Stajı son yıla bırakmayın!

Eğitim Güncel
2013 üniversiteye giriş sınavları ve yerleştirme işlemleri tamamlandı. Kazananlar yeni bir ortamın heyecanını yaşarken, hedefini tutturamayanlar da yeniden hazırlanmaya başladı. Ancak, iş üniversiteyi...
EMOJİLE

2013 üniversiteye giriş sınavları ve yerleştirme işlemleri tamamlandı. Kazananlar yeni bir ortamın heyecanını yaşarken, hedefini tutturamayanlar da yeniden hazırlanmaya başladı. Ancak, iş üniversiteyi kazanmakla bitmiyor elbette. Sigmund Freud’un, “İnsanın sağlığını koruyan iki faktör vardır. İşini sevmesi ve hayatı sevmesi” sözünü hatırlayan yeni üniversiteliler de, diplomalı işsizlik oranının her geçen yıl arttığı bir ülkede, gelecekte hem mutlu olabilecekleri, hem de para kazanabilecekleri bir iş bulmak için öğrenciyken neler yapmaları gerektiğini araştırıyor.

Bu nedenle mezuniyetten sonra iyi bir kariyer yapmanın temelinin ne zaman atılması gerektiğini uzmanlara sorduk. Uzmanlar, “İş bulma endişesi son sınıfa kalmamalı, ilk yıllarda da staj yapılmalı, iş olanağı az ve iş dünyası çok rekabetçi olduğu için üniversiteye girer girmez önlem alınmalı, İlk 2 yıl yoğun ders sonra staj anlayışı doğru değil” dediler.

Önleminizi öğrenciyken alın

İstanbul Üniversitesi Kariyer Geliştirme Merkezi Müdürü ve Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Ayçiçeği Dinn, Kariyer Danışmanı Oktay Aydın ve Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın’ın önerileri şöyle:

* İş bulma endişesi son sınıfta akla gelmemeli.

* İş olanakları az ve iş dünyası çok rekabetçi olduğundan dolayı, mezun olduğunuzda iş sıkıntısı yaşamamak için önleminizi daha üniversiteye girer girmez almanız gerekiyor.

* En temel olarak yapmanız gereken, severek okuyabileceğiniz ve ileride iş yaşamında devam edebileceğiniz bir alanda olduğunuzdan emin olmak.

* İş bulmada tecrübenin önemli bir yeri olduğu için özgeçmişlerinize yazmaya değer faaliyetlerde bulunmanız gerekiyor.

* Kendi alanınız dışında da dersler seçip, kongre, sempozyum, konferans, panel, sergi ve benzeri ders dışı etkinliklere olabildiğince katılmalısınız. Sanat ve spor faaliyetlerinde yer almalısınız. Öğrenci kulüplerine üye olarak iş dünyasında ve ileride size gerekecek becerilerle donanmaya çalışmalısınız.

* Üniversite yılları boyunca alanınızın temel ve ileri eğitimini çok iyi almalısınız. İş dünyasında başarıda alan bilgisi yanında, özgüven, iletişim becerisi, ekip ve takım çalışmasına yatkınlık, yaratıcılık, bilgisayar ve yabancı dil becerileri de önemli bir rol oynuyor.

* Tek başınıza staj imkanı aradığınızda kurumsal şirketlerde insan kaynakları departmanları ile daha küçük ölçekli işletmelerde orta kademede bir yönetici ile iletişime geçebilirsiniz.

Staj olanaklarını zorlayın

*Yarı zamanlı da olsa işlerde çalışmalısınız. Staj olanaklarını zorlamalı ve iş dünyasının gerçeklerini daha mezun olmadan tanımalısınız.

* İleride işinize çok yarayacak bir network kurmanın da yollarını aramalısınız. Sadece kendi alanınızla değil, tüm dünyadaki siyasi ve ekonomik her konu ile ilgilenmeli, genel bilgilere de sahip olmaya çalışmalısınız.

* Yabancı dil de iş bulmada önemli bir rol oynadığı için eğitiminizin ilk yılında bildiğiniz yabancı dili geliştirmeye çalışın. Mümkünse ikinci bir yabancı dil öğrenmek için fırsatları kollamalısınız.

* Bilgisayar kullanmada becerilerinizi geliştirmelisiniz.

* Eğer imkan varsa çalışma ortamının gözlemlenmesi açısından ilk yıllarda da staj imkanlarından yararlanabilirsiniz.

* Kendi alanınızla ilgili sektörün sizi tanıması için sektör liderleri ile gerek sosyal medyadan gerekse yüz yüze temas kurmalısınız.

* Yapılan mülakatlarda giyim tarzının yanı sıra sorulan sorulara doğru, mantıklı, dürüst cevaplar vermek ana temadır. Ne istediğini açıkça ifade eden kendini yetiştirmiş birey olabilmiş kişiler tercih ediliyor.

* Ülkemizin sorunu işsizlikten çok, alanında yetkin olmamak gibi görünüyor. Bu açıdan ilk önce alanında yetkin olmak için çalışmanız gerekiyor. Mutlaka finans, iletişim,  girişimcilik, bilişim ve en önemlisi yabancı dil alanında kendinizi geliştirmelisiniz.