Mücevher Mühendisliği Açılıyor

Eğitim Güncel
İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin (İTİCÜ), bünyesinde Mücevher Mühendisliği Programı açılması yönündeki izin talebi Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından onaylandı. İTİCÜ Mühendislik ve Tasarım...
EMOJİLE

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin (İTİCÜ), bünyesinde Mücevher Mühendisliği Programı açılması yönündeki izin talebi Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından onaylandı. İTİCÜ Mühendislik ve Tasarım Fakültesi bünyesinde açılacak bölüm dünyada bir ilk olacak.

Bölümde; değerli metallerin üretimini ve işlemesini bilen, değerli taşları tanımlayabilen, dış ticaret, hukuk, işletme ve tasarım bilgisine sahip, mücevher üretimini ve üretimde kullanılan ekipmanları tanıyan mühendisler yetiştirilecek.

2011–2012 eğitim-öğretim yılında 25 öğrenci ile ilk programına başlayacak olan bölüm 4 yıllık olacak.

İTİCÜ Mütevelli Heyet Başkanı Erhan Erken, geçtiğimiz ay YÖK’ten kurulma onayını alan Türkiye’nin ilk Mücevher Mühendisliği bölümü için İstanbul Ticaret’in sorularını cevapladı.

ÜNİVERSİTE-İŞ DÜNYASI İŞBİRLİĞİ

Bölümün kuruluş amacı nedir? Kaç öğrenci yetiştireceksiniz?

Yeni bölümde eğitim görecek gençlerimiz, sektörün deneyimli kuyumcu, sarraf, mücevher ustalarının ve duayenlerinin yanında staj imkânına sahip olacaklar. Uygulamaya yakın bir eğitim alacaklar. Hedefimiz, gelişen bu sektörün nitelikli, mühendislik formasyonuna sahip, imalat yönetimine vakıf, yabancı dil bilen üst düzey yönetici ihtiyacını karşılamak. Kuracağımız laboratuvarlarla pazarlama, satış ve markalaşma konusundaki eksikleri de gidermiş olacağız.

İlk yılki öğrenci kontenjanında hedefimizi 25–30 arası olarak belirledik.

Neden böyle bir bölüm açmaya gerek duydunuz?

Türkiye’de kuyumculuk alanında eğitim veren çeşitli meslek yüksekokulları bulunmakla beraber, henüz bir lisans bölümü açılmış değildi.

Profesyonel anlamda dünyaca kabul gören bir kurumun eksikliğinden yola çıkıldı. İTO’nun ilgili meslek komitelerinin, talep ve teklifleri doğrultusunda bu eksikliği farkettik. İTO’nun ilgili meslek komitelerinin, üniversite hocalarımızın aylar süren istişareleri sonucu, sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte gençlerin yetişmesine imkân tanıyacak bir taslak program çıktı.

Sürekli eğitim programlarının eksikliği, sektörel inovasyon yetersizliği ve özellikle de pazarlama, satış ve markalaşma alanlarındaki eksiklikler böyle bir profesyonel girişimin gerekliliğini ortaya koydu.

Proje kimin fikriydi?

Proje, İTO’nun ilgili meslek komitelerinin ön talebi ile şekillenmeye başladı. Bu noktada rektörlüğümüzün ve Mühendislik ve Tasarım Fakültesi Dekanlığımızın çok ciddi katkıları oldu.

ÖĞRENCİLERİN PROJELERİ FONLANACAK

Eğitim programınızda neler yer alıyor?

Öğrencilerimizin tasarımları laboratuvarlarda bilgisayar ortamında projelendirilecek. Son yıllarda kat ettiği gelişmelerle, küçük atölyelerden kurumsal yönetim anlayışına sahip komple tesisler ortaya çıkaran sektörün bu gelişmesine katkıda bulunmak istiyoruz. 4 yıl boyunca temel bilimler derslerinin yanı sıra temel mühendislik dersleri verilmesi planlanıyor. Ayrıca proje bazında; TÜBİTAK, AB fonları, KOSGEB fonları ile öğrencilerin projelerinin desteklenmesi öngörülüyor.

Hedefiniz nedir?

