“Sağlık sektörünün her alanında ihtiyaç var”

Eğitim Güncel
Tuba OLĞAÇ’ın haberi Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün Biyomedikal mühendisliği bölümünü tanıtacağız. Bu bölümü bitirenler ne iş yaparl...
EMOJİLE

Tuba OLĞAÇ’ın haberi

Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün Biyomedikal mühendisliği bölümünü tanıtacağız. Bu bölümü bitirenler ne iş yaparlar, bölümün zorlukları nelerdir, kimler bu mesleği tercih etmeli? Tüm merak edilenleri Biyomedikal Mühendisi Muhammed Avcı ile konuştuk… 

Biyomedikal nedir, biyomedikal mühendisleri ne gibi işler yaparlar?

Biyomedikal sözlük tanımında biyolojik sistemler ile fen bilimlerinin entegrasyonu olarak tanımlanabilir. Ancak daha pratik bir tanımlama olarak; tıpta teşhis, tedavi ve rehabilitasyon amacı ile kullanılabilinecek her türlü cihaz ile ilgilenen disiplinler arası bir bilim dalı olduğunu söyleyebiliriz.

Biyomedikal mühendisleri de bu disiplinler arası dalda, temel mühendislik teknikleri ile biyolojik sistemlerin anlaşılması ve tıbbi cihazların geliştirilmesi konusunda çalışan kişidir.

Biyomedikal mühendisleri tıbbi cihaz dizaynında çalışabileceği gibi, cihaz bakım onarımı, kalibrasyonu, sağlık kuruluşlarının ve firmaların tıbbi cihaz planlamaları gibi birçok farklı alanda çalışabilirler.

-Bu bölümün zorlukları nelerdir? Maliyetli bir bölüm müdür?

Şahsen mühendislik bölümleri arasında zorluk farkının çok fazla olduğuna inanmasam da biyomedikal mühendisliğinin disiplinler arası bir bölüm olması sebebi ile belki bir miktar zor sayılabilir.

Bu bölümde temel mühendislik dersleri ile beraber birçok farklı disiplinden ders almış oluyorsunuz ve dolayısıyla hemen her dersin konusu bir diğerinden tamamen farklı olmuş oluyor.

Biyomedikal mühendisliği lisans eğitimi programlarında bir öğrenci elektrik-elektronik başta olmak üzere makine mühendisliği, malzeme mühendisliği ve genetik mühendisliği ve kısmi tıp bilgisine sahip oluyor. Bütün bunların farklı alanlar olması sebebi ile bazen öğrenciler bir miktar zorlanabiliyor.  

Maliyete gelince; bu bölüm ilk önce vakıf üniversitelerinde kurulmuş ve sonra devlet üniversitelerinde de açılmış bir bölümdür.

Şüphesiz vakıf üniversitelerinde burssuz okumanın maliyeti oluyor ancak bu bölümlerde burslu okunabilir veya birçok devlet üniversitesinde bu bölüme girilebilir.

Diş hekimliği gibi bölümlerde olduğu gibi öğrencinin eğitimde kullandığı sarf malzemenin maliyeti gibi bir şey söz konusu değildir. Diğer mühendisliklerde olduğu gibi öğrencinin eğitim için harcayacağı tek para kırtasiye masrafları olacaktır.

Biyomedikal mühendisliği bölümünün diğer mühendislik bölümlerinden farkı nedir?

Şüphesiz her mühendislik bölümünün kendine ait bir alanı vardır ve doğal olarak birbirinden farklıdır. Biyomedikal mühendisliği diğer birçok mühendislik biliminin teknik yaklaşımından yararlanır ve bunu temel olarak canlı organizmanın rahatsızlığının teşhisi ve tedavisi için kullanır. Diğer birçok mühendislikten farklı olarak canlı bireyler üzerinde uygulamalarını gerçekleştirir ve bu sebeple birçok bakımdan daha hassas ve daha riskli durumlar ile ilgilenmektedir.

Biyomedikal mühendisliği bölümü mezunları nerelerde çalışabilirler?

Yeni bir bölüm olduğu için ve henüz çok fazla mezunu olmadığı için sağlık sektörünün hemen her alanında  biyomedikal mühendislerine ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz.

Bu bölümden mezun olan arkadaşlar, hastanelerin klinik mühendislik birimlerinde, tıbbi cihaz planlama departmanlarında ve diğer biyomedikal birimlerinde çalışabilecekleri gibi tıbbi cihaz üreten, geliştiren, bakım onarımını yapan bir çok firmaya da girebilirler. ,

Bunların dışında mezun olan arkadaşlar eğer yeni bir tıbbi cihaz sistemi geliştirebileceklerine inanıyorlarsa Tubitak’ın ve diğer devlet destekli hibe programlarında tıbbi cihaz sistemlerinin öncelikli desteklenecek alanlardan biri olması sebebi ile bu destek programlarından yararlanıp ve kendi firmalarını kurabilme şansına sahip olabilirler.    

Biyomedikal mühendisliği bölümü Türkiye’de oldukça yeni bir bölüm ve geleceğin meslekleri arasında… Bu mesleği seçmek isteyen gençlere ne gibi tavsiyeleriniz olur?

ABD başta olmak üzere birçok ülkede geçmişi olan ancak dediğiniz gibi ülkemizde yeni sayılabilecek bir bölüm biyomedikal mühendisliği. Tıbbi cihaz teknolojilerinin her alanında sürekli yenilikler yaşanmakta ve her geçen gün biyomedikal mühendislerine duyulan ihtiyaç artmakta. Şahsen hiç durmadan büyüyen bir pazar olan sağlık sektöründe, biyomedikal mühendisliğini bir şeyler geliştirmek için en uygun alan olarak görmekteyim. Bu meslek alanında çalışmak isteyen arkadaşlara öncelikli tavsiyem sürekli gelişen sağlık sektöründeki yenilikleri ellerinden geldiğince takip etmeleridir.

On5yirmi5.com