Notlarınızı yükseltmek için geç değil

Eğitim Güncel
DERSLERİ KAÇIRMAYIN Hürriyet’in haberine göre, bu dönem çok fazla devamsızlık yaptıysanız, son ay tüm derslere girin. Etütlere kalın. Derslerin çoğunda öğretmenler, son sınavlar yaklaşırken ‘sın...
EMOJİLE

DERSLERİ KAÇIRMAYIN

Hürriyet’in haberine göre, bu dönem çok fazla devamsızlık yaptıysanız, son ay tüm derslere girin. Etütlere kalın. Derslerin çoğunda öğretmenler, son sınavlar yaklaşırken ‘sınavda hangi konulara’ ağırlık vermeniz gerektiğini söyler. Uyanık olun, bu detayları kaçırmayın.

ÖĞRETMENE KANCA ATIN

Geride bıraktığınız birkaç ayda derslere karşı ilgisiz kalmış olabilirsiniz. Sorun değil. Öğretmene yaklaşın, sorular sorun, ona ilginizin arttığını ve bu kötü gidiş konusunda bir şeyler yapmaya çalıştığınızı hissettirin. Sınıfa soru yöneltildiğinde ön plana çıkın. Siz de soru sorun.

ORGANİZE OLUN, ÖDEVLERİ YAPIN

İkinci dönem birçok ödevi ıskalamış, yapmamış ya da zamanında teslim etmemiş olabilirsiniz. Bu durum tabii ki çok iyi değil. Ancak bunu düzeltebilirsiniz, son dönemeçte ödevleri tamamlayın, projelerde sorumluluk alın, takım çalışmasında ön plana çıkın. Bir sunum yapılacaksa başrolü kapmaya çalışın. Hatta notlarınızı düzeltmek ve öğretmenden kredi kazanmak istiyorsanız, mevcut projelerinize yenilikler ekleyin. Çalışmalarınızın kaliteli olduğundan emin olun. Mümkünse esktra projeler isteyin ve zamanında teslim edin.

NOTLARA GÖZ ATMA VAKTİ

Not tutma konusunda performans sıkıntıları yaşıyorsanız, arkadaşlarınızın ders içi notlarına göz atın. Fotokopiler alın. Öğretmeninizin kapısını çalıp, kaçırdığınız çalışma kâğıtlarını da isteyebilirsiniz. Tüm bunları ders ders düzenleyin, kendi el yazınızla temize çekin. Bu sayede hem konu tekrarı yapacaksınız, hem de notlarınız bir düzene girecek.

ÇALIŞ, ÇALIŞ VE ÇALIŞ

Tüm dönem iyi bir performans gösteremediyseniz, şimdi daha çok çalışma zamanı. Son sınavlarda iyi notlar ortalamanızı umduğunuzdan daha çok yükseltir. Kendinizi son bir ay kampa alın. Çok ve düzenli çalışın. Eğlenceleri rafa kaldırın. Unutmayın, bu bir ayın sonunda önünüzde upuzun bir yaz tatili var. Bunu düşünerek derslere ve ödevlere asılın.

İYİ BİR ÇALIŞMA PLANI YAPIN

Son bir-iki ay sınav dönemi nedeniyle çok yorucu geçer. Kendinizi yıpratmayacak iyi bir çalışma yapın. Gün gün, saat saat çalışacağınız konuları programlayın. Sınav tarihlerine göre uygun periyotlarla belirlediğiniz plana uymaya çalışın. Ayrıca çalışma ortamınızı da sağlıklı bir şekilde düzenleyin. Omurganıza zarar vermeyecek bir sandalye edinin. Dikkatinizi dağıtan oyun konsolu, laptop, tablet ve telefon gibi cihazları odanızdan kapı dışarı edin. İnternette vakit geçirmeyi ‘çalışma’ dışındaysa bir kenara bırakın. Sosyal medya hesaplarınızla kısa süreliğine vedalaşın. Derslerinizi ilgi odağınıza alın.

