Öğretmenler Mesleğini Seviyor mu?

Eğitim Güncel
Türk Eğitim-Sen‘in düzenlediği ankete göre, idarecilerle ilişkide öğretmenlerin yüzde 42.5’i ”Adam kayırma ve ayrımcılıktan, öğrencilerle ilişkilerde de yüzde 34.6‘sı ”Öğ...
EMOJİLE

Türk Eğitim-Sen‘in düzenlediği ankete göre, idarecilerle ilişkide öğretmenlerin yüzde 42.5’i ”Adam kayırma ve ayrımcılıktan, öğrencilerle ilişkilerde de yüzde 34.6‘sı ”Öğrencilerin derse ilgisizliğinden”, yüzde 24.6’sı ”Öğrencilerin saygısız davranışlarından” şikayet ediyor.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, İçkale Otel’de düzenlediği basın toplantısında, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla öğretmenlerin sosyo-ekonomik durumlarını ve mesleki sorunlarını tespit etmek amacıyla sendikanın 3 bin 65 öğretmen arasında gerçekleştirdiği anket sonuçlarına ilişkin bilgi vererek, değerlendirmelerde bulundu.

Ankete göre, öğretmenlerin yüzde 60.4’ünün ”Kirada oturduğunu”, yüzde 70.5’inin ”Kredi kartı borcu bulunduğunu” ifade eden Koncuk, ankete katılanların yüzde 43.9’unun bin-5 bin, yüzde 18.6’sının 5 bin -10 bin, yüzde 16.4’ünün 10 bin-20 bin, yüzde 7.1’inin 20 bin-30 bin, yüzde 3.7’sinin 30 bin-40 bin, yüzde 2.4’ünün 40 bin-50 bin, yüzde 1.5’inin 50 bin-60 bin, yüzde 4.4’ünün 70 bin liranın üzerinde borcu bulunduğunu kaydetti.

Koncuk, ”Öğretmen ‘ne kadar ekmek o kadar köfte’ demiyor. Bu şartlarda dahi görevini en iyi şekilde yerine getiriyor” dedi.

Maddi sorunların öğretmenlerin aile hayatını olumsuz etkilediğini söyleyen Koncuk, katılımcıların yüzde 33.3’ünün bu nedenden dolayı ”Ailesiyle yeteri kadar ilgilenemediğini”, yüzde 18.7’sinin ”Ailesine yönelik saldırgan tutum ve davranışlar sergilediğini”, yüzde 14.7’sinin ”Eşiyle ve çocuklarıyla iyi bir diyalog kuramadığını” ifade ettiğini belirtti. Koncuk, öğretmenlerin yüzde 21.6’sının ”Maddi nedenlerden dolayı eşiyle ayrılma noktasına geldiği zamanlar olduğunu” dile getirdiğini kaydetti.

Öğretmenlerin psikolojik sorunlar yaşadıklarını ifade eden İsmail Koncuk, ”Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 34.1’i ‘ekonomik sorunlar nedeniyle sinir, kaygı, endişe gibi duygularında artış’, yüzde 17.5’i ‘uyku bozukluğu’, yüzde 11.2’si ‘dikkat dağınıklığı’, yüzde 7.5’i ‘depresyonda’, yüzde 1.5’i de ‘panik atak’ olduğunu belirtmektedir” diye konuştu.

Ankette öğretmenlerin idarecilerle ve öğrencilerle ilişkilerde karşılaştıkları sorunlarla ilgili sorular da yöneltildiğini anlatan Koncuk, şöyle devam etti:

”İdarecilerle olan ilişkilerde öğretmenlerin yüzde 42.5’i ‘adam kayırma ve ayrımcılık’, yüzde 29.4’ü ‘okulda yaşanan sorunlara duyarsızlık’, yüzde 14.1’i ‘baskıcı ve dayatmacı tutum’, yüzde 13.9’u da ‘sendikal farklılıklara göre davranma’ cevabı vermiştir.

