Okul Gazetelerine Ne Oldu!

Eğitim Güncel
Alman pedagog Petra Ottmann, Türkiye’de toplam gazete satışlarının Avrupa ülkelerine göre çok düşük olmasında en önemli etkenin okullarda öğrencilere gazete okuma kültürünün yeteri kadar ve...
EMOJİLE

Alman pedagog Petra Ottmann, Türkiye’de toplam gazete satışlarının Avrupa ülkelerine göre çok düşük olmasında en önemli etkenin okullarda öğrencilere gazete okuma kültürünün yeteri kadar verilememesinden kaynaklandığını iddia etti.

80 milyon nüfuslu Almanya’da toplam gazete satışının 34 milyon olduğunu belirten Petra Ottmann, Avrupa ülkelerinde öğrencilerin ilköğretim 6’ncı sınıftan itibaren tabloid gazete çıkarmaya başladığını söyledi. Türkiye’de ise  Milli Eğitim Bakanlığı gazete okumayı teşvik etse de okullarda öğrencilerin gazete  çıkarmalarına pek rastlanmıyor.

Almanya‘da çocuklara küçük yaşta okuma alışkanlığının 3 yaşından itibaren okul öncesi eğitimle verildiğini belirten Ottmann, gazete okumanın yaygınlaşmasının en etkili yönteminin okullarda öğrencilerin gruplar halinde gazete çıkarmasını teşvik etmek ve ailece moral desteği vermeye bağlı olduğunu söyledi. Ottmann, Almanya‘da devletin, sivil toplum kuruluşları, eyaletlere bağlı yerel gazete, yerel yönetimler ve ailelerin okullarda gazete çıkaracak çocuklara başta reklam olmak üzere maddi destek sağladığını da kaydetti. Ottmann, kızı Dana’nın 12 yaşında okulda çıkardığı gazeteyi halen kütüphanelerinde sakladıklarını  belirterek şunları söyledi: "Almanya’da her eve günlük en az bir gazete girer. Alman bir aile, satın aldığı gazeteyi okuduktan sonra okuması için komşusuna  verir. Almanya’da bir çocuk 10 yaşında gazeteyle tanışır ve 12 yaşından itibaren sınıflarında gruplar halinde gazete çıkarmaya başlar. Çocuklar gazete çıkarmada finansman sıkıntısı çekmez. Bir okulun haftalık 10 değişik isim altında gazetesi olabilir." Ottmann, küçük yaşta kitap ve gazete okuma alışkanlığı kazanan bir çocuğun yetişince işe başlamadan önce ilk yapacağı işin gazetelere genel göz gezdirme olacağını kaydetti.

Kitap ve gazete okuma alışkanlığını Berlin’de 10 yaşında babası ve annesinden kazandığını belirten Alman emekli göz doktoru Gabriela Singh (75), 55 yıldır en az günlük bir gazete okuma alışkanlığını sürdürdüğünü söyledi.

Londra‘da Empati Hipnoterapi Merkezi’nde psikolog olarak çalıştığını belirten Yunan asıllı Maria Molder ise İngiltere’de çocukların kitapla 3, gazete ile 6 yaşından itibaren tanışmaya başladığını ifade etti. Maria Molder, İngiltere’de günlük herhangi bir gazetenin eve girdiğini dile getirdi. Molder, okul gazetelerinin çocuğun özgüven duygusunu artırdığını söyledi.

Kitap okunmayan ev, kendi kaderine bırakılmış pansiyon gibidir

Özel Manavgat İlköğretim Okulu rehber öğretmeni Ferhat Kozal, çocukların küçük yaşta kitap okuma alışkanlığı kazanmasında en güzel rol modelin anne ve baba  olduğunu belirtti. Kozal, anne ve babalarının çocuklarına küçük yaşta kitap okuma alışkanlığı kazanması için evde günlük 1 saatlerini birlikte kitap okumaya ayırması gerektiğini söyledi. Petra Ottmann ise kitap okunmayan bir evi, kendi kaderine bırakılmış pansiyona benzetti. Ottmann, anne-babaların kitap okumasının çocukların da kitap okumasına vesile olacağını aktardı.