ÖSYM soruları gizlerse infiale sebep olur

Eğitim Güncel
TBMM’de kabul edilen Torba Yasa’ya eklenen maddeyle Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) yaptığı sınavların sorularının hiçbir şekilde yayınlanmayacağı karara bağlandı. Önüm...
EMOJİLE

TBMM’de kabul edilen Torba Yasa’ya eklenen maddeyle Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) yaptığı sınavların sorularının hiçbir şekilde yayınlanmayacağı karara bağlandı. Önümüzdeki yıllarda uygulamaya konulacak düzenlemeyle, elektroniksınavlara soru havuzu oluşturmak amaçlandı. Böylece soruların tekrar kullanabilmesinin önü de açılmış olacak. Ancak ÖSYM’nin bu girişimi eğitim dünyasından büyük eleştiri aldı. Uzmanlar soruların açıklanmamasının büyük güven kaybı yaratacağını iddia etti.
 
HATALARINI GÖREMEZLER
 
Final Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Serkan Aydın soruların açıklanmamasının büyük sıkıntı doğuracağı tespitinde bulundu. Aydın böylece öğrencilerin nerede doğru nerede yanlış yaptıklarını asla öğrenemeyeceklerini iddia etti. Aydın, şöyle devam etti: “Dünyanın birçok yerinde sınav soruları görülebiliyor. Dünya şeffaflaşmaya giderken bizde ‘gizli’ bir hal alması anlaşılır gibi değil. Sadece bu sene ÖSYM’nin yaptığı 34 hata vardı. Öğrenciler burada sınav sorularının yanlış olduğunu fark edip ÖSYM’ye bildirdi. Eğer sorular açıklanmazsa öğrenciler bu hataları fark edemeyecek. Bu da infial oluşturur.”
 
YARGI YOLU KAPANACAK

FEM Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, sınavlarda önemli olanın istenilen özelliğin tam ölçülmesi olduğuna dikkat çekerek bunun ancak sınav sorularının tutarlılık ve geçerliliği ile mümkün olacağının altını çizdi. Ardıç, şöyle konuştu: “Özellikle adaylara yöneltilen soruların doğruluğu, açık ve netliği, müfredat dâhilinde sorulup sorulamadığı çok önemli. Bunun sağlanabilmesi ancak şeffaflıkla olur. Aksi halde birçok problem ortaya çıkacak.
 
Örneğin, söz konusu sınavlarda çıkması muhtemel olan yanlış ve hatalı sorular, sınava girenler tarafından tespit edilemeyecek ve dolayısıyla itiraz edilemeyecek. Dolayısıyla yanlış ve hatalı sorular bilinmediği için yargı yolu doğal olarak kapanacak. ÖSYM soru hazırlama ekibi genel denetimden yoksun olduğun için soruların belirleyici ve ölçülülük özelliği düşecek. Diğer yandan sınavlara girip soruları ezberleyerek paylaşanlar, piyasada soru kirliliğine neden olacak.”
 
ÖSYM ŞEFFAF OLMALI
 
Türk Eğitim -Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da soruların mutlaka açıklanması gerektiğini belirtti. Koncuk, ÖSYM’nin 2010 yılında patlak veren KPSS skandalından sonra ciddi bir leke aldığını ancak bu lekeyi temizleyecek tavır almadığını öne sürdü. Koncuk, “Böyle şaibeli hale gelmiş bir kuruluşun bu şaibeden kurtulması ve eski itibarını yeniden kazanmasının tek yolu şeffaf olmak. ‘Soruları açıklarsak soru havuzu oluşturamayız’ şeklindeki gerekçesi saçma. ÖSYM’nin soruları ve cevaplarını yayınlamama hakkına sahip değil. Biz ÖSYM’nin kaybettiği itibarı yeniden sağlasın istiyoruz.”

“Amerika’da da açıklanmıyor”

Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat: “Soruların açıklanmaması doğru bir karar. Sınav sorusu oluşturma çok kolay bir iş değildir. Amerika’daki kurumlar da sınav sorularını hiçbir zaman açıklamıyor. Sadece örnek sorular yayınlanır. Çünkü sınav sorusunu bir kere yayınladığınızda artık o soruyu kullanmaşansınız kalmıyor. Dolayısıyla her sene bu kadar soruyu deşifre ederseniz sorubankası oluşturma şansınız kalmaz.”
 
Nesrullah Sonay – Bugün