Teknolojinin yargı boyutu: Bilişim hukuku

Eğitim Güncel
Tuba OLĞAÇ’ın haberi Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün Bilişim Hukuku Uzmanlığını tanıtacağız. Bilişim hukukçusu olmak için nasıl bir e...
EMOJİLE

Tuba OLĞAÇ’ın haberi

Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün Bilişim Hukuku Uzmanlığını tanıtacağız. Bilişim hukukçusu olmak için nasıl bir eğitim almak gerekiyor, mesleğin ne gibi zorlukları vardır? Tüm merak edilenleri Bilişim hukuku uzmanı Avukat Gökhan Ahi ile konuştuk…

Bilişim hukuku uzmanları ne gibi işler yapar, nerelerde çalışırlar?

Aslına bakarsanız, bilişim hukuku uzmanlığı diye bir uzmanlık alanı yok. Mevcut Avukatlık Kanunu’na göre avukatlar belli bir alanda uzman olarak kendini nitelendiremezler. Ancak zaman içinde, bazı avukatlar sürekli çalışmış oldukları spesifik bir alanla anıldıkları için Bilişim Hukuku Uzmanı diye bir sıfat kendiliğinden çıkmış oldu. Dünyanın bir çok yerinde, uzmanlık derecesinin alınması için, en az 10 bin saat bir konu üzerinde uğraşmak gerekiyor.

Sanırım bu hesaba göre uzman olmayı hak etmiş oldum. Bilişim Hukuku Uzmanı, bilgi teknolojileri alanındaki her tür gelişmenin hukuki ve sosyal risklerini öngörür, iş, eğitim, medya, ticaret gibi internet teknolojilerine paralel dönüşmüş yeni çalışma modellerini hukuksal anlamda kurgular ve bu alanda çıkması muhtemel hukuksal uyuşmazlıkları öncelikle önlemeye ve çözmeye çalışır.

 Tabi, Bilgi Teknolojileri deyince kapsamı geniş tutmak gerekiyor: İnternet teknolojileri, web tabanlı ürünler ve hizmetlerin yanı sıra bilişim sistemi içinde yer alan her tür donanım ve yazılım teknolojileri dolayısıyla bilişim sistemleri bu alanın içinde yer alıyor. Alan o kadar geniş ki, bir çok sektörde doğrudan Bilişim Hukuku alanında çalışan uzman avukatlara ihtiyaç duyuluyor. En basitinden internet üzerinde ürün satan şirketten, her işini bilgisayar ve internetle yapan şirketlere, elektronik rezervasyon yapılan turizm şirketlerinden, uçaklara yazılım üreten şirketlere, hatta oyun ve simülasyon üreten şirketlere kadar geniş bir yelpazede Bilişim Hukuku uzmanlarına ihtiyaç duyulabiliyor. Bir çok şirket,  geleneksel hukuk dallarında çalıştıkları hukuk bürosunun yanı sıra artık ayrıca bir Bilişim Hukuku danışmanlık hizmeti veren bir büroyla da çalışmayı tercih ediyor.

Bilişim hukuku uzmanlığı için hukuk eğitiminin ardından kişinin ne gibi eğitimler alması, kendini nasıl geliştirmesi gerekir?

Bu alandaki uzmanlık herhangi bir diploma veya sertifika ile verilmiyor. Evet, bazı üniversitelerin Bilişim Hukuku alanında çok iyi hocaların ders verdiği yüksek lisans bölümleri var, ancak bu yüksek lisans derecesi tek başına yeterli olamıyor.   Buradaki uzmanlık ancak kamuoyu tarafından takdir edilebilen bir derece. Mezuniyet sonrasında kişinin kendini geliştirmesi ve bildiklerini zaman zaman yazılarla ve konuşmalarla sergilemesi lazım.

Bilişim Hukuku ve Adli Bilişim alanındaki konferanslara, seminerlere ve eğitim çalışmalarına katılmalarını tavsiye ediyorum. Sadece hukuk konferansları değil, internet ve bilişim sektöründeki genel konferanslara da çevre edinmek için katılmaları önemli. Bir internet sitesini, bir kişisel blogu kendilerinin yapmalarını, sosyal medya jargonlarına hakim olabilmek için iyi bir sosyal medya kullanıcısı olmalarını ve internette bir çok platformda deneyimli bir kullanıcı olmalarını kesinlikle elzem görüyorum.

