Sınıflar Boş, Öğrenciler Tarlada

Eğitim Güncel
 Ailelerine tarlalarda yardım eden ve bir çoğu okulun başladığından habersiz olan öğrenciler, "Pamuk hasadı bitmeden biz de okula gidemeyeceğiz" dedi. Mevcudu 50 ve üzeri olan bir çok s...
EMOJİLE

 Ailelerine tarlalarda yardım eden ve bir çoğu okulun başladığından habersiz olan öğrenciler, "Pamuk hasadı bitmeden biz de okula gidemeyeceğiz" dedi. Mevcudu 50 ve üzeri olan bir çok sınıfta ise okulun ilk gününde ders başı yapan öğrenci sayısı 10’u geçmedi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilerin okullu olması için değişik kampanyalar yürütülürken, Şanlıurfalı çoğunluğu kız öğrenciler, tüm çabalara rağmen okula gitmek yerine tarlalarda çalışıp pamuk topluyor. Kent merkezi ve Harran İlçeleri’ne bağlı birçok köyde ailenin çocukları; sahibi oldukları, kiraladıkları veya ırgat olarak çalıştıkları tarlalarda pamuk topluyor. Merkeze bağlı Konuklu Beldesi’nde yaşıtı olan birçok çocuk gibi kardeşleri ile pamuk toplayan ilköğretim öğrencisi Göktaş kardeşler, okulların açıldığını ancak kendilerinin derslerine başlamak için tarladaki işlerin bitmesini beklediklerini söyledi. Her yıl okula yaklaşık iki ay geç gittiklerini anlatan Göktaş kardeşler, "Biz de okula zamanında gitmek istiyoruz, ama maddi durumumuz iyi değil. Pamuk tarlasında hasat bittikten sonra; okul ihtiyaçlarını karşılayarak ders başı yapacağız" dedi.

Göktaş kardeşlerin babası 43 yaşındaki Halil Göktaş ise, çocuklarını maddi sorunlar nedeniyle her yıl gecikmeli olarak okula göndermek zorunda olduğunu belirterek, "Tarlamız olmadığı için Konuklu Beldesi veya çevre köylerdeki tarlalara gidip, pamuk toplayarak geçimimizi sağlıyoruz. Eşim ve çocuklarım ile birlikte 40 derece sıcakta gün boyu çalışıp; 30-40 lira para kazanıyoruz. Bunun için çocuklarımız okula gidemiyor. Her yıl çocuklarımızı, pamuk toplama mevsimine denk geldiği için okula zamanında gönderemiyoruz. 40 veya 45 gün sonra pamuk hasadı bitince, çocuklarımız okula gönderebileceğiz" diye konuştu.

Kent merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Konuklu Beldesi’nde, okula gitmesi gereken çocukları ve yeğenleri ile birlikte pamuk toplayan Abdurrahman Çiftçi de, maddi sıkıntı içerisinde yaşadıklarını, sahibi oldukları tarladaki hasadın bitmesini beklediklerini söyleyerek, "Çocuklarımız, komşularımız ve akrabalarımız ile birlikte tarlamızda pamuk topluyoruz. Çocuklarımın ve yeğenlerimin tarlada çalışması ve okula gitmemesi beni de çok üzüyor. Ancak, çocuklara kıyafet, defter, kalem alabilmek için tarlada pamukların toplanmasını bekliyoruz. Pamuk hasadından sonra eksiklerini giderip, çocuklarımızı okula göndereceğiz" dedi.

Öğrencilerin tarlada çalıştığı beldede bulunan Konuklu İlköğretim Okulu’nun sınıfları da, ders başı yapılan ilk gün boş kaldı. Taşıma merkezi konumundaki 10 derslikli Konuklu İlköğretim Okulu’ndaki öğrencilerin büyük bölümü okula gelmedi. 900 mevcudu bulunan okulda yeni ders yılının ilk gününde çok az sayıda öğrenci ders başı yaparken, büyük bölümü tarlalarda çalışan öğrenci ise sıralarına oturmadı.

Okulun 51 öğrenci mevcutlu 5. sınıfında ise sadece 11 öğrenci ders başı yaptı. Sıraların bomboş kaldığı sınıfta öğretmenler, yoklama yaparken okula gelmeyen çocukların ismini okuduğunda, "Tarlada, gelemedi" cevabını aldı. Okulun 66 öğrenci kapasiteli 7. sınıfında ise sadece 10 öğrenci ders başı yaptı. Öğretmenlerinin ilk günde sohbet ettiği öğrenciler, arkadaşlarının pamuk hasadı sonuna kadar eğitim görmeyeceklerini belirterek, "Arkadaşlarımız şu anda tarlada olduğu için sıralar boş. Önümüzdeki ay sonundan itibaren tarladaki işleri bitince gelmeye başlarlar" dedi.

sanliurfa.com