Intersteno Türkiye Temsilcisi ve Yönetim Kurulu Başkanı Seçkin Köse, Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bir rapor sunacaklarını bildirerek, "F klavyeyle 10 parmakla bakmadan yazma tekniğinin, ilköğretim 3. veya 4. sınıfta öğretilmeye başlanmasını önereceğiz" dedi.
Köse, Türkiye’de bilgisayarın on parmakla kullanılmasının yetersiz olduğunu belirtti. Intersteno Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu Türkiye Temsilciliği olarak, bilgisayarın, on parmakla Türkçeye en uygun olan "F klavye" ile öğretilmesi ve bu konuda iş birliği yapılması gerektiğini ifade eden Köse, bunun için okuma seferberliği gibi "bilgisayarı da bakmadan kullanmaya teşvik seferberliği"
başlatılmasının zorunlu olduğunu savundu.
Köse, "F" ve "Q" klavye arasındaki farka işaret ederek, "Q klavye, uluslararası bir klavye sanılıyor. Klavyelerin oluşturulmasında bir dünya standardı yoktur. Değişik dilleri konuşan toplumların ses, hece ve harf ayrıcalıkları var oldukça, dünyanın tek bir standardı olamaz. Çünkü her milletin alfabesi
farklıdır" diye konuştu.
Seçkin Köse, Milli Eğitim Bakanlığına bu konuda hazırladıkları rapor ve düzenledikleri kampanyalar hakkında bilgi vermeyi planladıklarını anlatarak, raporda, "Türkiye’de bilgisayarın on parmakla teknik olarak hangi yaşta öğrenilmesi gerektiği" konusunu gündeme getireceklerini bildirdi. Köse, "F klavyeyi on parmakla bakmadan kullanma tekniğinin, ilköğretim 3. veya 4. sınıfta öğretilmeye başlanmasını önereceğiz" dedi.
Köse, raporda, on parmak kullanımının, sadece ilköğretim 4. sınıflara değil, bütün öğrencilere, öğretim görevlilerine, kamu çalışanlarına ve İş-Kur kanalı ile iş arayan bütün vatandaşlara öğretilmesi, bu faaliyetler kapsamında öğretmenler yetiştirilmesinin vurgulandığını ifade ederek, ortalama 70-80 saatlik bir eğitim süreci ile F klavyeyi öğrenmenin mümkün olduğunu söyledi.
Intersteno Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu Onursal Başkanı İhsan Yener de, F klavyenin Türkçeye daha uygun olduğunu bildirdi.