Kamu Personeli Seçme Sınavı‘ndan (KPSS) başlayarak neredeyse tüm sınavlara yayılan kopya skandalı sonrası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nde (ÖSYM) ‘güvenlik harekatı’ başlatıldı. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, ÖSYM‘deki açıkların tespiti ve sınavlarda alınacak önlemler için özel bir rapor hazırlattı. Anadolu Üniversitesi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Hakan Şenel ve Erhan Akmen tarafından hazırlanan raporda, sınav sisteminde kullanılabile-cek son teknoloji güvenlik yöntemleri anlatıldı. ÖSYM’nin güvenliğiyle ilgili ilk kez hazırlandığı ortaya çıkan raporu inceleyen Prof. Özcan, önerilen sistemin 2011’den itibaren yapılacak sınavlarda kullanılması talimatını verdi. Yeni düzenlemelere göre sınavlar şu sıkı güvenlik önlemleri altında yapılacak:
ADAYA ÖZEL KİTAPÇIK
Soru kitapçıkları dijital baskı sistemlerinde basılacak. Böylece halen uygulanan ofset matbaa aşamasındaki gibi kitapçıklar alınamayacak. Her adayın, kendine özel cevap anahtarı, diğer tüm adaylardan farklı soru kitapçığı olacak. Soruların yeri her kitapçıkta karıştırılacak. Böylece A, B, C, D gibi birkaç grupta değil, sınava giren aday sayısı kadar farklı kitapçık türü ve cevap anahtarı yer alacak. Soruların bluetooth teknolojisiyle servis edilemesinin önüne geçilmiş olacak.
SORU KOLİLERİNE ÇİPLİ TAKİP
Kitapçıkların kişiye özel basılmasından sonra, üç tarafına holospotlu güvenlik bandı takılacak. Kitapçıklara sıkıca iliştirilecek birkaç milimetre karelik bir bilgi alanına sahip holospot bant, yüksek çözünürlüklü bir lazerle veri taşıyıcıya yazılmış gizli güvenlik özelliklerini barındıracak. Soru kutuları içine uzaktan izleme çipi gibi elektronik sistemler konulacak. Böylece kutuların ne zaman açıldığı, kutulardan birinin diğerlerinden uzaklaştırılması saniye saniye tespit edilecek.
FOTOĞRAFLI CEVAP KAĞIDI
Cevap kağıdının üzerine adayların fotoğrafları basılacak. Böylece adayların yerine başkaları sınava giremeyecek. Sınav sonrasında cevap anahtarı ve kitapçıklarının bulunduğu kutular açılır açılmaz, kitapçık ve anahtarlar ayrılacak. Cevap anahtarı taranarak, kopyaları Dijital Kasa Sistemi’ne atılacak. Cevaplar, kağıtlarının tamamı tarandıktan sonra, sınava girenlere web üzerinden anahtarıyla birlikte sunulacak.
AÇIK UÇLU SEÇENEK GELİYOR
Sadece test sorularının olduğu sınavlarda kopya tespitinin güçlüğü nedeniyle adaylara açık uçlu sorular da yöneltilmesi de planlanıyor. Test kanalıyla ölçülemeyen becerilerin değerlendirilmesi de mümkün olacak. Kişiye özel, fotoğraflı cevap kağıtlarının üst bölümüne test yanıtları kodlanacak. Alt bölüme de açık uçlu soru yanıtları el yazısıyla yazılacak.
TEST BİRİMİNE ISO STANDARDI
ÖSYM Test Araştırma Birimi, TS ISO 2700x standartlarına göre güvenlik altına alınacak. Dijital matbaa sistemleri, TS ISO 2700x standartlarına göre inşa edilen binaya taşınacak.
HER ÇALIŞANA ÖZEL ŞİFRE
ÖSYM yönetimi tarafından “Kırmızı alan” adı verilen soruların depolandığı bölümün kapısına iki güvenlik görevlisi konularak, giriş-çıkışlar yasaklandı. ÖSYM’de daha önce beş kişinin bilgisayarlarda aynı şifreyi kullandığı tespit edilirken, yeni uygulama ile bilgi işlem bölümündeki sistem giriş şifreleri kişiye özel hale getirildi. Böylece kimin hangi işlemi yaptığı da belirlenebilecek.
Sınav yeri değişikliği sistemi çöktü
İptal edilen KPSS Eğitim Bilimleri Testi’nin yeniden yapılması hakkında ÖSYM, sınav yeri değişikliği için başvuru toplamaya başladı. Ancak başvuruların yapılabildiği ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) çökünce öğretmen adayları zor durumda kaldı.