Okulların açılması, yaz tatili boyunca gözümüzün önünden ayırmadığımız çocuklarımızın beslenmelerini ve sağlıklarını takip etmemizi zor hale getiriyor.
Peki anne-babaların bu konuda ne yapmaları gerekiyor?
En çok nelere dikkat edilmeli? Okul çocuklarını hastalıklardan korumak adına hangi yanlışlardan kaçınılmalı ve hangi doğrular uygulanmalı?
BETAYA DİKKAT!
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emin Mindan, “Okulların açılması ve havaların serinlemesi, çocuklarda görülen hastalıkların artması anlamına geliyor. Çocuklar kalabalık sınıflarda birbirlerinden kolaylıkla mikrop kapabiliyor” diyor. Çocuklarda sık rastlanan hastalıklar arasında başı virüs ve bakterilerin neden olduğu alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının çektiğini söyleyen Dr. Mindan, ekliyor: “Çocukluk çağında görülen en önemli hastalık, A grubu beta hemolitik streptokoklar tarafından geliştiriliyor ve 100’den fazla beta mikrobu; bademcik iltihabı, kızıl, nefrit ve çocuk romatizması gibi hastalıklara neden oluyor. Bu hastalıklarda, boğazdan alınan örnek yani boğaz kültürü, kolayca tanı konulmasını sağlıyor. Tedavi penisilinle yapılıyor. Çocukta beta mikrobuna rastlanması halinde, 10 gün süresince ilaç kullanılması gerekiyor. Tedavi edilmeyen veya yanlış tedavi edilen her 100 hastadan birinde romatizma gelişiyor. Bu durum, kalp romatizmasına da yol açabiliyor.”
Dr. Mindan, okul döneminde çocuklarda sık görülen bir diğer hastalığın sinüzit olduğunu söylüyor. Çocuğun sesi boğuk çıkıyorsa, uykuya dalarken veya sabah uyandığında öksürük görülüyorsa; sinüzitten şüphelenmek gerekiyor. Bronşit ise kendini hırıltı, öksürük ve sık nefes alma ile belli ediyor. Çocukta düşmeyen ateş varsa zatürreeden şüphelenmek ve doktora gitmek gerekiyor. Akciğerlerin dinlenmesi hastalığın tanısını koymaya yetiyor.
KULAK NEZLESİNE KARŞI İŞİTME TESTİ
Çocukları tehdit eden bir diğer önemli hastalığın kulak nezlesi olduğuna dikkat çeken Dr. Emin Mindan, “Sık sık nezle olan, televizyon izlerken sesini çok açan ve karşısındaki insanın dudaklarına bakmadan kendisine ne söylendiğini anlayamayan bir çocuğa, kulağında ağrı olmasa bile doktor muayenesi ve işitme testi yapılması gerekir” diyor.
Beslenme çantasında AYRAN VE YUMURTA BULUNSUN
DR. Emin Mindan, çocukların okula giderken yanlarında götürdükleri beslenme çantalarının, son yıllarda en önemli hastalık kaynağı olarak kabul edildiğini dile getiriyor. Hazır kek, bisküvi ve yapay meyve suları gibi gıdaların ucuz ve kolay taşınır olmasının, hastalıkların artışının en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirten Dr. Mindan, ekliyor: “Enfeksiyonlar, alerjik hastalıklar, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite ve otizm gibi hastalıklar yapay gıda ve gıda koruyucuları ile yakından ilgili. Çocukların beslenme çantalarında bu tip besinler yerine; kefir, ayran, tam buğday ekmeği, peynir, haşlanmış yumurta, kuruyemiş ve kuru meyve bulunmalı.”
Doğru beslenme hastalıklardan korur
BAZI önlemler alarak, çocukları ateşli veya ateşsiz hastalıklara karşı güçlü kılmanın mümkün olduğunu söyleyen Dr. Emin Mindan, bu konuda yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:
- Çocuklara arıtılmış ve içine mineral ilave edilmiş su içirilmeli.
- Çocuklara ağır metalleri arıtan duş başlığı kullanarak banyo yaptırılmalı.
- Çocuk şeker, beyaz un, katkı maddesi ve koruyucu içeren içecek ve yiyeceklerden uzak tutulmalı.
- Çocuk, sağlığı için gerekli olan besleyicileri doğru gıdalardan almalı.
- Organik yumurta, et, balık, kefir ve ev yoğurdunun en önemli protein kaynakları arasında yer aldığı unutulmamalı.
- Çocuk; vitamin, mineral, eser element, karetenoid, antioksidan, enzim ve lif kaynağı olan sebzeleri bol bol tüketmeli.
- Meyveler; vitamin, mineral, bioflavonoid, antioksidan, enzim ve liften zengin oldukları için çocuğun beslenmesinde mutlaka bol yer tutmalı.
- Kuruyemişlerin ve kuru meyvelerin mineral, esansiyel yağ asidi, vitamin ve antioksidan kaynağı oldukları hatırlanmalı.
- Çocukların bağışıklık sistemi zencefil, zerdeçal, kimyon ve kırmızıbiber gibi baharatlarla güçlendirilmeli. Hasta çocuğa şeker ve beyaz un verilmemeli DR. Emin Mindan, hastalık belirtileri göstermeye başlayan çocukların beslenmelerinde beyaz una ve şekere yer verilmemesi gerektiğini dile getiriyor. Çünkü beyaz unlu ve şekerli gıdalar, hem bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açıyor hem de çocuktaki mevcut hastalığın ilerlemesine neden oluyor.
Öte yandan, kolay sindirilen ve bünyeyi güçlendiren tavuk çorbası, kefir ve ev yoğurdu gibi gıdalar ise sağlık açısından son derece yararlı bulunuyor. Bunlara, çocukların beslenmelerinde mutlaka yer vermek gerekiyor.