Taşradan Bir Çocuk Dergisi

Eğitim Güncel
Anadolu İlköğretim Okulu’nun öğretmenlerince hazırlanan Pardus, Türkiye’de bir devlet okulu tarafından çıkarılan ilk ulusal çocuk dergisi. Öğretmenler, kısıtlı imkânlarla derginin il...
EMOJİLE

Anadolu İlköğretim Okulu’nun öğretmenlerince hazırlanan Pardus, Türkiye’de bir devlet okulu tarafından çıkarılan ilk ulusal çocuk dergisi. Öğretmenler, kısıtlı imkânlarla derginin ilk sayısını kuşe kâğıda 2 bin adet bastırmayı başardı.

1967 yılında kurulan, 42 dersliği, 2 bin 140 öğrencisi ve 73 öğretmeni bulunan Anadolu İlköğretim Okulu’nun öğretmen ve öğrencileri şimdi Anadolu Panteri ‘Pardus’un ikinci sayısı için hazırlık yapıyor. Okulun öğretmenlerinden Bünyamin Hazar ve Çağatay Hakan Gürkan, okulun genç kadrosundaki enerjiyi dergi çalışmasıyla bir araya getirerek önce okul, ardından mahalle ve şehir adına bir sinerjiye dönüştürmek amacıyla dergi hayallerini okul yönetimine açarlar. Okul yönetiminin onayını aldıktan sonra bir derginin çıkması için gerekli tüm yasal işlemleri bitirirler. Derginin başka illerde de satılabilmesi için bir dağıtım şirketiyle görüşürler.

Derginin sanat danışmanı Çağatay Hakan Gürkan, şimdilik Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Konya ve İzmir’de dağıtılan Pardus’u yakında İstanbul dahil birçok ile ulaştıracaklarını söylüyor. Adana’da her yıl onlarca okulun dergi çıkardığını ve hemen hepsinin sadece kendi öğrencilerine ya da en fazla okul civarına hitap ettiğini ifade eden Gürkan, öğrencisi, velisi, mahallelisi, öğretmeniyle varoş okulundan ‘işte bu ürünü çıkarttık’ diyebilmek ve herkese bir özgüven aşılamak için işe koyulduklarını belirtiyor.

Öğretmenlerden borç aldık

Okuldaki her öğretmenden dergiyi sattıktan sonra ödemek üzere 20’şer lira borç alarak maliyetin bir kısmını karşıladıklarını kaydeden Gürkan, daha sonra kişisel gayretlerle buldukları bir iki reklam geliriyle 2 bin adet bastıklarını ifade etti.

Hedef kitlelerini 10-14 yaş arası öğrenciler olarak belirlediklerini dile getiren derginin genel yayın yönetmeni Bünyamin Hazar ise bu amaçla öğrencilere hitap edebilecek, ufuk açabilecek konular seçmeye gayret ettiklerini söyledi. Hazar, dergide çocuk edebiyatı, bilim, spor, sinema, şiir, tiyatro, Adana’nın tarihi, matematik köşesi, bilmeceler, fıkralar gibi başlıkları daimi iskelet olarak kullanıp her sayıda değişik konularla zenginleştirmeye çalıştıklarını aktardı.