ÖSS’si Kötü Geçenlere 2. Şans

Eğitim Güncel
Pazar günü yapılan ÖSS sınavında yaklaşık bir buçuk milyon öğrenci ter akıttı. Fakat senelerce çalışmayı sadece üç buçuk saatlik sınava sığdırmanın ne kadar doğru olduğu hala tartışılır bir konu. Bu n...
EMOJİLE

Pazar günü yapılan ÖSS sınavında yaklaşık bir buçuk milyon öğrenci ter akıttı. Fakat senelerce çalışmayı sadece üç buçuk saatlik sınava sığdırmanın ne kadar doğru olduğu hala tartışılır bir konu. Bu noktada ÖSS sınavı iyi geçmeyen öğrencilere yeni bir kapı açılıyor.

Yaz aylarında, öğrencileri yeni bir sınav heyecanı sarıyor. Özel yetenekle öğrenci alan fakültelere, giriş sınavları var ve sınavlara girmek için ÖSS-1 de herhangi bir alandan 160 puan ve üstü almanız yeterli. Bu sınavların ÖSS‘ye göre avantajları bir hayli fazla. Bu sınavlarda öğrencilerin birden fazla sınava girme imkanı var. Örnek verecek olursak, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin açtığı özel yetenek sınavına giren bir kişi, Kocaeli Üniversitesi’nin de açtığı sınava girebiliyor. Sınavlar her üniversitenin kendi bünyesinde yapılıyor ve bireysel olarak başvurmak gerekiyor. Başvurma şartı sadece ÖSS-1 den (herhangi bir alanda) 160 ve üzeri puan almak (bazı üniversitelerde taban puan 160, bazılarında 185) ve herhangi bir lise dengi okuldan mezun olmak. Ayrıca bu sınavlarda orta öğretim başarı puan eşitsizliği de yok. Bu yüzden meslek lisesi öğrencileri daha çok rağbet ediyor.

ÖZEL YETENEK SINAVLARIYLA ÖĞRENCİ ALAN BÖLÜMLER (Resim yeteneği)

Bu okullarda genelde bilinenin aksine sadece resim ve heykel bölümü yoktur. Endüstri, sanat, eğitim, reklam ve televizyon sektörüyle iç içe çalışan bölümler de vardır.

1: Grafik Tasarım
2: İç Mimarlık
3: Endüstri Ürünleri Tasarımı
4: Animasyon
5: Fotoğraf ve Video
6: Bileşik Sanatlar
7: Sanat Yönetimi
8: İletişim Tasarım
9: Fotoğraf
10: Görsel İletişim Tasarımı
11: Tekstil ve Moda Tasarımı
12: Sahne Dekorları ve Kostüm Tasarımı
13: Resim
14: Heykel
15: Geleneksel Türk El Sanatları (Tezhip, Ebru, Hat, Halı-Kilim)
16: Seramik – Cam
17: Resim – İş Öğretmenliği (Üniversitelerin Eğitim Fakültelerinde bulunur)
18: Plastik Sanatlar

Yeteneğinize güveniyor ve bunun gelişebileceğine inanıyorsanız, bu bölümlerden birisinin öğrencisi olmanız içten bile değil. Bu bölümlerde okuyan öğrenciler piyasada çok kolay staj ve kendisini geliştirme imkanı bulabiliyor.

SINAV TARİHLERİ NE ZAMAN?

Özel yetenek sınavları 15 Ağustos – 10 Eylül tarihleri arasında oluyor. Her fakülte kendi bünyesinde sınav açtığı için bu şekilde günlere yayılıyor. Sınav günleri çakışmayan tüm üniversitelerin sınavlarına girebilirsiniz. Unutmayın ne kadar çok sınava girerseniz şansınız o kadar çok olur.

SINAVLARDA NE SORUYORLAR?

Sınavlarda 35×50 cm veya 50×70 cm ebadında kağıda kara kalem resim çalışması isteniyor. (bazı durumlarda renkli çalışma da isteniyor)
Sınav içerikleri her okulun eğitim sistemine göre değişiyor. Bazı okullar hayalden (imgesel) sordukları gibi, bazıları masanın üzerine kumaş, şişe, süpürge v.b. objeler koyarak sınav da yapabiliyor.
Burada önemli olan az da olsa yeteneğinizin olduğuna inanıp, ÖSS-1 den 160 ve üzeri puan alarak bir an önce sınavlara hazırlanmaya başlamak.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107