KONUŞUN

Aileniz ve öğretmeninize notlarınızı yükseltmek için bir şeyler yapmaya hazır olduğunuzu gösterin. Onlarla konuşun. Ancak önce ‘çalışmaları’ hızlandırın. Ardından aileniz ve öğretmeninizin size inanması daha kolay olur. Kimse istekli bir öğrenciye ‘hayır’ diyemez. Geçmişe sünger çekip, yola koyulun. Moralinizi ve motivasyonunuzu yerle bir eden arkadaşlarınızla görüşmelerinize ara verin.

ÇEVRENİZİ YENİDEN KURUN

Başarısızlığınızın nedeni ne? Sizin isteksizliğiniz mi, arkadaş çevreniz mi? Zaman zaman sizi derslerden koparan, aklınızı çelen arkadaşlarınız olabilir. Bunlarla ‘en az bir ay’ boyunca görüşmeyin. Aynı sınıftaysanız, niyetinizi açıkça belli edin. Notlarınızı yükseltmek istediğinizi söyleyin. Sınıfta ders çalışma konusunda size yardımcı olabilecek, daha başarılı öğrencilerle vakit geçirin. Onların nasıl iyi not alabildiğini gözlemleyin. Birlikte çalışmayı teklif edin ve onlara soru sormaktan çekinmeyin.

KAYGIYLA MÜCADELE EDİN

Notlarınızın düşük olması sizin çalışmadığınız anlamına gelmiyor. Eğer kaygı bozukluğu yaşıyorsanız, okulunuzdaki rehberlik uzmanına danışın. Sınav esnasında ve öncesinde kaygı, çalıştıklarınızı hatırlama süreçlerinizi zorlaştıracağı için onunla mücadele edin. Son ay not ortalamasını yükseltme stresi zorlayıcı olabilir. Listede tüm önerileri uygularken psikolojik sağlığınızı da bir kenara atmayın. Öğretmen, aile ve uzmanlardan destek alarak bu son virajı çok daha rahat alabilirsiniz.

Öğretmene kendinizi gösterin

Prof. Dr. Selahattin Gelbal (Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi)

Her ne kadar kanaat okullarda artık kaldırılmış olsa da, öğretmenler çalışan, istekli öğrenciyi göz ardı edemez. Öğrenciler, eğitimcilerin yanından ayrılmasın, soru sorsun, kendilerini daha çok gösterebilecekleri projelerde yer alsın. Tabiri caizse öğretmenin gözüne girmeye çalışsınlar. Notları artırabilecekleri etkinliklerde bulunsunlar, soru sorsunlar, öğretmenin desteğini almaya çalışsınlar. Öğrenciler, en çok ‘çevrenizi yeniden kurun’ önerisinde zorlanacaktır. Bu çok kolay değil. Ancak yapılabilir. Öğrenciler, bu son ayda internet ve kendilerinin zamanını çalan aktivitelere de bir süre ara versinler.

Rehberlikten yardım alın

Doç. Dr. Aylin İlden Koçkar (İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı)

Öğrencilerin uzun soluklu bir süreçte sınava hazırlanmaları gerekiyor. Az zamanda çok fazla bilgiyi ezberlemeye çalışmak, bilginin yalnızca kısa süreli bellekte kalmasına, uzun süreli belleğe geçirilmeden yok olmasına neden olur. Bu nedenle öğrenciler sık sık kısa tekrarlar yapmalı. Öncelikle notları yükseltmek için son dakikaya kadar beklememeli. Eksik noktalar vakit kaybedilmeden öğretmenin rehberliğinde belirlenmeli. Durduk yere yüksek not beklentisinde olmak ve bunu istemek uygunsuz bir çaba. Daha başarılı olmak isteyen öğrenciler kendi içsel disiplinlerini oluşturmalı, neyi, ne zaman çalışması gerektiğini belirlemeli. Rehberlik servisleriyle işbirliği yaparak bu beceriyi kazanabilirler. Stresli sınav dönemlerinde kaygıyı, aile ve arkadaşlardan alınan sosyal desteğin azalttığı biliniyor. Planlı çalışma ve keyifli aktiviteler de önemli sınavlar öncesinde stresi kontrol altına almada öğrencilere yardımcı olur.