Yerli ve yabancı teknoloji bloglarının ve dergilerinin takip edilmesinde büyük yararlar var. Bir de adli bilişim alanı çok önemli. Elektronik ortamdan elde edilen delillerin toplanması, analiz edilmesi ve raporlanması oldukça hassas ve önemli bir konu. Zira, elektronik delilerin yok edilmesi, oluşturulması ve manipüle edilebilmesi çok kolay olabildiğinden, bilişim hukuku uzmanı olan kişinin elektronik deliller ve adli bilişim konusunu çok iyi bilmesi gerekiyor.

Bilişim hukuku uzmanlığının ne gibi zorlukları vardır?

Bilişim Hukuku, diğer geleneksel hukuk dallarına göre multi disipliner bir yapıdadır. Mesela, Ceza Hukuku, İdare Hukuku, İcra Hukuku, Ticaret Hukuku gibi alanlarda ilgili mevzuat ve sistem aşağı yukarı bellidir. Ancak, Bilişim Hukuku alanında belli bir mevzuat ve sistem yoktur.

Bilişim Hukuku, her hukuk dalından yararlanmak zorundadır. Örneğin, bir elektronik ticaret sitesi açıldığında, Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, Reklam Hukuku, Fikri Haklar Hukuku, Tüketici Hukuku’nun bilinmesi, hatta satılan ürünün / hizmetin konusuna göre Sağlık, Gıda veya Havacılık mevzuatının da ince noktalarının bilinmesi gerekmekte. Bilgi Teknolojileri ve İnternet alanında yeni çıkan bir iş modelinde, örnek olabilecek bir sözleşme daha önceden mevcut olmadığı için, çoğu zaman daha önce hukuk hayatında hiç var olmamış yepyeni sözleşmeler yazılabilmektedir.

 Bazen, bir suçun veya hukuki ilişkinin tanımlanmasında mevcut kanunlarda bir düzenleme olmaması ya da internetin ve teknolojinin doğasına ters kanunların varlığı zaten büyük bir zorluk yaratırken,  bu konularda bilgi sahibi olmayan polis, savcı ve yargıçlara tüm bu konuları izah edebilmek çok sıkıntılı olabilmektedir. 

Teknolojiye ve internet sektörüne yönelik terimler ve kavramların fazlalığı, teknolojinin sürekli gelişmesi ve hiç olmayan yepyeni iş alanlarının çıkması da yaşanan zorluklardan bazıları olarak önümüze çıkabilmektedir.  Çoğu hukukçu bu tip zorluklarla pek karşılaşmak istemez. Ancak, iyi bir bilişim hukuku avukatı her zaman bu alandaki hukuku şekillendirmenin hazzını yaşar. Ben bu hazzı hep yaşıyorum ve zorluklarına rağmen durumumdan çok memnunum.  

Bu mesleği seçmek isteyen gençlere ne gibi tavsiyeleriniz olur?

Avukatlık mesleğini seçmek için en başta meraklı ve şüpheci olmak gerekir. Olayların arka planını görebilmek, ticari ve sosyal ilişkileri iyi analiz edebilmek, var olanla yetinmemek, riskleri öngörebilmek ve kendini sürekli geliştirmek gerekir. Eğer bilişim hukuku alanı seçilecekse, bilim ve teknoloji alanındaki her tür yeniliklere açık olmak ve teknolojik ürünleri, hizmetleri ve gelişmeleri sürekli takip etmek gerekiyor.

Sosyal ağların, teknolojik trendlerin  ve bu alandaki terminolojinin takip edilmesi çok önemli. İnternet sitelerinin, internet ağının ve servislerinin arka plandaki teknik işleyişlerinin bilinmesi şart. Çünkü, şeytan detaylarda gizlidir. Bilişim ve internet sektöründeki haberlerin, gelişmelerin ve iş terimlerinin sürekli izleniyor olması, terminolojinin bilinmesi, sektör insanları ve müvekkillerle aynı dili konuşmak ve onları anlamak için oldukça yararlı.    

Adli Tıp Uzmanlığı için tıklayın…

Finans Analistliği için tıklayın…

Mekatronik Mühendisliği için tıklayın…

Şehir ve Bölge Planlama için tıklayın…

Fizik tedavi ve Rehabilistasyon uzmanlığı için tıklayın…

on5yirmi5.com