Türkçe Olimpiyatları Başlıyor

Eğitim Güncel
Dünya çocukları arasında köprüler kuran Uluslararası Türkçe Olimpiyatları 8. yılında 120 ülkeye ulaştı. Her yıl Türkiye’ye ‘Birleşmiş Milletler’ havası yaşatan yarışma için geri sayı...
EMOJİLE

Dünya çocukları arasında köprüler kuran Uluslararası Türkçe Olimpiyatları 8. yılında 120 ülkeye ulaştı. Her yıl Türkiye’ye ‘Birleşmiş Milletler’ havası yaşatan yarışma için geri sayım başladı. 26 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olimpiyatlara katılan öğrenciler, bu sene ‘Aynı dili konuşuyoruz’ sloganı etrafında birleşecek.

Heyecanla beklenen ‘Türkçe bayramı’na sayılı günler kaldı. Dünyanın dört bir yanından gelen öğrencileri buluşturan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın 8.si 26 Mayıs ile 10 Haziran tarihleri arasında yapılacak. Ülke elemeleri tamamlanırken bu yıl 120 ülkeden 650 öğrencinin katılacağı yarışmanın son hazırlıkları sürüyor. Geçen yıl 115 ülkenin iştirak ettiği olimpiyatlara bu yıl Galler, Danimarka-Grönland, İspanya, Lüksemburg ve Venezuela‘dan ilk kez katılım olacak. Son üç olimpiyatlarda ‘Sevgi dili ile buluşuyor, yarışıyoruz’ sloganını kullanan Türkçe Olimpiyatları’nın bu seneki sloganı ise ‘Aynı dili konuşuyoruz’.

Meclis Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam‘ın başkanlığını yaptığı Olimpiyat Tertip Komitesi hazırlıkları son aşamaya getirirken yarışmaların takvimi de netleşti. Olimpiyatların açılış ve kapanış programları İstanbul’da gerçekleştirilecek. Tüm ülkelerin kültürlerini tanıttığı ‘Kültür Şöleni’ geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine Ankara Altınpark’ta 29-30 Mayıs tarihlerinde yapılacak.

Olimpiyatlarla ilgili hazırlıkların son aşamaya geldiğini belirten Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Genel Sekreteri Tuncay Öztürk, açılış, kapanış ve ödül törenleri için daha büyük mekanlar üzerinde çalıştıklarını söyledi. Her yıl Anadolu’da yaptıkları il etkinliklerini bu yıl 14 şehre çıkardıklarını, çok sayıda ilden yoğun talep gelmesine rağmen bunları karşılayamadıklarını anlatan Öztürk, "Bu yıl da çok sayıda sürprizimiz olacak. Türkiye 15 gün boyunca adeta Birleşmiş Milletler’i yaşayacak. Dünyanın 120 ülkesinden gelecek gençler aynı dili konuşacak, Türkiye’ye Türkçe bayramı yaşatacak." dedi. Öztürk, dünya genelinde her yıl 10 binlerce öğrencinin olimpiyatlara başvurduğunu hatırlatırken, Türkiye’ye gelmek için oluşan yoğun talebi önlemek için bu yıl ön eleme sistemine geçtiklerini ve finalist sayısını 650 öğrenci ile sınırladıklarını kaydetti.

Bursa’da halkoyunları, Konya’da şiir rüzgârı

Olimpiyatlarda bu yıl bazı yenilikler var. Şarkı, şiir ve halkoyunları kategorilerinin büyük ilgi gördüğü maratona ‘Halk Oyunları’, ‘Okuma’ ve ‘Deneme’ yarışmaları eklendi. Halkoyunlarının finali 31 Mayıs’ta Bursa’da, şiir yarışmasının finali 3 Haziran’da Konya’da gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi şarkı finali yine İstanbul’da düzenlenecek. Ödül törenine 5 Haziran’da Ankara Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri ev sahipliği yapacak. Bu büyük programlara ilaveten halka yönelik İstanbul’da iki, Ankara’da bir program daha organize edilecek. Olimpiyat süresince dünya gençleri toplam 14 ilde etkinliklerde bulunacak. İstanbul, Ankara, Bursa ve Konya’nın dışında Antalya, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Trabzon, Kayseri, Kahramanmaraş, Malatya, Manisa ve Samsun’da da çeşitli gösteriler sunulacak. Olimpiyatların tanıtımı için tüm Türkiye reklam afişleri ile donatılacak. Otobüs durakları, köprü alınlıkları ve billboardlara afişler asılacak. 10 binlerce el ilanı dağıtılacak. Ayrıca televizyon, gazete ve internet sitelerine reklam verilecek.

Rusya’da Türkçe Olimpiyatı heyecanı

Rusya‘da bu yıl 6.sı gerçekleştirilen Türkçe Olimpiyatları elemeleri büyük ilgi gördü. Moskova Devlet Üniversitesi‘ndeki elemeler için Rusya’nın ona yakın kentinden 187 yarışmacı Moskova’ya gelerek kıyasıya mücadele etti. Şarkı dalında Moskova Devlet Sosyal Bilimler Enstitüsü‘nden Svetlena Prihodko, şiir dalında aynı üniversiteden Elina Guliyeva, yazma kategorisinde Rusya Devlet Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden Kira Kironava, konuşma kategorisinde Hanonova Yelena ve genel kültür alanında Doğu Kültürleri Enstitüsü‘nden Milyauşa Hasanşina birinci oldu. Türkiye Moskova Büyükelçiliği Eğitim Müşavirliği’nin himayesinde yapılan olimpiyatın organizatörleri arasında Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü, Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü, Tolerans Dil Merkezi ve Rusya Devlet Kütüphanesi yer aldı. Ödül töreninde konuşan Asya ve Afrika Enstitüsü Direktörü Mihail Meyer, Rusya’da gençler arasında Türk dil ve kültürüne merakın arttığını, bunun iki ülke ilişkilerinin güçlenmesine katkı sağlayacağını söyledi.