Sözel derslere nasıl çalışmalıyım?

Eğitim Güncel
Sözel dersler unutulması en kolay derslerdir . Öğrendiğinizi zannedersiniz ama bir hafta sonra unutuvermişsiniz yani bu dersler nankör derslerdir. Peki Tarih, Coğrafya, Psikoloji, Edebiyat, Anayasa gi...
EMOJİLE

Sözel dersler unutulması en kolay derslerdir . Öğrendiğinizi zannedersiniz ama bir hafta sonra unutuvermişsiniz yani bu dersler nankör derslerdir. Peki Tarih, Coğrafya, Psikoloji, Edebiyat, Anayasa gibi derslere nasıl çalışmalıyız ? Sözel derslere çalışma taktikleri…

Önce konu başlıklarını iki kere okuyup kısa süre bu başlıkları düşünün.

Konuyu şöyle bir gözden geçirin.

Konuyu baştan sona iki kere okuyun.

Konudaki önemli noktaların altını çizin yada renkli kalemle işaretleyin.

Her zaman için bitirdiğiniz kısmı  bir sonraki kısmı bitirdiğinizde birlikte tekrar edin.

Konuları, karakterleri ya da olayları gözünüzde canlandırmaya çalışın.

Konuları ve olayları kodlayın saçmalamaktan korkmayın hatta ne kadar saçma kodlarsanız o kadar akılca kalıcı olur.

Yukarıdaki sistemi uyguladığınızda emin olun asla unutmayacaksınız. Fakat ne şekilde daha iyi anladığınıza karar verin ve ona göre çalışın. Okuyarak mı, anlatarak mı yazarak mı dinleyerek mi görerek mi? Bu yöntemlerden hangisi size uygun onu bulun ve başarıyı yakalayın…

Peki Türkçe ve edebiyat, tarih, coğrafya ve felsefeye nasıl çalışılmalı ?

Türkçe’ye nasıl çalışılmalı?

Türkçe dersini çalışma planınız soruların şeklini ve tarzını ele almakla başlamalıdır.. Sözcük anlamı, dilbilgisi, paragraf bilgisi ve edebiyat konu başlıkları olarak ele alınabilinir.

Dilbilgisi çalışma ve konularla ilgili ayrıntılı bilgiler öğrenilmeden soru çözmeye başlamamak en doğrusu Türkçe, dilbilgisi, paragraf ve edebiyat hepsi birbirinin devamıdır. Bilgi eksikliklerini gidermiş öğrenciler, konu çalışmanın yanı sıra bolca paragraf soruları çözmelidir. Edebiyat soruları da bilgi esaslıdır ve öncelikle konuyu çalışmakla alakalı olacaktır. Burada ezber yapmaktan ziyade biraz şair, yazar ve türlerle alakalı okumalar yapmanın da faydası olacaktır. Kısa özetler, biyografiler okumak, dönemlerin tarihsel özelliklerini irdelemek daha iyi kavramayı sağlayacaktır. Çok kitap okumak, sınavda metin okuma ve uzun metinleri daha kolay algılama sonucunu doğurur. Ayrıca yorum kabiliyetini geliştirir. Özetle çok kitap okumak Türkçe ve edebiyatta çok net yapmaya katkı sağlar.

Tarih dersine nasıl çalışılmalı ?

Yine konular tam anlamıyla kavranmadan soru çözmeye geçmeyin. Öncelikle elinizdeki kaynaklardan konuları iyice kavrayın ve tarihin mantığı olan sıralamayı anlayın. Bu süreç bilgilerin birbirine karışmasını da engeller. Elbette yazarak çalışmayı uygulayın. Gerekirse haritalardan veya resimlerden yararlanın. Tarih temel kavramlarına karşı bir bilgi doygunluğunun olması gerekir. Mutlaka kendi tarih sözlüğünüzü oluşturun. Nedir bunlar: derebeylik, feodalite, reform, Rönesans, sömürgecilik, merkezi otorite, halkçılık… Sayıyı çoğaltabilirsiniz. Bu sizin tarih sözlüğünüz olur. Bu sözlük ne kadar zengin olursa sonuçları o kadar iyi olur veya tarih daha iyi kavranmış olur. Tarih ezberlemek için de hafıza tekniklerinden faydalanın. Yazarak ve yazdıklarınızı günlük hayatta görebileceğiniz yerlere asarak bunu başarabilirsiniz.

Coğrafya dersine nasıl çalışılmalı ?

Coğrafya dersinde konuyu bilmek kadar bu konularla ilgili yorum yapabilmek de çok önemli. Çevremizde meydana olaylara ilgi duymak coğrafya öğrenmeyi daha zevkli hale getirir. Coğrafyaya çalışırken de farklı kaynaklardan yararlanın, şekilleri sık sık ele alıp yorum yapın. Bol soru çözün, çıkmış soruları elden geçirin. Çıkmış sorular genellikle önceki yıllarda çıkanların benzeridir.

Felsefe dersine nasıl çalışılmalı ?

Felsefe sorularını, bilgi ve yorum olarak ikiye ayırabiliriz. Felsefeden çıkan sorular yorum ağırlıklı bilgi içeriklidir. Psikoloji soruları daha çok bilgi ve yorumdur. Sosyoloji sorularında da bilgi öndedir. Mantık sorusunu cevaplama alanında olan adaylar bilmelidir ki mantık bilgi demektir. Bilmeden yapılması oldukça güçtür. Özellikle öğretmenler çok iyi dinlenmelidir.

lysygshazirlik.com