Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kurtman Ersanlı, öğrencilerin karnelerindeki notlardan velilerin de sorumlu olduğunu belirterek, notun başarı için tek ölçü olmadığını vurguladı.
Ersanlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karne günü notların iyi veya kötü olmasına aldırmaksızın çocuğa, bir yıllık çabasından dolayı teşekkür edilmesi gerektiğini söyledi.
Ebeveynlerin çocuklarıyla iyi ve kaliteli iletişim kurmalarının önemli olduğunu ifade eden Ersanlı, “Küçük yaştaki çocuklar karnelerini severek gösterirken, yaş ilerledikçe kendileriyle alakalı konuların merak edilmesini isterler. Veliler de onların istediği dilden yaklaşmalı çocuğuna” dedi.
Ailelerin çocuklarını bunalıma sokacak dayak, şiddet, aşağılama gibi davranışlardan kaçınması gerektiğini kaydeden Ersanlı, “Bir anlık öfke çok kötü sonuçlar doğurabilir. Öğrencinin karnesindeki notlardan veliler de sorumludur, not başarı için tek ölçü değildir. Unutulmamalıdır ki çocuğun karnesindeki başarı velilerin ilgisi, çocuğunun derslerine gösterdiği yakınlıkla ilişkilidir. Çocukları aşağılamak yerine daha hoşgörülü ve motive edici yaklaşımlar önemlidir” diye konuştu.
– “Başarısızlık utanç olmamalıdır”
Ersanlı, anne babaların çocuklarından hep daha iyisini beklediğini ancak çocuklarının kapasitesinin ve çalışma sisteminin gözardı edildiğini savundu.
Çocuğun karnesindeki kırık notların utanç verici bir durum olmadığını, çözümün çocuğa hoşgörüyle yaklaşarak ve güven duygusu vererek aşılması gerektiğini vurgulayan Ersanlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çocukların başarısızlıkları karşısında onlara sevgiyle yaklaşılmalıdır. Veliler öncelikle tatlı dille başarısızlığın nedenini araştırmalı, kendi hatalarını da gözden geçirmelidir. Unutulmamalıdır ki çocuğun kişiliğinin gelişmesinde en önemli besin, anne baba sevgisidir. Onlardan gelebilecek ters bir davranış, çocuğun dünyasında büyük dalgalanmalara neden olur. Bu nedenle karnedeki kırık notun nedenini araştırırken, öncelikle veliler kendilerini sorgulamalıdır.”
– “Başarı ödüllendirilmeli”
Prof. Dr. Ersanlı, bir yıllık yoğun ders mesaisi sonunda alınan güzel bir karne karşılığında çocukların motive edilmesi gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:
“Çocuğun başarısı takdir edilmelidir. Başarılar ve başarısızlıklar, bireysel değerlendirilmelidir. Çocukla konuşarak, gelişim düzeyine uygun şekilde fikri alınarak ihtiyaçlarının karşılanması sağlanmalıdır. Pahalı hediyeler yerine kişisel gelişimlerine destek sağlayacak aktivitelerle ödülendirilmeli ya da zihinsel ve sosyal gelişimi destekleyecek eğitici faliyetlerle yönlendirilmelidir. İlgili anne baba zaten çocuğun karne notlarını bilir. Ödüllerin de abartılmaması gerekir. Karne notları kötüyse o gün verilen çabanın önemi çocuğa destek verilerek anlatılmalıdır.”
AA