Okulda Şiddet Nasıl Önlenecek?

Eğitim Güncel
İzmir‘de, liselerde öğrenci sorunlarının şiddete dönüşmeden, diyalog yoluyla çözülebilmesi amacıyla eğitim programı başlatılacak. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ”Kariyerin İzmir Yolcu...
EMOJİLE

İzmir‘de, liselerde öğrenci sorunlarının şiddete dönüşmeden, diyalog yoluyla çözülebilmesi amacıyla eğitim programı başlatılacak.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ”Kariyerin İzmir Yolculuğu Projesi” kapsamında, ”Öğrenci şiddetinin önlenmesi: Anlaşmazlık çözümü, müzakere ve akran arabuluculuk” eğitimi alacak meslek liselerindeki rehber öğretmenler daha sonra ara bulucu öğrenciler yetiştirecek.

Projeyi yürüten Milli Eğitim Müdürlüğü’nde görevli Şube Müdürü Zahide Mutlukan öğrenci şiddetinin, öğrencilerin çatışmalarını ve anlaşmazlıklarını yönetmek için yıkıcı ve saldırgan çözüm yollarını tercih etmelerinden kaynaklandığına dikkati çekti.

Mutlukan, projede çözüm yolu olarak öğrenci şiddeti üzerine odaklanmak yerine, kişiler arası anlaşmazlıkların yapıcı, barışçıl yönetimi ve çözüm yollarının öğrencilere bir yaşam becerisi olarak kazandırılmasının amaçlandığını söyledi.

Mutlukan, cezalandırıcı içerikli yaklaşımların geçici çözüm olabileceğini ifade ederek, şunları söyledi:
”Bu yaklaşım kişilerin şiddet içerikli davranışlarında dönüşüm ortaya çıkarmazlar. Bu çalışmada, liselerde sıkça yaşanan öğrenciler arası anlaşmazlıkların yıkıcı, saldırgan ve şiddet odaklı yönetimini azaltmak ve ortadan kaldırmak için bir eğitim programı geliştirildi.

Amaç kişiler arası anlaşmazlıkların doğasını anlamalarını sağlayarak, anlaşmazlık çözüm yollarını tanıtarak, iletişim, öfke yönetim, müzakere ve akran ara buluculuk becerisi konusunda öğrencilere yeterlilik kazandırmak. Böylece anlaşmazlıklarını yapıcı, barışçıl sorun çözme yollarını kullanarak yönetmelerini ve çözümlemelerini sağlamak.”

Rehber öğretmenlere eğitim verecek Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Anlaşmazlık Çözümü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Abbas Türnüklü de öğrencilerin, sorunlarını müzakere yoluyla çözemediği için şiddete başvurduğunu vurgulayarak, ”Demek ki, öğrenci öfkesini yönetemiyor. O zaman bu beceriyi kazandırmak gerek. Nasıl matematik bilmeyene matematik öğretiyoruz, öfkesini yönetemeyene, iletişim kuramayana da bunları öğreteceğiz” diye konuştu.

Doç. Dr. Türnüklü, rehber öğretmenlerin, öğrencilerden sorun çözümünde yardımlarını isteyeceği arkadaşlarını öğreneceklerini belirterek, şöyle devam etti:

”Bu yolla her sınıfta, mevcudun en az üçte biri oranında ‘ara bulucu’ öğrenciler tespit edilecek. Ara buluculara da anlaşmazlığın doğası, iletişim becerisi, öfke yönetimi, müzakere ve akran ara buluculuğu hakkında 30 saatlik eğitim verilecek.

Bundan sonra sınıftaki bir olay, disiplin kuruluna gitmeden ara bulucuların masasına gidecek. Taraflar bu masa etrafında bir araya getirilecek ve sorunu konuşarak çözmeye çalışacaklar. Öğrenciler sorunlarını kendi aralarında çözecek. Öğrencinin akranıyla iletişiminin güçlü olması ve sınıftaki olayların sürecini yakından takip edebilmesi çözüm yolunda önemli bir avantaj.”
Doç. Dr. Abbas Türnüklü, bu yöntemi daha önce Aybers Hikmet Karabacak Lisesi’nde uygulamaya koyduklarını ve olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi.

Okuldaki uygulamanın yüzde 95 oranında başarıya ulaştığını ifade eden Doç. Dr. Türnüklü, ara bulucu masasında çözümlenmeyecek, bu sorunların şiddete dönüşme ihtimalinin olduğuna dikkati çekti.

Doç. Dr. Türnüklü, okulda 4 yılda 450 civarında sorunun ara bulucular aracılığıyla çözüme kavuştuğunu, 450 olası şiddet vakasının önüne geçildiğini kaydetti. Eğitim programı yarın başlatılacak, programa 137 rehber öğretmen katılacak.