Rektörlerden Danıştay’a Tepki

Eğitim Güncel
Yargının eğitime müdahale etmesinden rahatsız olan rektörler, katsayı konusunun eğitim bilimcilere bırakılmasını istiyor.  Her şeyin Danıştay’a taşınmasını eleştiren Galatasaray Üniversites...
EMOJİLE

Yargının eğitime müdahale etmesinden rahatsız olan rektörler, katsayı konusunun eğitim bilimcilere bırakılmasını istiyor. 

Her şeyin Danıştay’a taşınmasını eleştiren Galatasaray Üniversitesi Rektörü Ethem Tolga, sınıfta kalan öğrencilerin bile mahkemeye başvurduğuna dikkat çekiyor. Meslek liselerine üniversite yolunun açılması gerektiğini belirten Tolga, öğrencilere de ‘karamsar olmayın, derslerinize çalışın’ çağrısı yapıyor. Katsayının, hukukçuların değil eğitimcilerin işi olduğunu vurgulayan Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü İnci Varinli de, "Yargı, eğitime bu kadar müdahale etmemeli." uyarısında bulunuyor. Sakarya Üniversitesi Rektörü Mehmet Durman, yargının meseleyi çözmeye yönelik tavır belirlemesini isterken, Gelişim Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyet Başkanı Abdülkadir Gayretli, "Danıştay inadı bırakıp çözüme yardımcı olmalı." diyor.

Rektörler isyanda

Prof. Dr. Ethem Tolga (Galatasaray Üniversitesi Rektörü): Bu kararı beklemiyordum
Yeni sınav sistemini hazırlayan komisyondaki tek rektör bendim. Katsayı kısmını YÖK belirlemişti. Katsayıları koymasan da makas klasik liseler lehine açıldı. 0,3–0,8 katsayısı tamamen anlamını yitirdi. Başarı puanının payı yüzde 20’ye kadar yükselmişti. Sistem, başarı puanıyla öğrenciyi ölçüyordu. Artık 0,3-0,8 sistemine dönüş olmaz ama YÖK, makası daraltan yeni bir teklif getirir. Katsayıya da, katsayı farkına da gerek yok. Sınav sistemi, o makası kendiliğinden zaten açtı. Danıştay’ın kararını beklemiyordum. AOBP 50 üzerinden katsayı farkı azaltılarak çözüme gidilebilir. Meslek liselerine üniversitenin yolu açılmalı. Öğrenciler karamsar olmasın. Her şey düzelecek.

Prof. Dr. Mehmet Durman (Sakarya Üniversitesi Rektörü): Bu iş, eğitimcilere danışılmalı
Yanlış bir sistem içerisinden doğru çıkmaz. Katsayı, anlamı olmayan bir şey. Yeterliliklere dayalı bir sistem kurulmalı. Genel ve mesleki eğitimde kazandırılması gerekenler kazandırılmış mı bunları ölçmeliyiz. Mutlaka bir seçme sınavı olacak ama daha anlamlı bir sınav olmalı. Öğrenciyi yarışa sokuyorsanız, şartları eşit olmalı. Çocuklar dershanenin esiri oluyor. Bu iş eğitimcilere danışılmalı. Hukukçuların, bu işi çözmeye yönelik tavrı olmalı. Şeffaf olunmalı.

Prof. Dr. Ömer Asım Saçlı (Arel Üniversitesi Rektörü): Katsayı, eğitime zarar veriyor
Katsayıya karşıyım. Mesleki eğitime zarar veriyor. Bu yaklaşımlar eğitimi ve öğrenci akışını engeller. Verilen karar, öğrencilerin motivasyonunu bozdu ancak çocuklarımız pes etmemeli. Katsayıya mutlaka bir çözüm bulunacak. YÖK itiraz edecek ancak Danıştay’ın vereceği kararı tahmin etmek mümkün değil. YÖK itiraz edilemeyecek çözümler üretmeli ki, Danıştay olumsuz karar vermesin.

Prof. Dr. Serdar Omay (Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü): Eğitim özgür olmalı, karar çağdışı.
Alınan karar siyasi. Yüz binlerce öğrencinin eğitim hayatı karartıldı. YÖK’ün katsayı ile ilgili adımları meslek lisesi öğrencileri için çok hayırlı oldu. Ancak Danıştay’ın iptalleri objektif ve ilmi olarak verilen kararlar değil. Türkiye’nin önünü tıkamaktadır. Dünyanın hiçbir yerinde eğitimde böyle oyunlar ve kararlar alınmaz. Eğitim özgür olmalıdır. Meslek liselilerin önünü tıkamak, ilme ve eğitime büyük ihanettir. Böyle çağ dışı bir uygulama olmaz.

