Öğrencisini Zengin Eden Okullar

Eğitim Güncel
Özel ders içerikleriyle dikkat çeken okullar arasından seçim yapmadan önce bu listeye mutlaka göz atın… 2010 yılında yatırımların yüzde 40’ını donduran EMBA (Executive Master of Business ...
EMOJİLE

Özel ders içerikleriyle dikkat çeken okullar arasından seçim yapmadan önce bu listeye mutlaka göz atın…

2010 yılında yatırımların yüzde 40’ını donduran EMBA (Executive Master of Business Administration – Profesyonellere Yönelik İş Yönetimi Yüksek Lisansı) okulları, gelecek eğitim yılı planlarını hazırlamaya başladı. Dünyadaki en pahalı eğitim programlardan biri olarak gösterilen ve yıllık 150 bin dolarlık ücretleriyle dudak uçuklatan bu okullar, 2011’de her sektöre yönelik farklı ders içerikleriyle öğrencilerini karşılamaya hazırlanıyor.

Dünya’da ortalama yüzde 35, Türkiye’de ise yüzde 20 oranında maaş artışı sağlayan EMBA programları finans, finansal muhasebe, pazarlama, organizasyon davranışları, enformasyon yönetimi, e-business, genel işletme ve insan kaynakları gibi pek çok disiplini bir araya getiriyor. Özellikle krizden sonra kendini geliştirmek isteyen yöneticilerin akın ettiği okullarda yeni dönemde inşaat, finans ve perakende gibi sektörlere yönelik özel içerikler dikkat çekiyor. 2011’de finans, yönetim stratejileri, ekonomi, idare yönetimi gibi başlıklara sosyal sorumluluk gibi daha önceki yıllarda karşımıza çıkmayan yeni konular da eklenmiş durumda.

Mezun profili önemli…
Uzmanlar, EMBA yapmak isteyenlerin okul seçerken ders içerikleri dışında mezun profillini de araştırması gerektiğini söylüyor. Zira okulun kalitesine bakılırken mezunlarının kazanç oranları da göz önüne alınıyor.

Peki 2011 yılında kariyerini sağlam temellere oturtmak isteyen profesyoneller program seçiminde nelere dikkat etmeli? Dünyada mezunlarına en çok kazandıran okullar hangisi?

Bu soruya yanıt arayan ünlü ekonomi gazetesi Financial Times (FT), geçen hafta 2011’un en kazançlı EMBA okulları listesini yayımladı. Listeye göre en çok kazandıran okulların başında, 392 bin dolarlık gelirle (üç yıllık kazanç) Çin’deki Kellog Hong Kong UST Business School geliyor. Geçen yıllara oranla mezunlarına yüzde 69’luk gelir artışı sağlayan okul daha çok kadın yöneticiler tarafından tercih ediliyor.

Listenin ikinci sırada ise 305 bin dolarlık gelir getirisiyle London Business School var. Kriz sonrasında mezun gelirleri yüzde 109 artışla rekor sayılacak bir düzeyde yükselen London Business School’u Fransa, İngiltere ve ABD’deki üç başarılı okulun oluşturduğu Trium programı izliyor. Trium programı kapsamında HEC Paris, LSE ve NewYork Üniversitesi tarafından verilen EMBA eğitimleri yüzde 71’lik kazanç artışına neden oluyor.

FT’nin “En Çok Kazandıran 100 Okul” listesinde Türkiye’den de tanıdık bir isim var. Son yıllarda en başarılı MBA ve EMBA okulları listesinde sık sık karşımıza çıkan Koç Üniversitesi, EMBA mezunlarına sağladığı yüzde 63’lük gelir artışıyla listede 57’inci sırada yer alıyor. Okuldan mezun olanların üç yıllık kazanç ortalaması ise 140 bin 720 dolar civarında…

Okul seçerken bunlara dikkat!
EMBA eğitimi için dikkatli seçim yapılması gerektiğine değinen gazete, yanlış kararların adayları maddi ve manevi yönden zor duruma düşüreceğinin altını çiziyor. Çalışanın okul seçmeden önce neden EMBA yapmak istediğini ve eğitimin kariyerini nasıl şekillendireceğini göz önüne alması gerekiyor.

Kişinin yaş ve pozisyonunun da önemli olduğuna değinen uzmanlar, eğitim kararı 40’lı yaşların başında alınırsa sektörde yaşanan gelişmeler ve geçmişte edinilmiş bilgiler arasındaki boşluk artacağı için büyük bir yararı olmayacaktır diyor.

Programın saatleri, ödev konuları ve devam zorunluluğu da eğitimin başarısını ciddi şekilde etkiliyor. Katı iş saatleri olan ve fazla mesai yapan çalışanların genelde başarılı olamadığına değinen FT, okulun kişinin evine olan uzaklığı ya da farklı bir ülkede ise şirketinin o ülkede şubesinin olup olmamasının önemli ayrıntılar olduğunun altını çiziyor.

İşteinsan