‘Sınavda Rahat Olun’

Eğitim Güncel
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, LYS’ye girecek adaylara, ”Sınavda öğrencilerden rahat olmalarını, çok endişelenmemelerini ve ellerinden geleni yapmalarını istiyorum” dedi. Mal...
EMOJİLE

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, LYS’ye girecek adaylara, ”Sınavda öğrencilerden rahat olmalarını, çok endişelenmemelerini ve ellerinden geleni yapmalarını istiyorum” dedi.

Maltepe Üniversitesinin Marmara Eğitim Köyü Yerleşkesi‘nde düzenlenen LYS Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan Prof. Dr. Yarımağan, sınav sisteminde en son değişikliğin 1999’da yapıldığını, bu tarihten sonra lise müfredatının tümü üzerinden gerçekleştirilen sınavlar yerine, ortak müfredata dayalı sınavların düzenlenmeye başlandığını söyledi.

Yarımağan, bu değişikliğin beklenen sonuçları vermediğini, olumsuz sonuçlar doğurduğunu, bu değişikliğin orta öğretim eğitimini olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.
Öğrencilerin, ”Nasıl olsa üniversite eğitiminde sorulmuyor” diye lisede dokuzuncu sınıftan sonraki derslere ilgi göstermez olduklarını anlatan Prof. Dr. Yarımağan, bunun sonucu olarak öğrencilerin üniversiteye bilgi açısından yetersiz gelmeye başladıklarını vurguladı.

ÖSYM Başkanı Yarımağan, 2006’da bu olumsuzlukları gidermek için tekrar lise müfredatının tümünü kapsayan bir değişiklik yapıldığını ve 2006’dan beri sadece dokuzuncu sınıfa kadar olan derslerden değil, son sınıfa kadarki derslerden sorular sorarak üniversite giriş sınavını
düzenlediklerini belirtti.

Yarımağan, 2006’da bu değişikliğin ilk aşaması yapılarak içeriğin değiştirildiğini, 2010’da bu sefer içeriğe dokunulmadan, uygulamanın değiştirildiğini söyledi.

ÖĞRENCİLER SINAVDA RAHAT OLSUNLAR

Ünal Yarımağan, öğrencilerin sınava girerken, kendi alışkanlıklarına göre, kendilerini nasıl rahat hissediyorlarsa öyle davranmaları gerektiğini ifade ederek, ”Sınavda öğrencilerden rahat olmalarını, çok endişelenmemelerini ve ellerinden geleni yapmalarını istiyorum” dedi.

Yarımağan, bu yıl LYS’ye 800 bin adayın gireceğini ve sınavlarda 100 binin üzerinde görevlinin görev yapacağını açıklayarak, ”Sınav için bilgisayar üzerinde bir oturma planı yapıyoruz ve hangi öğrencinin hangi türden kitapçık alacağını belirliyoruz. Ama buna rağmen bazı görevliler, kafalarına göre oturma planı hazırlıyorlar ve yanlış türden kitapçık verilebiliyor. Sınavda adaylara birden çok soru kitapçığı dağıtılacak. Her adaya verilecek 3 kitapçığın da aynı türden olması gerekiyor. Bu konuda gereken önlemi alıyoruz” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER HATA YAPAN GÖREVLİLERİ UYARSIN

Öğrencilerin hata yapan görevlileri uyarmasını isteyen Prof. Dr. Yarımağan, şöyle devam etti:
”Örneğin; matematik sınavında matematik soru kitapçığı dağıtılacak ve sınav süresi bittiğinde onlar toplanıp geometri sınavının kitapçıkları verilecek. Şimdi çok uyarmamıza rağmen, sınavda bazı görevlilerin hata yapmalarından çekiniyoruz. Ben öğrencilerden sınavda hata yapan görevlileri uyarmalarını istiyorum. Sisteme öğrenciler de sahip çıksın. Öğrencilerden bir başka isteğim de sınavda birden çok test kitapçığı dağıtılacak. Bu test kitapçıklarının her öğrenciye aynı türden verilmesi gerekiyor. Eğer burada bir yanlışlık olursa, öğrenci kendi durumuna sahip çıksın. Bir nevi görevlileri denetlesin. Hata yapan görevlileri uyarsın. Çünkü sonunda bu durumdan yine zarar görecek olan öğrencilerdir.”