Prof. Dr. İnci Varinli (Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü): Yargı, eğitime müdahale etmemeli.
Meslek lisesi öğrencilerimizi avantajlı duruma getiren sistemden rahatsız olundu. Eğitimde eşitlik bekliyoruz. Meslek lisesi memleket meselesi gerçekten. Sanayicinin de ihtiyacı varken tüm yollar kapatılıyor. Yargı eğitime bu kadar müdahale etmemeli. Bu iş eğitim bilimcilerine bırakılmalı. Tek yetkili YÖK iken çelişen kararlar verilmesi anlamsız. Hukukçulardan ziyade bu iş uzman eğitimcilerimize düşer.

Prof. Dr. Mehmet Füzün (Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü): Çocuklar mağdur oluyor
Süreç en çok meslek lisesi öğrencilerini üzdü. Çocuklar demoralize oluyor, mağdur oluyor, aksini söylemek mümkün değil. Sınavın yetişmemesi durumunda eğitim de geç başlayacak. Gerçekten ne olacağını, nasıl bir sonuç olacağını bilmiyoruz. Artık belirsizliği ortadan kaldırmak lazım. Danıştay’daki hakimler bizim hakimlerimiz, YÖK’teki hocalarımız da hepimizin hocası.

Prof. Dr. Abdülkadir Gayretli (Gelişim Meslek Yüksek Okulu Mütevelli Heyet Başkanı): Meslek liselerine yazık ediliyor
Danıştay, eğitimin önünü tıkıyor. Karar, mesleki eğitime önem verilmediğinin de göstergesi. Meslek liselerine yazık ediliyor. Genç nüfusumuzla Avrupa’ya adım atma imkânımız var ancak bu şekilde mümkün değil. Türkiye’nin geleceğini yönlendirme açısından olumsuz bir karar. Gelişen Türkiye’de böyle basit meselelerle uğraşılmamalı. YÖK itiraz edecek, bu konudaki kararlılığını destekliyoruz. Referanduma kadar gidilmeli ve yasa çıkarılmalı. Danıştay, inadı bırakıp çözüme yardımcı olmalı.

Danıştay’ın eğitime müdahalesi rektörleri de isyan ettirdi

Prof. Dr. Yavuz Coşkun (Gaziantep Üniversitesi Rektörü): Öğrencinin önü kapanmamalı
Kişisel başarıya dayalı olarak, öğrencinin nereden mezun olursa olsun önünün kapanması doğru değil. Kararın, başvuru takviminin hemen öncesinde açıklanması öğrencilerde belirsizliğe yol açtı. Karar, çocukların motivasyonunu ve çalışma düzenlerini ciddi anlamda etkileyecek. İnşallah kısa sürede YÖK buna bir çözüm bulur. Meslek liseleri ve meslek yüksekokulları daha cazip hale getirilmeli.

İstanbul Barosu özgürlüklerin karşısında

İstanbul Barosu eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun yol göstermesine uyarak ‘katsayı adaletsizliğinin’ iptali için iki kez Danıştay’a başvurdu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde görülen Leyla Şahin davasına müdahil olarak katıldı ve başörtüsü yasağının devam etmesini istedi.

Ergenekon soruşturmasına ilişkin girişimleri tespit edilen YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu‘na destek verdi.

Ocak 2009’da Sabih Kanadoğlu’nun evinin Ergenekon soruşturması kapsamında aranmasına tepki gösterdi.

19 Ocak 2009’da yaptığı basın açıklamasında Hurşit Tolon’un GATA’ya sevk edilmesi çağrısında bulundu.

Şubat 2009’da, Ergenekon davası sanıkları emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ve emekli Albay Arif Doğan’ın ‘sağlık’ gerekçesiyle tahliye edilmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.
Stajyer avukatların Staj Eğitim Merkezi’ne başörtüsü ile girmesini yasakladı.

‘Gözaltı, tutuklama, gizli tanık, teknik takip, iletişimin dinlenmesi ve tespiti’ başlıklı Ceza Muhakemesi Kanunu uygulamalarına ilişkin bir dizi panel düzenledi. Panellere Ergenekon sanığı Kemal Alemdaroğlu’nun avukatı Metin Çetinba ş’ın da arasında bulunduğu birçok sanık avukatı konuşmacı olarak çağrıldı.

Başkan Muammer Aydın ve yönetim kurulu üyeleri 20 Temmuz‘da Silivri‘de görülen ikinci Ergenekon davasının duruşmasına katıldı. Aydın, başta Hurşit Tolon olmak üzere birçok sanıkla samimi bir şekilde sohbet etti.