Matematik Öğrenmek Müzikle Daha Kolay

Eğitim Güncel
Atlanta kentinde yer alan Georgia Teknoloji Enstitüsü (GT) Müzik Zekâsı Laboratuarı’ndaki araştırmacılar, matematik ve fen öğrenimi sırasındaki uygun müzik desteğinin beyinde ‘yapıcı...
EMOJİLE

Atlanta kentinde yer alan Georgia Teknoloji Enstitüsü (GT) Müzik Zekâsı Laboratuarı’ndaki araştırmacılar, matematik ve fen öğrenimi sırasındaki uygun müzik desteğinin beyinde ‘yapıcı kıvılcımlar’ oluşturduğunu bildirdi.

Laboratuarın Hint asıllı direktörü müzik profesörü Parag Chordia, problemleri çözme sürecinin nörolojik kökenlerini araştırdıklarını belirterek, müziğin bu noktada anahtar parça olduğunu söyledi. Chordia, "İyi bir mühendis olabilmek ve işinizde son derece yenilikçi ürünler ortaya koyup bilimin ötesine uzanabilmek için yaratıcı olmanız gerekir. Müzik, bu konuda sadece bir oyalama aracı ya da ders dışı bir kavram değil, aslında zihin ve yaşam için temel bir öğe" dedi.

Chordia ve ekibi, araştırmalarında, beyinin elektrik aktivitesinin grafiksel kaydını veren elektroensefalograf (EEG) ile bazı hareketler ya da duygular sırasında beyinde hangi bölgelerin aktivite gösterdiğini saptama işlemi fMRI’yı kullandı. Bir grubun matematik eğitimi sırasında uygun tonda jazz müzik çalındı. EEG ve fMRI sonuçlarını değerlendiren bilim adamları, "gerçek zamanlı matematik yeteneğinin" müzik çalınması sırasında arttığını ve beyinin değişik bölgelerinin harekete geçtiğini tespit etti. Chordia, kullanılması gereken müzik çeşidinin, öğrenim gören kişilerin yaş gruplarına göre farklılıklar gösterdiğini kaydetti.

SES GÜZELLEŞTİREN IPHONE UYGULAMASI GELİŞTİRDİLER

Profesör Parag Chordia ve birlikte olduğu GT ekibi, hiçbir müzik yeteneği olmadığını düşünen kişilere cesaret vermek için ‘ses güzelleştiren’ iPhone uygulaması ‘LaDiDa’yı da geliştirdi. Ses kaydını elektronikleştirerek üzerine müzik ekleyebilmeyi sağlayan uygulamayı dünyada 10 milyondan fazla kişi kullanıyor.

Chordia’nin araştırmaları, Amerikan hükümetinin, ülkedeki eğitim faaliyetlerini geliştirmek için kurduğu bir ajans olan Ulusal Bilim Kurumu (NSF) tarafından destekleniyor.

Star