MEB’in Hedefi Yüzde 100 Okullaşmak

Eğitim Güncel
Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’ndan edinilen bilgide, bakanlığın hedefinin ‘Zorunlu Eğitim Kademesi’ dışındaki okullaşma oranında OECD ve AB ülke ortalamaları ...
EMOJİLE

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’ndan edinilen bilgide, bakanlığın hedefinin ‘Zorunlu Eğitim Kademesi’ dışındaki okullaşma oranında OECD ve AB ülke ortalamaları seviyesine ulaşmak olduğu belirtildi.
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki bazı illerin coğrafi konum, olumsuz iklim, tabiat şartları yörede kırsal kesimlerin okullaşma oranını olumsuz etkilediği vurgulanırken, bir başka sorununun da Mesleki Eğitim Liseleri’nde yaşandığı açıklandı.

Strateji Geliştirme Başkanlığı tarafından 2008–2009 öğretim yılında ilköğretimden mezun olan öğrencilerin ortaöğretime devam etme oranları; yüzde 45,3′ü genel ortaöğretim, yüzde 39,9′u mesleki ve teknik ortaöğretim olmak üzere yüzde 85,2 olduğunu bildirildi.

ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ DERSLİKLERE SIĞMIYOR

Orta öğretimde yaşanan bu düşük okullaşma sorununu tetikleyen olumsuzluklardan biri de okullardaki derslik sayısının yetersizliği olarak göze çarpıyor. Türkiye’de 730‘u özel, 1 tanesi açıköğretim ve 7 bin 541‘i resmi olmak üzere toplam 8 bin 272 ortaöğretim kurumunda 100 bin 161 dersliğin olduğu edinilen bilgiler arasında bulunuyor.
Bu kurumları Genel Ortaöğretim ile Meslek ve Teknik Liseleri olarak ayırdığımızda 3 bin 829 bina ile yüzde 46’sını Genel ortaöğretim, 4 bin 443 bina ile de yüzde 54‘ünü Meslek ve Teknik Ortaöğretim oluşturuyor.
2013 yılına kadar okullaşma oranını yüzde 23 artırmak isteyen Bakanlığın bu çerçevede, yaklaşık 2 bin civarında okul binasına daha ihtiyacı olduğu ortaya çıktı.

Ortaöğretimde Türkiye geneline bakıldığında sınıf başına 34 öğrenci düşerken bu sayı İstanbul, Ankara, Adana gibi büyük şehirlerde ise Türkiye ortalamasının üzerinde bulunuyor. Ortaöğretim sınıf başına düşen öğrenci sayısının İstanbul’da 44, Ankara’da 40, Adana’da 50, Diyarbakır’da 62, Şanlıurfa’da 47, Mardin’de 60, Batman’da 57 olması, Türkiye’nin kat etmesi gereken önemli bir yolun başında olduğunu gösteriyor. Devletin ortaöğretim kurumlarında okullaşmayı artırması için çalışmalara ilk olarak büyük şehirlerden başlaması gerektiği de ortaya çıktı.

OECD ÜLKELERİYLE KARŞILAŞTIRMA

Türkiye’yi OECD ülkeleri ile karşılaştırdığımızda durum biraz daha dramatikleştiği gözleniyor. OECD ülkelerinde ortaöğretimde sınıf başına düşen öğrenci sayısı ortalama 24,1, Lüksemburg’ta 19,7, Portekiz’de 23,5, İsviçre’de 18,7′de kalıyor.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107