‘Taş Mektep’ Beyaz Perdede

Eğitim Güncel
1920-1921 öğretim yılında Sakarya Meydan Muharebesi’ne katılmak için Kayseri Lisesi’nin son sınıfından ayrılıp şehit olan 63 öğrencinin hikâyesi "Taş Mektep" adıyla sinemay...
EMOJİLE

1920-1921 öğretim yılında Sakarya Meydan Muharebesi’ne katılmak için Kayseri Lisesi’nin son sınıfından ayrılıp şehit olan 63 öğrencinin hikâyesi "Taş Mektep" adıyla sinemaya aktarılıyor.

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve 8’inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal‘ı yetiştiren, birçok bürokrat ve sanatçıyı Türkiye’ye kazandıran meşhur Kayseri Lisesi’nin Sakarya Savaşı‘nda şehit düşen 63 öğrencisinin hikâyesi, beyaz perdeye uyarlanıyor. 3 milyon liralık bütçeyle çekilecek "Taş Mektep" in senaryosunu "Salkım Hanımın Taneleri" ve "Güz Sancısı"ın senaristi Yılmaz Karakoyunlu kaleme alıyor. Atv’nin sevilen dizisi "Canım Ailem"le hatırlanan Sadullah Çelen’in yöneteceği filmde, Atatürk’ü yine aynı dizide "Halim" karakterini canlandıran İlker Aksum oynayacak. 29 Ekim’de vizyona girmesi hedeflenen filmde Fikriye’yi Ahu Türkpençe, Fevzi Çakmak’ı ise Bülent İnal canlandıracak. Haziran ayında başlayacak olan çekimler Kayseri ve Ankara’da gerçekleştirilecek. "Taş Mektep" filmine konu olan Kayseri Lisesi öğrencilerinin kahramanlık mücadelesi "Nutuk"ta da yer alıyor. Hikâyeyi, şair Cahit Külebi, yıllar sonra müfettiş olarak görev yaptığı sırada okul kayıtlarını incelerken ortaya çıkarmış ve tarihe geçirmişti. Filmin senaristi Yılmaz Karakoyunlu, Kayseri Lisesi’nin tarihini ise şöyle anlattı:

RAYLARI KADINLAR DÖŞEDİ

"Tarihte okulların savaşlara katılmasının çok örneği vardır. Ancak milli mücadelede bunun ilk örneği Kayseri Lisesi’dir. Çok zahmetli bir yoldan Ankara’ya gitmişlerdir. Çocukları Ankara’ya götürecek tren için kadınların bir yandan rayları döşeyip yol yapmaları, diğer yandan bebeklerini emzirmeleri gibi dram daha yoktur." Yılmaz Karakoyunlu filmin sadece tarihe tanıklık etmediğini, vatan sevgisini de vurguladığını söyledi.

1893’TE KURULDU, 1923’TE LİSE OLDU

13 Eylül 1893’te "Derece-i ula mekteb-i mülkiyesi idadisi" adıyla kurulan "Taş Mektep" 1915-1916 öğretim yılında "sultani" oldu. 1923’te Ziya Gökalp’in kanun teklifiyle liseye çevrildi.