Milli Eğitim Bakanlığının (MEB), Türkiye genelinde 54-66 aylık çocukların okul öncesi zorunlu eğitim kapsamına alınması çalışmaları kapsamında, akademisyen ve öğretmenlerden oluşan komisyon, müfredat çalışmalarını yürütüyor.
Okul öncesi zorunlu eğitim, gelecek yıldan itibaren eğitim bölgelerinden seçilecek okullarda, pilot uygulama olarak başlatılacak, 2019’da ise Türkiye genelinde zorunlu hale getirilecek.
AA muhabirinin, Yeni Orta Vadeli Program’da yer alan ve okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına dahil edilmesine ilişkin çalışmalarla ilgili MEB yetkililerinden aldığı bilgilere göre, bakanlık pek çok ülkenin okul öncesi eğitim programı ve müfredatını inceledi.
Mevcut durumda, okul öncesi eğitimde 5 yaşta yüzde 67 olan okullaşma oranının 2019’a kadar yüzde 100’e çıkarılması hedefleniyor. MEB, bu hedefin gelecek yıldan itibaren Türkiye genelinde uygulanabilmesi için, çalışmalarını hızlandırdı. Bakanlıkça, zorunlu okul öncesi eğitim için gerekli olan bölgelerde derslik ihtiyacının giderilmesi için 336 adet çelik konstrüksiyondan oluşturulmuş mobil sınıf planlaması da yapıldı.
Ana çerçevede standartlar belirlendi
MEB, gelecek yıldan itibaren 54-66 aylık çocukların okul öncesi eğitimi için yeni müfredat hazırlıklarını, akademisyenlerden ve öğretmenlerden oluşan bir çalışma grubu ile yürütüyor.
Komisyon şu ana kadar müfredattaki ana çerçeveyi belirledi. Bu kapsamda, okul öncesi eğitim, çocukların aile dışında sosyal çevre ile buluştuğu ilk alan olarak tanımlanıyor.
Yeni bir sosyal bir çevre ile buluşacak olan bu yaş grubundaki çocuklar için de özel bir müfredat ve etkinlik modeli tasarlanıyor.
Müfredata standart geliyor
Bakanlık, Türkiye genelinde pek çok eğitim kurumunda farklı ve çok esnek modellerin uygulandığı okul öncesi eğitimde, Türk eğitim sistemine uygun yeni bir müfredat ve modeller üzerinde çalışmalarını yönlendiriyor.
Bu kapsamda gelecek yıldan itibaren Türkiye genelindeki okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanması planlanan müfredat, öğretmenlere geniş bir çerçeve sunarken, belli standartlar da getirecek.
Yeni modelde, çocukların sosyal çevre ile kendisinden yaşça büyüklerle ve küçüklerle iletişimini kuvvetlendirecek etkinlik havuzu oluşturulacak. Öğretmenler, geniş kapsamlı bu etkinlik havuzundan materyal seçmede özgür hareket edecek.
Oyun temelli bir yapı üzerine inşa edilen yeni müfredat, öğretmenler tarafından çocukların yaş gruplarına ve bilişsel düzeylerine göre seçecekleri bireysel ve toplu etkinlikler, boyamalar, kesme kartları, masallar, öyküler, şarkılarla zenginleştirilecek.
Öte yandan, 2016-2017 eğitim öğretim döneminde 12 bin 815 Suriyeli çocuk, okul öncesi eğitim alıyor. Okul öncesi eğitim müfredatı, Suriyeli minik öğrencileri de kapsayacak şekilde planlanıyor.