Sınav sisteminin aslında çok değişmediğini vurgulayan Yarımağan, bir oturumda yaptıkları sınavı parçalayarak ayrı ayrı oturumlarda düzenlediklerini kaydetti.

Yarımağan, bundan önce adayların önüne, 7-8 test verildiğini, adayların da testlere hangisinden başlayacağı ve ne kadar süre ayıracağı konusunda sıkıntılar yaşadığını anlatarak, ”Soru türleri aynı, dersler aynı. Herhangi bir değişiklik yok. Bence bu ortam, adaylar için daha iyi” şeklinde konuştu.

SORULAR

Bir gazetecinin ”Sınav sistemi bir önceki yıldan çok farklı ve 5 aşamada yapılacak. İstanbul’da fiziksel olarak bir yerden bir yere gitmek çok zor. İki sınavın aynı günde yapılacağı gün. Bu bir sıkıntı yaratır mı?” sorusunu yanıtlayan Yarımağan, sınavda imkanlar ölçüsünde adayların en rahat edeceği programları yapmaya çalıştıklarını söyledi.

Yarımağan, bu yıl KPSS sınavına da 800 binin üzerinde kişinin başvurduğunu, bu sınava girecek adayların da cumartesi-pazar olmak üzere 4 sınava gireceklerini bildirerek, şunları kaydetti:

”Şimdi KPSS‘de bu olabilirken, LYS’de çok az sayıda adayın bir hafta sonunda sınava girmesi eleştiri konusu oluyor. İmkanlarımız olsa bunu da yapmayız. Biz büyük kitleler için düzenlemeyi öyle bir yaptık ki; örneğin, fenciler matematik sınavına bu hafta sonu girerken, fen sınavına öteki hafta sonu girecekler. Normal olarak yabancı dil öğrencileri tek sınava giriyorlar. Ama yabancı dil sınavıyla birlikte, kendi alanı dışındaki sınavlara da giren 7-8 bin dolayında öğrencinin böyle bir durumu oldu. Bence çok yıkıcı bir durum değil.”

”Sınavda, öğrenciler daha basit bölümlerden başlarlar. 19 Haziranda yapılacak ilk sınav matematik testinden başlıyor. Sizce bu durum öğrenciler için bir zorluk oluşturur mu ya da psikolojisini etkiler mi?” sorusuna yanıt veren Yarımağan, LYS‘nin en büyük değişikliğinin,
öğrencilerin okulda alışık oldukları sınav düzeninde sınava girmeleri olduğunu söyledi.

Amaçlarının; öğrenciyi daha rahat ortamda sınava sokmak olduğunu yineleyen Yarımağan, ”Şimdiye kadar bütün derslerin sınavını birlikte yapıyorduk. Şimdi öğrenciler, her dersten ayrı ayrı sınava girecek. Böylece öğrenci, bütün derslere çalışma ihtiyacı duyacak. Bu da bazı derslerden yetersiz öğrencilerin üniversiteye gelmesini engelleyecek. Öğrenci, sınavda matematikten zorlanırsa, aynı testin içindeki kolay sorulardan başlayabilir” diye konuştu.

Yarımağan, geçen yıl, Güneydoğu Anadolu‘da bazı öğrencilerin kendi merkezleri dışında sınava girdiğini, bu yıl da öğrencilerin bu şekilde bir sorun yaşayıp yaşamayacakları sorusuna şu yanıtı verdi:

”Her sınav merkezinin bir kapasitesi var. Sizin bahsettiğiniz il Mardin‘dir. Şimdi Mardin’de sınav kapasitesi 10 bin kişidir. 17 bin kişi Mardin’de sınava girmek isterse, orada sınav yapacak okul yok, sıra yok. Mecburen 7 bin kişiyi Mardin dışında başka yerlere göndermek
durumundu kaldık. Bu, özellikle Güneydoğu‘daki illerde oldu. Bu sınavda her aday girmek istediği yerde sınav oldu. Hem de birinci istediği yerde.”
 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107