Milli Eğitim Bakanlığı domuz gribinin salgın boyutuna varması ve okulların uzun süreli tatil edilmesi ihtimaline karşı alınacak tedbirler konusunda çalışma yürütüyor.
Okulların kapalı kalacağı sürelere göre farklı tedbirler geliştiren bakanlık, öğrencilerin derslerinden geri kalmaması için özellikle televizyon ve internet gibi ‘uzaktan eğitime’ yönelecek. Bu kapsamda TRT’nin kanallarından biri üzerinden ders yayını yapmak için görüşme yapan bakanlık, yerel kanallardan da istifade etmek istiyor.
TELEVİZYONDAKİ DERSLER CANLI ANLATILACAK
Ülke genelinde değil de yerel düzeyde okulların tatil edilmesi durumunda ise bölgesel televizyon kanalları kullanılacak. Bakanlık bu konuda RTÜK‘ten destek istedi. Canlı yayında ders verebilecek öğretmenler eğitime alınacak ve prova ders çekimleri yapılacak. Çok sayıda sınıf ve ders olması sebebiyle bütün derslerin televizyondan verilmesi ihtimali olmadığı için sadece Türkçe, sosyal, matematik gibi ‘ana derslerin’ işleneceği bilgisi verildi.
Televizyondan yayınlanacak canlı dersler aynı anda internetten de verilecek. Bu dersler internet ortamında kaydedilecek ve dersi kaçıran veya tekrar izlemek isteyen öğrenci bu dersi internetten izleyebilecek. Sınavlar ise okullar tekrar açıldıktan sonra yapılacak. Okulların uzun süreli kapalı kalması halinde yaz aylarında da telafi eğitimi yapılacak. Domuz gribinin ülke genelinde salgın boyutuna varması halinde okullar yazın açık, kışın kapalı olacak. Kışın televizyon ve internetten yapılacak ‘uzaktan eğitim’in, yazın ‘yüzyüze eğitimle’ desteklenmesi düşünülüyor.
GRİP OLAN ÖĞRENCİLERE ‘UYARI’
Aralık ayından itibaren ilköğretim ve liselerdeki öğrencilerin devamsızlıkları çok yakından takip edilecek. Öğrencilerin devamsızlıklarının artıp artmadığı konusunda okullardan günlük bilgiler alınacak. Öğrencilerin hastalık sebebiyle devamsızlık yapıp yapmadığı araştırılacak. Hastalık nedeniyle okula gelmeyen öğrenciler tespit edilip, hastanelerle koordine halinde tedavisi takip edilecek. Grip olan öğrencilerin de okula gelmemesi konusunda uyarılarda bulunulacak.
Domuz gribine karşı alınacak önlemler konusunda da Yalova‘da 108 öğretmen eğitime alınırken, ‘formatör olacak’ bu öğretmenlere koruyucu tedbirler anlatılıyor. Kendilerine, Sağlık Bakanlığı‘nın hazırladığı el yıkama, hapşırma ve temizliğin öneminin vurgulandığı broşörler dağıtılacak öğretmenler, gittikleri illerde de her ilçeden bir öğretmene bu eğitimi aktaracak.
Her senaryoya karşı tedbir geliştiriyoruz
Meclis’te gazetecilerin ‘domuz gribine yönelik alınacak önlemler’ konusundaki sorularını cevaplayan Milli Eğitim BakanıNimet Çubukçu, aşılamanın Sağlık Bakanlığı‘nın işi olduğunu, kendilerinin ise eğitim süreciyle ilgili tedbir alacaklarını söyledi. Bakan Çubukçu, "Sadece Türkiye’de değil, Dünya Sağlık Örgütü‘nün aldığı önlemler doğrultusunda Fransa’da da benzer tedbirler alındı. Salgının yayılmasını önlemek amacıyla biz eğitimin aksamaması için önlem almak zorundayız. Bu da yaygın olarak televizyon kanalıyla mümkün olabilir" dedi. Bakan Çubukçu, "Öğretmenlerimizi yetiştirme gibi hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bu kadar kapsamlı tedbiri kısa sürede almak mümkün olmadığı için yaklaşık 1 ay önce çalışmalara başladık. Her senaryoya uygun çalışma yapıyoruz." diye konuştu.