Okul müdürlerinin yerleri değişiyor!..

Eğitim Güncel
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TBMM Genel Kurulu’nda dershanelerin kapatılmasına ilişkin kanun görüşmelerinde önceki gece milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Avcı, özetle şu bilgileri verdi...
EMOJİLE

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TBMM Genel Kurulu’nda dershanelerin kapatılmasına ilişkin kanun görüşmelerinde önceki gece milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Avcı, özetle şu bilgileri verdi.

53 BİN ÖĞRETMEN!

– Dershane sayısı 3.550, dershane öğrenci sayısı 1 milyon 220 bin, öğretmen sayısı 53 bin, yardımcı personel, eğitim dışı kategorideki personel sayısı 14 bin.

– Toplandığında 6 yıl sigortalı çalışmış olmak koşulunu yerine getirenler MEB’in ihtiyaçları göz önünde bulundurularak istihdam edilebilecek ve bunun için bir sınav yapılacak. Özel okullaşma oranının artırılması sayesinde, atanamayan öğretmen adayları için de kamu okullarının dışında özel okullar alanında yeni bir istihdam imkanı da olacak.

BU DÜZENLEMEDEN 40 BİN KİŞİ ETKİLENECEK!

– Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında 25.855 okul müdürü, 5.849 müdür başyardımcısı, 42.181 müdür yardımcısı olmak üzere 73.885 eğitim kurumu yöneticisi görev yapıyor. 4 yıldan fazla görev yapmış olan yönetici sayımız da 39.870. Bu düzenlemeden etkilenme potansiyeli olan, etkilenebilecek durumda olan toplam yönetici sayımız, müdür, müdür yardımcı, baş yardımcı sayısı 39.870.

OSLO YALANLAMASI!

– (Dershanelerin kapatılmasına Oslo’da karar verildi ve Dershanelerin kapatılması ile boşluğu PKK dolduracak iddiası) PKK meselesi, Oslo meselesi. Böyle bir anlaşma, sözleşme, danışma, görüşme, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından herhangi bir gruba, örgüte, kesime verilmiş bir söz, bir vaat, bir beklenti söz konusu değil, olmadı. SODES diye bizim bir uygulamamız var. Kalkınma Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde yürütülen ama özellikle doğuda ve güneydoğu da sivil toplum kuruluşlarının müracaatı hâlinde Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen, desteklenen özel etüt eğitim merkezleri adı altında faaliyet gösteren kurumlarımız var. Bunlar bu yasayla da faaliyetlerini sürdürmeye devam edecekler. İşlevsel olduklarını biliyoruz. Dolayısıyla, bir boşluk yok. Oluşabilecek bir boşluğu da dolduracak tedbirlerimiz var.

Hocalara açıklama yasağı

– (Disiplin yönetmeliği ile akademisyenlerin basına demeç vermelerinin düzenlenmesi) Öğretim üyelerinin, üniversite hocalarının, mensuplarının siyasi demeç vermesini engellemek değil, herhangi bir yönetim sorumluluğu olmadığı halde kurumlarını bağlayıcı nitelikte açıklama yapmamaları. Bu her kurumun kendi halkla ilişkilerini düzenleme hakkının bir gereği yani herhangi bir üniversite öğretim görevlisinin, üyesinin sırf o üniversitenin üyesi olmaktan kaynaklanan bir temsiliyet şeyi yok, yönetimi temsil kabiliyeti yok, onu netleştiren bir düzenleme olarak bu burada.

LİSELERE DE HER YIL SINAV

Bakan Nabi Avcı, TEOG sistemine değinirken, şu bilgileri de verdi: “Bir başka düzenlememiz, SBS sınavının kaldırılıp, 8’inci sınıflarda 6 dersten 1’er yazılının merkezden yapılması örneğinde ve bunu genişletmeyi düşünüyoruz. Bunu bütün ortaokullarımızda ve özellikle liselerimizde bütün sınıflarda ve bütün derslerde ölçülebilir hale getirdiğimiz zaman, o zaman hem sınıf düzeyinde hem okul düzeyinde eğitimcilerimizin, öğretmenlerimizin performansı ölçülebilir hale getirdiğimiz zaman, yöneticilerin değiştirilmesi rasyonel, ölçülebilir nesnel ölçütlere dayanmış olacaktır.”