Toptan’dan Anlamlı Ziyaret

Eğitim Güncel
Toptan’ı, üniversiteye gelişinde karşılayan Rektör Prof. Dr. Nevzat Kor, okulun faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Kor, üniversitedeki öğrencilerin yüzde 60-65’inin Türkiye’den geldi...
EMOJİLE

Toptan’ı, üniversiteye gelişinde karşılayan Rektör Prof. Dr. Nevzat Kor, okulun faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Kor, üniversitedeki öğrencilerin yüzde 60-65’inin Türkiye’den geldiğini, YÖK tarafından denkliklerinin kabul edildiğini, geçen yıl ÖSYM kitapçığında yer aldıklarını anlattı.

Kor, üniversitelerine 15 ülkeden öğrencilerin, 10 ülkeden de öğretim üyelerinin geldiğini dile getirerek, 5 bin kapasiteli öğrenci kampüs inşaatının devam ettiğini kaydetti.
Saraybosna Eğitim Vakfı Başkanı Hasan Topalaoğlu da, heyete üniversitenin kampus inşaatına ilişkin bir sunum yaptı.
Toptan sunumun ardından universite oğrencileriyle biraraya geldi.
Bosna Hersek’te, Saraybosna’da üniversite öğrencileriyle bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Toptan, Türkiye’de de fırsat buldukça üniversiteleri ziyaret ederek, gençlerin heyecanlarını, öğretim üyelerinin düşüncelerini öğrenme imkanı bulduğunu söyledi.

Türkiye ile Bosna Hersek arasında hiçbir siyasi sorun bulunmadığına, iyi ilişkilerin olduğuna işaret eden Toptan, bunu yaptığı görüşmelerde ve sokaktaki insanlarla yaptığı sohbetlerle hissettiğini anlattı.

Toptan, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nin, iki dost ve kardeş ülke arasındaki ilişkilere, eğitim alanında sunduğu hizmetlerle ivme kazandırdığını, Mostar Köprüsü gibi iki ülke halkını birbirini daha da yaklaştırdığını belirtti.

"BOSNA HERSEK’İN GELECEĞİNE GÜVENİMİZ ARTIYOR"

Türkiye halkının, Bosna Hersek’teki gelişmeleri, her dönem çok büyük dikkatle izlediğini dile getiren Toptan, Türkiye’nin, Bosna Hersek’tekilerin huzur ve mutluluğu için elinden gelen herşeyi yaptığını söyledi.

Türkiye’nin, Bosna Hersek ve Balkanlar’daki huzursuzlukların giderilmesi için her aşamada gelişmeleri çok yakından takip ettiğini, bundan sonra da edeceğini vurgulayan Toptan, Türkiye’nin Bosna Hersek’in, başta NATO ve AB olmak üzere, Avrupa Atlantik kurumları içinde yer alması için üzerine düşeni yapmaya çalıştığını kaydetti.

Toptan, Bosna Hersek’in son yıllarda elde ettiği başarıların, etnik grupların uyum içinde yaşama arzusunun, kendilerini mutlu ettiğini, bu ülkenin geleceğine olan güvenlerini artırdığını bildirdi.

"BÜYÜK HAYALLER KURMAK DURUMUNDAYIZ"

Türkiye ve Bosna Hersek’in, AB üyeliği için önemli reformları gerçekleştirmeye, bu reformların ivme kazanabilmesi, toplumsal hareketlilik sağlayabilmesi, kalıcı hale gelebilmesi için başta üniversiteler olmak üzere, eğitim kurumlarına çok önemli görevler düştüğünü hatırlatan Toptan, öğrencilere şöyle seslendi:

”Siz gençlere bir iki şey söylemek istiyorum: Mensubu olduğunuz ülkelerin geleceği, sizin bilgileriniz ve yetenekleriniz üzerine kurulacaktır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bize hedef gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkmak ancak bilgi, birikim, cesaret, başkalarıyla rekabet edebilecek gücü ve kapasiteyi yakalamakla mümkün olabilir. Bunun için gençlerimizin büyük hayaller kurması ve bu hayallerin gerçekleşmesi için çok çalışması lazım.

Küreselleşme dediğimiz, istesek de istemesek de kendisini içinde bulduğumuz yeni bir dalgayla karşı karşıyayız. Küreselleşme sonucu dünyamız, küçük bir köye dönüşmüş, insanlar arasındaki iletişim ve ulaşım çok kolaylaşmıştır. En son yaşanan küresel ekonomik krizin insanları nasıl etkilediğini, morallerini nasıl bozduğunu hep beraber gördük, görmeye devam ediyoruz. Böyle bir dünyanın karşımıza çıkardığı engellere teslim olamayız, olmamalıyız. O engelleri aşmak ve mensubu olduğu toplumun, engeller ötesine geçmesini, kalkınmasını, büyümesini sağlamak zorundayız. İşte bunun için büyük hayaller kurmak ve büyük hayallerin gerçekleşmesi için çok çalışmak durumundayız.”

"HEDEFSİZ TOPLUM OLAMAZ"

Türkiye’nin, Avrupa’nın 6, dünyanın en büyük 17. ülkesi olduğunu ancak bunu yeterli görmediklerini belirten Toptan, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında girmek için çalıştıklarını vurguladı.

Toptan, hedefsiz toplum ve birey olmayacağını, hedefler koyulması gerektiğini dile getirerek, bu hedefler konulduktan sonra da gerçekleşmeleri için çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Üniversite eğitim gören Türkiye’den gelen öğrencilere de seslenen Toptan, öğrencilerden Saraybosna’da Türkiye’yi temsil ettiklerini unutmamalarını, Türk toplumunun özelliklerini burada da davranışlarına yansıtmalarını istedi.