Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Hakan Sarı imzasıyla yayımlanan genelgeyle engellilere verilen özel eğitimde, 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamında yeni düzenlemelere gidildi.
Buna göre, özel eğitime ihtiyacı olanlar, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerindeki zorunlu eğitimlerinde kademeler arası geçişlerde, Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu doğrultusunda il veya ilçe özel eğitim hizmetleri kurulu kararıyla uygun okullara yerleştirilecek.
Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasıyla ilkokula başlama yaşı 66 aya çekilirken, özel eğitime ihtiyacı olan çocukların gelişimsel özellikleri dikkate alınarak okul öncesi eğitim süreleri 78 aya kadar uzatılabilecek, böylece bu çocukların ilkokula 79. ayda başlamaları sağlanabilecek.
Liseler yeni kanunla zorunlu hale geldiği için özel eğitim veren kurumların da lise bölümleri zorunlu olacak.
Özel eğitime ihtiyacı olan bireyler için ortaöğretimin zorunlu eğitim kapsamına alınması dolayısıyla evde ve hastanede eğitim hizmetleri bu kademede de verilecek.
Hastane ilköğretim okulu olarak sürdürülen eğitim ve öğretim hizmetleri ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde de "hastane sınıfı" olarak düzenlenecek.
Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin okullara erişiminin sağlanması amacıyla yapılan taşımalı eğitime devam edilecek. Taşımalı eğitim daha da etkin hale getirilecek.
AA