Okul, öğretmen ve öğrenci performansı izlenecek

Eğitim Güncel
Yüksek Planlama Kurulu (YPK),  Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) öğrenci, öğretmen, okul, ilçe ve il gelişim seviyelerinin ülke genelinde yıllık izlenmesi, değerlendirilmesi ve ‘Eğitim Kalite Endek...
EMOJİLE

Yüksek Planlama Kurulu (YPK),  Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) öğrenci, öğretmen, okul, ilçe ve il gelişim seviyelerinin ülke genelinde yıllık izlenmesi, değerlendirilmesi ve ‘Eğitim Kalite Endeksi’nin oluşturulması amacıyla hazırlanan ‘Milli Eğitim Kalite Çerçevesi’nin kabulüne karar verdi. MEB Müsteşar Yardımcısı Ömer Açıkgöz, ‘Milli Eğitim Kalite Çerçevesi’nin, Milli Eğitim Bakanlığı’nca paydaşların geniş katılımıyla ilk kez hazırlandığını belirtti. Açıkgöz, Kalite Çerçevesi’yle eğitim ve öğretimde öğrenci, öğretmen, okul, ilçe ve il gelişim seviyelerinin ülke genelinde yıllık olarak izleme, değerlendirme ve ülke bazında Eğitim Kalite Endeksi’nin oluşturulmasının amaçlandığını ifade etti.

Açıkgöz, Milli Eğitim Kalite Çerçevesi’nde, ‘Öğrencinin Temel Öğrenme Kazanımları’, ‘Eğitim ve Öğretim Hizmetlerinin Niteliği’, ‘Eğitim Yönetiminde İzleme ve Değerlendirme’ olmak üzere 3 ana bölümün bulunduğunu belirtti. Kalite Çerçevesi’nde belirlenen bileşenlere göre öğrencilerin, öğretmenlerin, sınıfların, okulların, ilçe ve illerin başarısının izlenip, raporlanabileceğine işaret eden Açıkgöz, aynı zamanda eğitimin kalitesiyle ilgili ölçüm yapılarak başarının ya da başarısızlığın nedenlerinin verilere dayalı hale getirileceğini ve eğitim ile ilgili geliştirilecek yeni politikaların ve verilerin bilgi yönetimine dayandırılacağını ifade etti.

Uluslararası programlar göz önüne alındı

Çerçevenin, temel konusunun ‘Öğrenci Temel Öğrenme Kazanımları’ olduğunu ifade eden Açıkgöz, burada matematik; okuma, anlama ve yazma; bilim; bilgi ve iletişim teknolojileri; sorun çözme; yabancı diller; öğrenmeyi değerli kılma; insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi gibi alt alanlara ait bileşenlerin belirlendiğini anlattı. Açıkgöz, Çerçeve’nin kalite ile ilgili ana bileşen ve kriterlerinin belirlenmesinde gelişmiş ülkeler ile Uluslararası Öğrenci Başarısı Değerlendirme Programlarının göz önünde bulundurulduğunu bildirdi.

Öğretmenlere yüksek lisans ve doktora hedefi

Müsteşar Yardımcısı Açıkgöz, Çerçeve’deki ikinci ana konunun eğitim ve öğretim hizmetlerinin niteliğine ilişkin olduğunu, burada öğretmenlerin, okul yöneticilerinin, maarif müfettişlerinin ve diğer çalışanların mesleki gelişimlerine ilişkin alt bileşenlerin belirlendiğini söyledi.

Bu kapsamda, öğretmenlerin mesleki gelişim süreçlerinde, yüksek lisans ve doktora derecesi, bilimsel ve sanatsal faaliyetlere katılma, alanında literatürü takip etme, profesyonel gelişim ağlarına dahil olma, bilimsel araştırma yapma ve yayın yapma, yabancı dil düzeyi gibi hedefler belirlendiğine dikkati çeken Açıkgöz, böylece öğretmenlerin bu hedeflere teşviğinin amaçlandığını ve bu doğrultuda sistemde ölçümler yapılacağını belirtti.

Okulların SWOT analizi

Hürriyet’in haberine göre Ömer Açıkgöz, Çerçeve’deki üçüncü ana bölümün ‘Eğitim Yönetiminde İzleme ve Değerlendirme’ olduğuna işaret ederek, stratejik yönetim kapsamında okulun ve tamamlayıcı sistemin güçlü, zayıf, fırsat ve tehditler açısından  analizinin yapılacağını söyledi. Okul yönetiminin öğrencileri, aileleri, velileri ve diğer sosyal tarafları eğitim öğretim süreçlerine dahil etmedeki rollerine ilişkin de değerlendirmeler yapılacağının altını çizen Açıkgöz, “Yöneticilerin okul yönetimindeki performansı dahil, okul yönetimi birkaç açıdan izlemeye alınacak” bilgisini paylaştı. Açıkgöz, Kalite Çerçevesi’ni şu sözlerle değerlendirdi:
“MEB, ilk defa Kalite Çerçevesi’yle, öğrenciden ve taraflardan beklentileri belirgin hale getirdi. Öğretmenler, eğitim ve öğretimde temel amaçların ne olduğunu, bu amaçların ne düzeyde gerçekleştiğini bu kriterler çerçevesinde bilecek. Ayrıca bu temel amaçlara ilişkin sınıf seviyelerine göre, ölçme araçları geliştirilecek. Milli Eğitim Kalite Çerçevesi’yle eğitim sistemi ile ilgili tanılayıcı, tanımlayıcı ve daha bilimsel durum tespiti yapılabilecek ve bu verilerin analizi doğrultusunda gelişecek bilgi yönetimine dayalı eğitim politikaları geliştirilecek.”

Açıkgöz, Milli Eğitim Kalite Çerçevesi’nin, haziran ayı içinde yapılacak geniş katılımlı bir toplantıda Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından ayrıntılı olarak tanıtılacağını sözlerine ekledi.