Uzmanlar YGS‘ye gireceklerin sabah kahvaltısını iyi yapmaları, beynin ihtiyaç duyduğu şekerin süt, yulaf, meyve ve ekmekten karşılamalarını önerdi.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı‘na (YGS) girecek öğrencilerin sabah kahvaltısını iyi yapmaları, beynin ihtiyaç duyduğu şekerin süt, yulaf, meyve ve ekmekten karşılamaları önerildi.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, sınavlarda hiçbir gıdanın başarıyı tek başına, mucizevi bir şekilde etkilemeyeceğini söyledi.
Tayar, doğru beslenmenin sınav sırasında oluşabilecek mide bulantısı, kabızlık ve gaz gibi sorunların önüne geçebileceğini ifade ederek, iyi beslenmenin sınavda başarıya katkı sağlayabileceğini vurguladı.
Yeterli ve dengeli beslenmenin, dört besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle olacağını belirten Tayar, süt ve yoğurt, et, tavuk, yumurta ve kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu ile tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç, mısır ve tarhana ile doğru beslenmenin yakalanabileceğini kaydetti.
Tayar, 11 Nisan Pazar günü yapılacak YGS öncesinde, özellikle sınav sabahında öğrencilerin iyi bir kahvaltı yapmalarını öneren Tayar, şöyle konuştu:
”Kahvaltı mutlaka evde yapılmalıdır. İyi yapılmayan kahvaltı konsantrasyon bozukluğuna, dikkat kaybına yol açabilir. Yumurta, peynir, zeytin, ceviz, esmer ekmek, domates, salatalık ve meyveden oluşan zengin bir kahvaltı önerilebilir. Çok fazla miktarda ve karışık yağlı besinlerin tüketimi soruna yol açabilir. Beynin ihtiyaç duyduğu şeker, süt, yulaf, meyve ve ekmek gibi gıdalardan sağlanmalıdır. ‘Beyin şekerle çalışıyor’ diye öncesinde ve sınav sırasında şeker, bisküvi ve çikolata tüketilmemelidir.”
Tayar, sınav öncesinde çay, kahve ve kolanın yerine C vitamini açasından zengin bitki çayları içilebileceğini belirterek, sınav sırasında kuru erik, üzüm, kayısı, fındık, fıstık, ceviz tüketilmesini önerdi.