Tercih yaparken en çok okumak istediğiniz programları listenize alın. Daha sonra okumak istediğiniz bölümü ve bağlı olduğu üniversiteyi tanıyın. Kendinizi o bölüme hazır hissediyorsanız tercihinizi yapın.
ÖSS açıklandı. Artık biliyoruz kaç puan aldığımızı, neler yapabileceğimizi. Başka bir deyişle, bizi amaca götürebilecek aracın, yani puanımızın, ne kadar değerli olduğunu biliyoruz . Genel olarak, biraz sayılara bakmak gerekirse: 2009-ÖSS’ye başvuran 1.350.124 adaydan 1.324.197’si sınava girdi, 1.324.001 adaydan 1.294.074’ünün ÖSS puanı hesaplandı, 1.324.001 adayın 1.229.800’ü (%92,89) tercih yapma hakkını elde etti.Puan türlerinin en az birinden 165 ve daha fazla puan alan aday sayısı 1.087.409 (% 82,13) oldu.
TEKNİK OLARAK…
Adaylar en çok okumak istedikleri programları tercih listelerine alırken; 2008’in, 2009’a dönüşümüne bakmalılar. Daha sonra puan türlerine göre oluşan Türkiye Başarı Sıralarını, tercih edecekleri bölümün son öğrenci sırasıyla karşılaştırmaları gerekir. Adayın Türkiye başarı sırası 30 bin ise, bu adayın 20 binden başlayıp 60 bine kadar yükselmesi doğru tercihtir. Sonuçta adayların, geniş bir yelpazeyi kapsayacak şekilde bir tercih listesi oluşturmaları yerinde olur.
ÖNEMLİ BİR SÜREÇ…
Ancak yine de en çok istediğiniz bölüme, listenizin en üstünde yer verin. Böylece en çok istediğiniz yeri kazandığınızda, mutlu bir yaşamı yakalayacaksınız. Sınav heyecanı ve sınav sonrası puan açıklanması telaşının hemen ardından bizleri bekleyen çok daha önemli bir süreç var aslında. Tercihlerimizi belirlediğimiz, üniversiteye adım atmamızı sağlayan dönem başlıyor. Şimdi, bu dönemin içindeyiz ve belirli bir zamanımız var, bu zamanı çok iyi değerlendirerek tercih etmeyi düşündüğümüz lisans ya da ön lisans şey teknik düşünmek… Her zaman sorulan soru: doğru tercih nasıl yapılır? Tercihleri belirlemenin teknik kısımlarının yanı sıra, karar verme sürecinde hem kendimizi tanımamız hem de tercih ettiğimiz bölümlerin içeriklerini
BÖLÜMÜ ARAŞTIRIN
Tercih listemizde işaretlediğimiz her bölümden emin olmamız gerekir ve kendimize bazı sorular sormamız gerekir: tercih ettiğim her bölümü iyi araştırdım mı? Nasıl bir eğitim verildiğini öğrendim mi? Mezun olduktan sonra ne gibi işler yapabileceğim konusunda yeteri kadar araştırma yaptım mı? Özetle: okumak istediğim bölüm, bana uygun bölüm mü? Gelecekte yapmak istediğim işlere beni hazırlar mı? Teknik ve teknolojik imkanlar yeterli mi? Bütün bu sorulara mantıklı cevaplar verebiliyorsak ve tercihlerimizle üretken, mutlu bir öğrencilik hayatı geçirebileceğimizi düşünüyorsak gerçek anlamda doğru bir tercih yapmış oluyoruz.