Sabancı Üniversitesi bünyesinde kurulan Eğitim Reformu Girişimi‘nin geçtiğimiz yıla ilişkin yaptığı araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.
Eğitim İzleme Raporu‘na göre Türkiye, ilköğretimde yüzde 98’le Cumhuriyet tarihinin en yüksek okullaşma oranına ulaştı. Geçtiğimiz yıl 175 bin çocuk daha okulöncesi eğitime kazandırılırken buradaki okullaşma oranı ise yüzde 39’a çıktı. Raporda dikkat çeken bir başka ayrıntı MEB‘in şeffaf eğitim politikası. Bakanlığın e-okul altyapısını kullanarak topladığı verileri kamuoyu ile paylaştığı vurgulanırken, bu durumun eğitim politikalarını daha takip edilebilir hale getirdiği ifade ediliyor.
Sabancı Üniversitesi Karaköy şubesinde yapılan toplantıyla açıklanan raporda MEB‘in mesleki ve teknik ortaöğretime daha fazla öğrenci yöneltme konusundaki politikasının sonuç verdiği görülüyor. Mesleki ve teknik liselere giden öğrencilerin oranı 2002-2003’te yüzde 31,7 iken, 2009-2010’da yüzde 39,4’e çıkmış. Rapora göre ilköğretimde okullaşma oranı yüzde 98’e çıkarken 15-19 yaş arasında bulunan gençlerin ancak yarısı okula gidiyor. Lise çağındaki bu gençlerin beşte biri çalışırken, geri kalan grup, yani her üç gençten biri ne okuyor ne de çalışıyor. 14-17 yaşları arasında bulunan her 10 çocuktan ancak altısının okula düzenli olarak devam ettiği görülüyor. Ortaöğretimde okula kayıt oranlarında son 1 yıl içinde ciddi bir ilerleme kaydedildiği gözleniyor. Ancak devamsızlık oranları da hızla yükseliyor. İdari kayıtlara göre, 2008-2009’da resmi liselere giden öğrenciler arasından 360 binden fazla genç okulu terk etmiş.