Polis Adaylarına Drama Dersi

Eğitim Güncel
Malatya Polis Meslek Yüksekokulu‘nda, polis adaylarına, teorik bilgilerini gerçek hayatta uygulayabilmeleri amacıyla devlet tiyatrosu sanatçıları tarafından drama dersi veriliyor. Seçilen etkinl...
EMOJİLE

Malatya Polis Meslek Yüksekokulu‘nda, polis adaylarına, teorik bilgilerini gerçek hayatta uygulayabilmeleri amacıyla devlet tiyatrosu sanatçıları tarafından drama dersi veriliyor.

Seçilen etkinliklerle doğaçlama ile rol oynama teknikleri üzerinde grup çalışması gerçekleştiren öğrenciler, mesleki gereksinimleri doğrultusunda meslek hayatına başladıklarında karşılaşabilecekleri vakalara hazırlanıyor. Uygulama ile drama eğitimi alan öğrenciler aynı zamanda güzel sanatların farklı alanlarında profesyonel sanatçılarla çalışma olanağı buluyor.

Malatya Polis Meslek Yüksekokulu’nda başlatılan polis adaylarına drama dersi uygulaması kapsamında devlet sanatçısı Uğur Keleş, ders veriyor. Uygulamanın çok önemli olduğunu ifade eden Uğur Keleş, "Toplumda her zaman örnek kişilik modeli oluşturması gereken polisin eğitimi uygulamalı olmayan bir öğretimle gerçekleşemez. Kişi olayları karşılıklı olarak değerlendiremez, sorunları ve durumları empati kurarak inceleyemezse, yaklaşım biçimi bireyi topluma kazandırmak yerine olumsuz duygulara ve davranışlara yöneltmek olabilir. Drama yöntemiyle davranış bilimi dersi, empati kurmayı sağlarken, demokrasi kültürü aşılamaktadır" dedi.

Uygulamayla polis-vatandaş ilişkisinin daha sağlıklı oluşmasına katkı sağlanacağını anlatan Keleş, şöyle devam etti: "Polis adaylarına bir vaka karşılaştığı zaman ne yapacağını gösterme, bilgiye nasıl ulaşacağının yollarını deneme fırsatları verme, kendini dingin ya da denetim altında tutma ve hatta duygusal olarak rahatlatma yaratıcı olanağı sağlıyoruz"

Malatya Polis Meslek Yüksekokulu Müdürü İbrahim Azcan, Türkiye’de ilk kez uygulanan drama dersinin yakın bir gelecekte meslek hayatına atılacak polisler için de önem arz ettiğini söyledi. Dramanın teorik bilgilerin gerçek hayatta uygulanabilirliğinde etkin olduğunu ifade eden 1. Sınıf Emniyet Müdürü Azcan, "Geleceğin polis memurlarını yetiştiren okulumuzda eğitim kalitesinin arttırılması, teorik bilgilerin yanı sıra daha çok pratik uygulamalara önem verilmesi, halkın beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak, toplumdaki polis imajını olumlu yönde geliştirecek çalışmalar yapılması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda gerçek hayatta, uygulamanın içinde bulunan personel tarafından sıklıkla karşılaşılan örnek olayların belirlenerek bu olaylara karşı doğru yaklaşım ve müdahale tarzlarını belirlemek, bunları ‘drama’ yöntemiyle öğrencilerimize öğretmek için bir çalışma başlattık." ifadelerini kullandı.

"Polislik mesleği bugün vatandaşla daha yakın iç içe olması zorunlu bir hale gelmiştir. Asayiş ve güvenlik hizmetinin özel sektör kaynakları ile karşılama ihtimali bulunmamaktadır" diyen Azcan, "Öğrencilerimiz drama ile eğitilirken, aynı zamanda güzel sanatların farklı alanlarında bu işi profesyonelce yapan kişilerle çalışma olanağına buluyorlar. Güncel hayatta sadece suç ve suçlu ile mücadelenin tek başına yeterli olmayacağını, aksine bu alanda sürdürülecek mücadele de akademik camianın katkısını da almanın gerekliliğine inanmaktayız. Pratik ve teori dünyanın bir birine besleyerek ve bir birini etkileyerek yapacakları üretimlerin daha rasyonel ve uygulanabilir nitelik taşıyacağını bilmekteyiz. Polisiye çalışmaların başarı yüzdesini arttırmak amacıyla akademik dünya ile teşkilatımız arasında işleyen koridorların oluşturulmasına önem vermekteyiz. Bu koridor vasıtasıyla her iki tarafın bir birini besler hale gelmesi ile polis teşkilatının verdiği hizmetlerin kalitesinde bir artışın olacağına inanmaktayız." şeklinde konuştu.