ÖSYM Başkanı’ndan acı itiraf

Eğitim Güncel
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, ”Her gece uykumun kaçtığını büyük bir samimiyetle söyleyebilirim. 1970’lerin tekniğiyle 2012’lerde ölçme, seçme yapıyoruz” dedi.   Demir,...
EMOJİLE

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, ”Her gece uykumun kaçtığını büyük bir samimiyetle söyleyebilirim. 1970’lerin tekniğiyle 2012’lerde ölçme, seçme yapıyoruz” dedi.
 
Demir, TBMM Üstün Yetenekli Çocukların Keşfi, Eğitimleriyle İlgili Sorunların Tespiti ve Ülkemizin Gelişimine Katkı Sağlayacak Etkin İstihdamlarının Sağlanması Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu toplantısına katıldı.
 
ÖSYM’nin yapısı, düzenlediği sınavlar, yükseköğretime giriş ve yerleştirmedeki gerekçeler, ÖSYS testlerinin amaçları gibi konularda bilgi veren Demir, ”ÖSYM, misyonu gereği hak ve adalet ölçüsüne görev sınav yapan, bilimsel yöntemler ışığında ölçme ve değerlendirme çalışmalarını yürüten şeffaf bir kurum oluşturmayı hedeflemiştir” dedi. ÖSYM Başkanı Demir, yükseköğretime giriş sınavlarında Milli Eğitim Bakanlığı ortaöğretim müfredat programının esas alındığını vurguladı.
 
YGS ve LYS’nin kapsamı hakkında da bilgi veren Demir, ”Her iki testte de Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı öğretim programı kazanımları ve öğrencilere kazandırılması hedeflenen üst düzey düşünme becerileri temel alınmaktadır” diye konuştu.
 
ÖSYM’nin düzenlediği sınavların amaçları ve soruların hazırlanma yöntemlerini de anlatan Demir, üstün yetenekli öğrencilere yönelik şunları söyledi:
 
”Bizim testlerimiz üstün yetenekli çocuklarımızı ölçmeye yönelik değildir. ÖSYM’nin geliştirdiği ÖSYS testlerinde ölçülen temel beceriler dikkate alındığında, bu testlerin bir zeka testi değil, bir başarı testi olduğu görülecektir. Dolayısıyla bu testlerin üstün zekalıları seçebilme özellikleri yoktur. Üstün yetenekli öğrencilerin sınavsız üniversiteye geçişleri konusunda ise karar tamamen YÖK’tedir. Çünkü yükseköğretime geçiş sisteminin usul ve esaslarını YÖK belirlemektedir.”
 
Komisyon üyesi milletvekillerinin, üstün yetenekli çocuklara yönelik ayrı bir test hazırlanıp hazırlanmadığını, bununla ilgili kurum içinde bir birimin oluşturulmasının talep edilip edilmediğini sorması üzerine Demir, ”Biz uygulayıcı bir kurumuz, sınavı yapan bir kurumuz. Politika üreten bir kurum değiliz. Bize YÖK ya da MEB bu talepte bulunursa biz memnuniyetle bu birimi oluştururuz, bu çalışmaları yaparız. Bugüne kadar, benim bildiğim kadarıyla, ÖSYM’ye ‘üstün zekalıları tespite yönelik bir sınav organize et’ talebi iletilmedi” diye konuştu.
 
”İnanılmaz zayıf bir kurum şu anda ÖSYM”
 
Mevcut sınav sisteminin dershaneciliği teşvik edip etmediği sorusuna Demir, ”Bütün gayretimiz milli eğitim müfredatına uyumlu sorular sorarak adayların okullara yönlenmelerini sağlamak. Ama şunu ben de kabul ediyorum, bugün itibarıyla çoktan seçmeli test tekniği, bu adayları doğru ölçmeye çok uygun olmayabilir, bunun sorgulanması gerektiğini düşünüyorum. O yüzden elektronik sınavla, açık uçlu sorularla daha farklı becerilerin ölçülmesi gereklidir diye düşünüyorum” dedi. Bunun hayata geçirilmesi konusunda kurumlarına daha fazla destek verilmesi gerektiğini anlatan Demir, ”Benim şu anda soru hazırlama biriminde çalışan personel sayım 50. Örneğin bunun 300 olması gerekir” diye konuştu.
 