4 yıllık eğitimin sonunda, imalat ve Ar-Ge çalışmalarında görev alabilecek, üretici yönünü ortaya koyabilecek, sanatçı ruhunu geliştirmiş, küresel rekabet gücünü takip edebilen, yetenekli mücevher mühendislerinin yetişmesini amaçlıyoruz.

Yabancı dilde eğitim almış kaliteli, teknik yönden donanımlı yönetici eleman yetiştirmeyi hedeflerken, Türk mücevherat sektörünün uluslararası imajının geliştirilmesi fırsatı da doğacak.

Bölüm, Türkiye’nin ihracat kalemleri içinde önemli bir yer tutan kuyumculuk ve mücevherat sektörünün gelişimi açısından da çok önemli.

Eğitim nerede verilecek?

Üniversitemizin bulunduğu 3 noktadan biri olan Küçükyalı kampüsünde, yeni satın aldığımız kapalı alan içerisinde kurulacak laboratuvarlar ve dersliklerde eğitim verilmesi planlanıyor. Bunların yanısıra yine sektör temsilcilerinin girişimiyle Kuyumcukent’te üniversitemize tahsis edilmiş olan alanda bir uygulama merkezimiz bulunacak ve bu sayede öğrencilerimiz mesleğin duayenlerinden istifade etme fırsatı bulacaklar.

ULUSLARARASI ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ

Varılmak istenen nokta nedir?

Know-how üreten yani ‘kopyalayan’ değil, ‘kopyalanan’ olan projeleri üretmeyi hedefliyoruz. Yabancı dilde eğitime geçişle birlikte uluslararası öğrenci değişimleri sağlanacak. Mücevher üretimi yüksek lisansı yanında gemoloji, NBA, yöneticilik, dış ticaret ve tasarım alanlarında yüksek lisans programları oluşturulacak. Bu arada, Dr. Nihat Alayoğlu yönetimindeki Sürekli Eğitim Merkezimizde de, kuyumculuk ve mücevherat sektörünün ihtiyaç duyduğu diğer elemanların yetiştirilmesi ve sertifikalandırılması noktasında çalışma yapılıyor.

* * *

Uluslararası düzeyde lisans eğitimi verecek

İTO Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi Meclis Üyesi Erhan Hoşhanlı, Mücevher Mühendisliği Bölümü’nün Türkiye’de çok büyük bir boşluğu dolduracağını söyledi.

Sektörün üst düzey nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasının getireceği katma değere dikkat çeken Hoşhanlı, “Türkiye, dünyanın altın merkezlerinden biri. Altın ve mücevherat üretiminde, tasarımında İtalya’dan sonra ikinci durumdayız. Hatta İtalya’dan daha üstün olduğumuz yönler var. Mesela Türkiye, işlenmiş altın ihracatında İtalya’dan önde. Kalite ve tasarımda da büyük avantajlara sahibiz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin mücevherat ihracatında da iddialı olduğunu ve bu konuda dünya çapında markalara sahip olduğunu dile getiren Hoşhanlı, yaklaşık 300 milyar dolarlık dünya mücevherat piyasasından, Türkiye’nin aldığı yaklaşık 3 milyar dolar düzeyindeki payın yok denecek kadar az olduğunu söyledi.

Hoşhanlı, İTİCÜ Mücevher Mühendisliği Bölümü ile mücevheratta uzman insan kaynağına kavuşacak olan Türkiye’nin, bu piyasada daha önemli roller edinmesinin kaçınılmaz olduğuna da dikkat çekti.

Hoşhanlı, bölümde alanında söz sahibi bir eğitimci kadrosunun yer alacağını belirterek, “Bu alanda çok değerli akademisyenlerimiz var. Ayrıca sektörün içinden yetişmiş olan duayen arkadaşlarımız da uygulamalı eğitimlerde çok önemli bir açığı kapatacaklar. Üniversite sanayi işbirliğinde şimdiye kadar yaşanmamış bir birliktelik sağlanması planlandı. Buradan mezun olan çocuklarımız, mücevheratta hem yönetici hem işletmeci hem mühendis hem dış ticaret uzmanı eğitimi almış olacaklar. Bunun sonucunda büyük bir katma değer oluşacak” şeklinde konuştu.

İstanbul Ticaret Gazetesi