Türkiye’nin 30 Yılı Silindi

Eğitim Güncel
İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kitabı, ‘darbeleri övüyor’ eleştirilerine maruz kalınca Milli Eğitim Bakanlığı sorunu kökten çözdü. 2002’ye kadar Türkiye’nin yakın tarihi ve siy...
EMOJİLE

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kitabı, ‘darbeleri övüyor’ eleştirilerine maruz kalınca Milli Eğitim Bakanlığı sorunu kökten çözdü. 2002’ye kadar Türkiye’nin yakın tarihi ve siyasi kişilikleriyle ilgili bilgilerin verildiği kitap, önümüzdeki yıl noktayı 1970’de koyacak.

Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim 8’inci Sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Dersi kitabını yeniledi. Yenileme çalışması kapsamında kitapta 12 Eylül, 12 Mart, 27 Mayıs, 28 Şubat, İrtica gibi konu başlıkları yeniden ele alındı. Darbeler, kitapta tek cümleyle ‘demokrasi dışı’ yorumu yapılarak geçiştirilirken, 28 Şubat süreci kitaptan tamamen çıkarıldı.

Yenilenen ünitede, ‘Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ülkemizi korumak dışında başka ne gibi görevleri olabilir?’ sorusu da kitaptan çıkarıldı. Kitapta, 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve eski Başbakan Bülent Ecevit gibi liderlere ayrılan küçük kutucuklar da yenilenen kitapta yer almadı.

Yenilenen kitapta, ‘Türkiye’ye yönelik tehditler’ başlığında eski kitapta olduğu gibi ‘Misyonerlik’, ‘Bölücü Faaliyetler’ ve ‘İrticai faaliyetler’ başlıkları yerini korudu. İrticai Faaliyetler başlığı ile eski kitapta yer alan ‘İrticai faaliyette bulunanlar’ başlıklı bölüm ise çıkarıldı. Yeni kitapta çok önemli bir düzenleme daha yer aldı. Ermenistan’la barış adımları konuşulurken ‘Sorun Neden Ermeniler’ isimli konu başlığı da değiştirildi. Yeni başlık, ‘Türk-Ermeni ilişkileri’ oldu.

 İrticanın tanımı değiştirildi

MEB, İnkılap Tarihi kitabındaki, irticai faaliyette bulunanlar “Laikliği benimseyenleri din düşmanı olarak tanıtırlar” tanımını da kaldırdı

Milliyet gazetesinden Bahar Atakan’ın haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), “İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük” 8. sınıf ders kitabını yeniledi. Halen öğrencilerin eğitim gördüğü kitapta irticai faaliyetlere katılanlar için sıralanan “Laikliği benimseyenleri din düşmanı olarak tanıtırlar” ile “Atatürk ve devlet aleyhine propaganda yaparlar” tanımlarına yeni düzenlemede yer verilmedi. 7. ünitede yapılan değişiklikle, irticai faaliyette bulunanlar için “Akla ve bilime aykırı eylemlerde bulunarak, çağ dışı düzeni geri getirmeye çalışırlar” ifadesi kullanıldı. Bakanlık yetkilileri, öğretmenlerin yeni üniteyi internetten indirerek, eski ünite yerine bu yıl öğrencilerle işleyeceğini söyledi.

Kitabın 7. ünitesinde Abdullah Öcalan’ın yakalanmasıyla ilgili bir ifadenin yer alması Türk Eğitim-Sen’in tepkisini çekmiş, Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ da “Dikkatimizi çekti, inceliyoruz” açıklamasını yapmıştı.

MEB de eleştiriler üzerine ders kitabının yalnızca “Atatürk’ten Sonra Türkiye: İkinci Dünya Savaşı ve Sonrası” başlıklı 7. ünitesinde değişiklik yaptı. İlköğretim Genel Müdürlüğü’nce yazılan ünite, Talim ve Terbiye Kurulu’nda (TTK) incelendi. TTK’nın karara bağladığı ünite, kurulun internet sitesinde yayımlandı.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107