ÖSYM’nin bazı açıdan eksikleri olan yeni nesillerin gelişiminde etkisinin olup olmadığının sorulması üzerine Demir, şunları kaydetti:
 
”ÖSYM, 37 yıllık bir kurum. Ben bu kurumun son 1,5 yılında ÖSYM’deyim. ‘Uykuların kaçıyor mu?’ diye sorarsanız, samimiyetle söylüyorum, her gece uykumun kaçtığını büyük bir samimiyetle söyleyebilirim. 1970’lerin tekniğiyle 2012’lerde ölçme, seçme yapıyoruz. O yüzden ÖSYM’nin güçlenmesi gerekir ki alternatif teklifleri, yöntemleri geliştirebilsin. Göreve geldiğimden itibaren söylediğim açık uçlu sorulardı. Açık uçlu sorular bugünkü teknoloji ile hala yapılabilir. Bunun için insan kaynağına ihtiyacınız var.”
 
ÖSYM’nin 10 sene önce üniversite giriş sınavları ile TUS’u yaptığını bugün ise yine aynı kadroyla 40’a yakın sınavı hazırladığına dikkati çeken Demir, ”İnanılmaz zayıf bir kurum şu anda ÖSYM. Burada verilecek destekle Türkiye’nin test merkezi olacaktır” dedi.
 
Her türlü konfora sahip sınav merkezleri
 
Bir milletvekilinin ÖSYM’de dünyadaki sınav sistemlerini inceleyen ve Ar-Ge çalışması yapan bir birim olup olmadığını sorması üzerine Demir, ”Tabela olarak var. Çünkü mevcut yapı içerisinde günlük işlerimize yetişemiyoruz. Senede 10 milyon insanı sınava alıyoruz, senede 15 binden fazla soru tüketiyoruz ve 37 yıllık bir kurum olmasına rağmen çok ciddi altyapı eksikliklerimiz söz konusu” diye konuştu.
 
Demir, hayalindeki ölçme, değerlendirme ve yerleştirme sisteminine ilişkin de şu ifadeleri kullandı:
 
”Uygulamadaki hayalimi söyleyeyim. Geçen hafta sonu yaptığımız sınavda Şanlıurfa’da 48 derecede sınav yapmışım. Kabul edilebilir bir şey değil. Kesinlikle kabul etmiyorum ama şartlar bu. Kışın yapmaya kalktığınız da ise soğuk sorun oluyor. Bunun çözümü, ideal şartları organize edilmiş sınav binalarıdır. Girişinde x-ray’ların, eşyalarını bırakabileceğin, otoparkı, kafeteryaların olduğu, girdikten sonra salonlarının kliması yapılmış, ısıtılması olmuş, salonu içinde tuvaleti, kahve-çay makinası olan tüm sınav konforunun olduğu sınav merkezleri. Bunu iki milyona dizayn ederseniz bunu yapamazsınız. Onun için de ‘çoklu sınav’ diyorum. Benim 2015’teki hedefim budur. 2015’te Türkiye’de 20 veya 40 merkezde bu merkezleri oluşturup çoklu sınavla, yani 2 milyon kişi bir günde sınava aldığınızda tüm Türkiye’yi kilitliyorsunuz bu kabul edilebilir bir şey değil. O yüzden Şubat’tan Nisan sonuna kadar nerede girmek istiyorsa, hangi gün, hangi saatte girmek istiyorsan seç. Git orada istediğin konforda sınava gir. Bir defa gir, geri beslemeyi al kendini iki ayda hazırla, geliştir. Mart sonunda bir daha gir, yeterli görmüyorsan Nisan’da bir daha gir. En yüksek hangisinden alırsan senin YGS puanın odur. Dönüp LYS’de aynı şekilde.”
 
Demir’in ardından MEB Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü Ölçme Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanı Nurcan Ateşok Deveci de komisyon üyelerine sınav sistemi, ölçme ve değerlendirme konularında bilgi verdi.
 
AA


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107