Öğretmenlere de Sınav Geliyor

Eğitim Güncel
Milli Eğitim Bakanı Dinçer, uygulanan öğretmen seçme sisteminin nitelikli öğretmenlik için yeterli olmadığını söyledi. Dinçer, öğretmenlerin KPSS’den sonra kendi branşlarında da seçme sınavına a...
EMOJİLE

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, uygulanan öğretmen seçme sisteminin nitelikli öğretmenlik için yeterli olmadığını söyledi. Dinçer, öğretmenlerin KPSS’den sonra kendi branşlarında da seçme sınavına alınacağını, ayrıca 3 aşamalı yeterlilik eğitiminden geçeceklerini açıkladı.

DİNÇER İLK SABAH’A AÇIKLAMIŞTI
Öğretmen olabilmenin şartları yeniden düzenleniyor. Öğretmen atamalarını değiştirecek sistemi ilk kez 06 Ağustos tarihli SABAH Gazetesi’ne açıklayan Bakan Dinçer, konunun ayrıntılarını detaylandırdı.
Yeni detaylara göre Dinçer’in masasındaki değişim planı 4 aşamadan oluşuyor.

1. Aşama: Öğretmen yetiştirme sürecinin insan kaynakları planlaması çerçevesinde ele alacağız. İhtiyacımız kadar ve ihtiyacımız olan alanlarda öğretmen yetiştireceğiz.

2. Aşama: Eğitim fakültelerinin daha donanımlı öğretmen yetiştirmeleri için YÖK’le görüşeceğiz. Öğretmen yeterliliğini ölçme konusunda KPSS çok yetersiz. Alanlara yönelik sorularla zenginleştirilmesini isteyeceğiz.

3. Aşama: Öğretmeni seçiyor, atıyor ve hemen göreve başlamasını istiyoruz. Öğrenim gördüğü koşulları, gideceğin yerin şartlarını hiç göz önünde bulundurmuyoruz. Yeni öğretmen olmuş birisine 3, 4 sınıf bir arada olan birleştirilmiş sınıfları veriyoruz. Bu yüzden oryantasyon süreci getiriyoruz. Yeni atanacak 11 bin öğretmen 15 gün süre ile gideceği illerde, uzman öğretmenlerin vereceği bu eğitimden geçecekler.

4. Aşama: Öğretmen göreve başlıyor ve 30 yıl aynı bilgi ile yoluna devam ediyor. Bakanlık olarak ilk atamadan sonra onları unutuyoruz. 3 yılda bir öğretmenlerimizin yeterliliklerini ölçüp, eksiklerini tespit edip, bu açıklarını kapatmak için daha etkin ve aktif bir sistem getireceğiz.

Bakan Dinçer daha önceki Sabah’a yaptığı açıklamada eğitim sisteminde tespit ettiği en önemli sorunun nitelikli öğretmen yetiştirmek olduğunu kaydetmişti. Öğretmen alımının ilgili üniversiteden mezun olmuş diploma sahiplerinin KPSS puanı ve kura sistemiyle gerçekleştiğini belirterek, "Mevcut sistem objektif ama öğretmenlik mesleği için yeterli değil" dedi. Yeterlilik kazanan öğretmenlerin atamalarının ardından da mutlaka oryantasyon eğitimi alacaklarını belirten Bakan Dinçer, şunları kaydetmişti:
İLK ORYANTASYON EYLÜLDE

"Biz pilot olarak oryantasyon eğitimini bu yıl ataması yapılacak 11 bin 544 öğretmen adayına vereceğiz. Gönül isterdi ki 40 bin öğretmenimize verelim ancak zaman yeterli değil. Atanacak olan öğretmenlerimiz okullar açılmadan önce Eylül ayında 3 hafta boyunca mesleki eğitim alacaklar. Eğitimler atandıkları illerde verilecek. Oryantasyon eğitiminde genç öğretmenlere hem mesleki hem de atandıkları ilin eğitim şartları ve özelliklerine ilişkin bilgi verilecek. Bu uygulama bundan sonraki yıllarda yeni atanan her öğretmene yapılacak." Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı öğretmen yeterlilik sınavı tasarısına göre, KPSS’de Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavlarında başarılı olan öğretmen adayları kendi branşlarında seçme sınavına katılacak. Soruları üniversitelerden hazırlanacak uygulamayı EĞİTEK yapacak. Henüz tasarı halindeki bu uygulama için önümüzdeki yasama döneminde devlet personel alımıyla ilgili yasada değişiklik yapılması öngörülüyor. Milli Eğitim Bakanı Dinçer, mevcut görev yapmakta olan öğretmenlerin de gelecek yıldan itibaren "Mesleki Yenilik" eğitiminden geçirileceğini belirterek, "Tecrübeli öğretmenlerimiz de yeni mevzuat ve gelişen teknoloji ile yenilikler konusunda sürekli bir eğitimden geçirilecek" diye konuştu.

84 AYRI ALANDA BRANŞ SINAVI

2010 KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı’nda kopya ve soru sızdırma iddialarının ardından gündeme gelen MEB’in yeterlilik Sınavı, Milli Eğitim Şura kararları arasında yer almıştı. Buna göre, örneğin resim öğretmenliği için resim alanında, matematik öğretmenliği için Matematik alanında olmak üzere toplam 84 alanda sınav yapılacak. Yeterlilik branş sınavlarının MEB bünyesinde yapılması öngörülüyor. Türkçe öğretmeni olmak isteyen bir aday, bu alanda lisans eğitimin tamamladıktan sonra gireceği yeterlilik sınavında, Matematik, Fizik soruları çözmek zorunda kalmayacak. Sadece Türkçe soruları ile yeterliliği ölçülecek. Bu sınavların altyapısını da Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü geliştiriyor.

Sabah