Türkiye’nin 4’te 1’i Okullu Oluyor

Eğitim Güncel
Öğrenciler, yeni döneme başlamanın heyecanı içindeyken yetkililerde gerekli önlem ve tedbirleri alma telaşındalar. Özellikle İstanbul’da daha önceki yıllarda yaşananların tekrarlanmaması için pe...
EMOJİLE

Öğrenciler, yeni döneme başlamanın heyecanı içindeyken yetkililerde gerekli önlem ve tedbirleri alma telaşındalar. Özellikle İstanbul’da daha önceki yıllarda yaşananların tekrarlanmaması için pek çok tedbir alındı. Bunların başında ulaşım geliyor. İstanbul’da yarın toplu taşıma araçları ücretsiz olacak.

Uzun süren bir tatil döneminin ardından bilgilerini de tatile çıkaran miniklere öğretmen ve veli desteği gerekiyor. Durum lise öğrencileri için de pek farklı değil. Tabi lise öğrencileri okul açılmadan pek çok değişiklikle karşı karşıta kaldılar zaten.

Meslek liseleri müfredatındaki değişiklikler neler? Hangi dersler eklendi. Yeni katsayı sistemi onlara ne sağlayacak? İmam Hatip Lisesi öğrencilerini neler bekliyor?

Bu sene uygulanacak üniversiteye giriş sınav sistemi nasıl? İki aşamalı sınav  hangi tarihlerde yapılacak? Lise son sınıf öğrencilerini neler bekliyor?

İşte 2009-2010 eğitim öğretim yılında öğrencileri bekleyen değişiklikler ve yenilikler…

OKUL ZİLİ YARIN ÇALIYOR

İlköğretime bu yıl kaydolan 1 milyon 307 bin çocuk için geçen hafta "uyum programı" ile start alan
2009-2010 eğitim öğretim yılı yaklaşık 15 milyon öğrenci için de yarın başlıyor. 600 bin öğretmenin ders  başı yapacağı maraton 18 Haziran 2010‘a kadar sürecek.

Okul öncesinde bu yıl 32 ilde zorunlu eğitime geçiliyor. Amasya, Trabzon, Burdur, Rize, Nevşehir, Yalova,  Kırklareli, Isparta, Çanakkale, Muğla, Karaman, Kırşehir, Bilecik, Tunceli, Düzce, Giresun, Edirne, Kilis,  Bartın, Uşak, Karabük, Bolu, Artvin, Eskişehir, Ardahan, Kırıkkale, Çankırı, Sinop, Gümüşhane, Bayburt,  Kütahya ve Samsun’da 5 yaş grubundaki tüm çocuklar "okullu" olacak.

YARIYIL TATİLİ

2009-2010 eğitim öğretim yılının ilk yarısı 22 Ocak 2010 günü sona erecek.  Öğrenciler, 5 Şubata kadar tatil yapacak. İkinci yarıyıl 8 Şubatta başlayacak ve 18 Haziranda sona erecek.
 

İSTANBUL’DA ALINAN ÖNLEMLER

2009-2010 eğitim ve öğretim yılı dolayısıyla İstanbul’da bazı önlemler alındı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi‘nden yapılan açıklamada, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Genel  Sekreter Yardımcısı Muzaffer Hacımustafaoğlu Başkanlığında, İstanbul İl Jandarma Komutanlığı, İstanbul  Emniyet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Taksiciler Odası, Okul Servisleri Odası, İstanbul Ticaret  Odası, İETT, İDO ile belediyeye ait ilgili birimlerin katılımıyla bir toplantı düzenlendiği bildirildi. Yeni eğitim ve öğretim yılının başlaması dolayısıyla, trafik sorunu ve çözümlerinin konuşulduğu  toplantıda, şu kararlar alındığı açıklandı:

”2009–2010 eğitim ve öğretim yılında 2 bin 802 okulda eğitim ve öğretime başlanacak. 2009-2010 eğitim ve  öğretim yılında 2 milyon 355 bin 969 öğrenci eğitime başlayacak. Yeni eğitim ve öğretim yılında 13 bin  servis aracı öğrenci taşıyacak. Öğrenci servisleri, okulların açıldığı ilk gün trafiğe boş çıkmamaları  için bir hafta önceden öğrenci kayıtlarını bitirecekler. Öğrencilerin alınacakları yerler belirlenecek.”

 

TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI İLK GÜN ÜCRETSİZ

Okulların açılacağı ilk gün olan 24 Eylül Perşembe günü İETT, şehir hatları vapurları, metro ve hafif
metronun 06.00-13.00 saatleri arasında ücretsiz olarak hizmet vereceği vurgulanarak, İETT tarafından da ek  otobüs seferleri konulacağı belirtildi.

Ek arabalı vapuru seferlerinin de konularak, vapurlardan öncelikle okul servis araçlarının yararlanacağı  ifade edilen açıklamada, metro, hafif metro, finikülerin yoğun saatlerde azami sıklıkta sefer  düzenleyeceği vurgulandı. Halen 09.30-17.00 saatleri arasında sefer yapan 4. Levent-Maslak arası metro  seferlerinin de, 25 Eylül tarihinden itibaren sabah 06.00, akşam 21.00 arasında yapılacağı açıklandı.
 

Okul Servisinde Yeni Düzenleme

Öğrenci taşınan servis rehberlerinin yaşı ve eğitim seviyesi de düşürüldü.

Yeni eğitim-öğretim döneminden önce  geçmişte yaşanan kazalarla sürekli gündemde olan  okul servis araçlarına ilişkin yönetmelikte, tartışma yaratacak değişiklikler yapıldı. Okul Servis  Araçları Hizmet Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe göre; servislerde görev alacak personel için konulan  lise mezunu olma şartı kaldırıldı. Araçlar için konulan 12 yaş sınırı da 20’ye yükseltildi.Yapılan değişikliğe göre, okul servis aracı olarak kullanılacak taşıtların yaşları 20 yaşından büyük olmayacak.

‘Personel yok’ gerekçesi

Yapılan diğer bir değişikliğe göre; servis araçlarında taşıt içi düzeni sağlamak, okul öncesi eğitim ve
ilköğretim öğrencilerinin inme ve binmeleri sırasında yardımcı olmak üzere bulundurulması zorunlu olan  rehber personelin 20 yaşını doldurmuş ve en az ilköğretim mezunu olması gerekecek. Değişiklik öncesi,  rehber personelin 22 yaşını doldurmuş ve en az lise mezunu olması gerekiyordu.