ÖSYM’den yapılan açıklamada, ÖSYS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından bazı basın-yayın organlarında, adayların tercih bilgilerinde kendi rızaları dışında değişiklik yapıldığına ve bu nedenle adayların istemedikleri programlara yerleşmesi nedeniyle mağduriyet oluştuğuna ilişkin iddiaların yer aldığı hatırlatıldı.
Tercihlerin başvuru merkezi aracılığıyla veya internetten bireysel olarak aday tarafından yapıldığının anımsatıldığı açıklamada, bu yolla adayların tercihlerini, süre bitmeden Aday İşlemleri Sisteminden değiştirebildiği, bu değişikliklerinin ise TC kimlik numarası ve şifresiz yapılmasının mümkün olmadığı ifade edildi.
ÖSYM tarafından yapılan tüm sınavlar için ilk başvuru işleminde adaylara internet erişim şifresi verildiğinin belirtildiği açıklamada, şifrelerin geri dönüşümsüz ve kriptolu olarak sistemde tutulduğu bildirildi.
Adayın bu şifre ile yaptığı her işlemin, kaydı silinemez ve değiştirilemez biçimde sistem tarafından saklandığına dikkat çekilen açıklamada, “Şifreyi adaydan başkasının edinmesi, adayın kendisi tarafından başkaları ile paylaşılmadığı sürece şifreyi adaydan başkasının bilmesi, şifreyi değiştirebilmesi mümkün değildir. Bu nedenle adaylar, edinilen şifrenin başkalarıyla paylaşılmaması, özenle saklanması konusunda ÖSYM tarafından sıklıkla ve önemle uyarılmaktadır” ifadelerine yer verildi.
Adayların, başvuru ve kayıt işlemleri sırasında işlem doğrulamak, bilgilerine erişmek gibi gerekçelerle kendilerinden şifrelerinin talep edilmesi durumunda şifrelerini görevli de olsa bu kişilerle paylaşmaması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi.
“Kurum ve kuruluşlar kendilerine başvuran adayların sonuç belgelerini teyit etmek için 23 Mayıs 2013’te hizmete giren Sınav Sonuç Belgesi Doğrulama Sistemi’ni kullanacaklardır.ÖSYM tarafından yapılan sınav ve yerleştirme işlemlerine ilişkin belgelerin doğrulama işlemi sonuç belgelerinin en alt kısmında yer alan Sonuç Belgesi Doğrulama Kodu ve adayın TC kimlik numarası ile “https://sonuc.osym.gov.tr/BelgeKontrol.aspx” internet adresi üzerinden yapılabilmektedir.
Adaylar, olumsuzluklarla karşılaşmamak için kendi kişisel internet erişim şifrelerini öğretmenleri, arkadaşları ve en yakınları dahil hiçbir kişi veya kurumla paylaşmamalıdır. Şifre paylaşımı nedeniyle oluşabilecek sonuçlardan adayın kendisi sorumludur.”
AA