‘O Kadar Paramız Yok ki…’

Eğitim Güncel
Merak ediyorum Facebook’tan önce biz ne yapıyorduk? Facebook’u en yoğun kullanan ülkelerin başında gelen Türkiye artık tepkilerini de bu "Sosyal paylaşım sitesi"nden gösteriyor. ...
EMOJİLE

Merak ediyorum Facebook’tan önce biz ne yapıyorduk? Facebook’u en yoğun kullanan ülkelerin başında gelen Türkiye artık tepkilerini de bu "Sosyal paylaşım sitesi"nden gösteriyor. Buna son örnek 7 Temmuz’da üniversite harçlarına yapılan zam. Bu zamla birlikte öğrenciler parasız okuma haklarının elinden alındığını söyleyerek isyan bayrağını açmış durumda.

Facebook’ta "HAR(A)Ç VERMİYORUZ!" isimli grupla açtıkları tepki sayfası öğrenciler tarafından yoğun ilgi görüyor. Şu ana kadar 2.898 üye sayısına ulaşan grubun hedefi 1 milyon üyeye ulaşmak.

Facebook’ta açılan bu tepki sayfasını grubun kurucuları şu şekilde açıklıyor:

"Değerli arkadaşlar,

http://www.haracvermiyoruz.com

7 Temmuz 2009 günü basına yansıyan üniversite harçlarına yapılan yüksek oranda zamlar ile birlikte geleceğim ile ilgili kaygılarım artmıştır. Ekonomik kriz koşullarında zorluklarla sürdürdüğüm eğitimimi devam ettirememe sorunuyla karşı karşıyayım.

Anayasa’da ilköğretimden üniversite sonuna kadar eğitimin devlet tarafından sağlanması garanti altına alınmıştır. Ancak, son yıllarda uygulanan eğitim politikalarıyla adım adım bu hakkımız gasp edilmiştir.

Yapılan son zamlarla “parası olmayan okumasın” denmektedir. Bu kabul edilemez. Yapılan zamların derhal geri alınmasını ve eğitimde Anayasa’ya uygun bir sürecin başlatılmasını talep ediyorum."

Gruba üye olanların ve harçları protesto edenlerin ortak sloganları; "Eğitime %500 Köstek", "Haraç Soygununa Hayır", "O Kadar Paramız Yok ki"…

Tabi öğrencilerin harçlara yapılan zamma gösterdikleri tepki Facebook’la sınırlı değil. Birçok üniversitede eylem yapan gençler, her fırsatta tepkilerini dile getiriyorlar. Geçtiğimiz günlerde YÖK’ün zamla ilgili "zamlar gayet makul" açıklaması biraz düşündürücü. Özellikle ikinci öğretimlere yapılan zam bazı bölümlerde yüzde yüzü buluyor. Bu şartlar altında ikinci öğretime giden öğrenciler, yapılan her zamla biraz daha zor durumda kalıyor.

Bengü Dağlı