Öğrencilerle ilişkilerde, ankete katılanların yüzde 34.6’sı ‘öğrencilerin derse ilgisizliğinden’, yüzde 24.6’sı ‘öğrencilerin saygısız davranışlarından’, yüzde 17.5’i ‘öğrencilerin kendilerini ifade edememelerinden’, yüzde 16.4’ü ‘sınıfların kalabalıklığı nedeniyle yaşanan iletişim sorunundan’, yüzde 6.7’si ise ‘velilerin baskı ve tehditlerinden şikayetçi olduğunu’ belirtmektedir.”

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 62.7’sinin ”Mesleğini severek yaptığını”, yüzde 37.2’sinin ise ”Sevmediğini” dile getirdiğini ifade eden Koncuk, ”Mesleğini severek yapmadığını belirtenlere bunun nedenlerini de sorduk. Ankete katılanların yüzde 41.3’ü mesleğini ‘Milli Eğitim Bakanlığının öğretmenlere yanlış tutumu dolayısıyla severek yapmadığını’ söylerken yüzde 28.4’ü ‘öğretmenlik mesleğinin ücret ve özlük hakları açısından yetersiz olduğunu’, yüzde 22.9’u ‘kadrolaşma faaliyetlerinin hevesini kırdığını’, yüzde 7.2’si de ‘öğretmenlik mesleğinin ideali olmadığını’ söylemektedir” dedi.

Öğretmenlerin kişisel gelişim için çok az bütçe ayırabildiğini belirten Koncuk, ayrıca yüzde 69’unun ”Öğretmenevlerine işlevlerini yitirdiği” gerekçesiyle hiç gitmediğini söyledi. Koncuk, öğretmenevlerinden yararlanmak isteyen öğretmenlerden aidat kesildiğini, öğretmenlerin faydalanması için yapılan öğretmenevleri için aidat alınmasının bir anlamı olmadığını vurguladı.

Koncuk, öğretmenlerin yüzde 51’inin ”İşsizlik ve ekonomik sıkıntıların Türkiye’nin en büyük sorunu olduğunu” düşündüğünü, bunu yüzde 16.6 ile ”Dışa bağımlılık”, yüzde 15.6 ile ”Terör”, yüzde 9 ile ”Demokrasi sorunu”, yüzde 6.8 ile ”Siyasi çekişmeler”in izlediğini bildirdi.

Öğretmenlerin yüzde 96.7’sinin ”Bakanlığın öğretmenlere maddi, sosyal ve psikolojik olarak yeterince destek vermediğini’düşündüğünü söyleyen Koncuk, ”Bu acı bir tespittir. Milli Eğitim Bakanlığının ‘biz ne yapıyoruz’ diye düşünmesi gerekir” şeklinde konuştu.

Koncuk, ”Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 73.4’ü ‘Türkiye’deki siyasetçileri dürüst bulmadığını’, yüzde 25.2’si ‘kısmen dürüst bulduğunu’ söylemektedir. Dürüst bulanlar yüzde 1.2’dir. Bu da siyasetçilerin tamamını ilgilendiren bir durumdur” görüşünü dile getirdi.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMENLERİN DURUMU

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun, ”Sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu yapılacağı” sözünü verdiğini ancak bu açıklamasından sonra sözleşmeli öğretmen atanmasına devam edildiğini ve kadroya alınmadıklarını öne süren Koncuk, ”Milli Eğitim Bakanı bir söz veriyor ve bu söz bugüne kadar yerine gelmiyor. Bu konu bir an önce çözüme kavuşmalı ya da Sayın Bakan bir an önce gerekeni yapmalı” diye konuştu.

Ekonomik ve sosyal sıkıntılarına dikkat çekmek için 25 Kasımda iş bırakacaklarını da anımsatan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, ”Velilerimizin o gün mağdur olmaması için çocuklarını okula göndermemelerinde fayda var” dedi.