Matematik Müfredatına TÜBİTAK Ayarı

Eğitim Güncel
Geçiş Sınavı’nda 50 binden fazla öğrencinin sıfır çekmesi, dikkatleri derslerin müfredatlarına yöneltti. TÜBİTAK, matematiği sevdirmek için ilköğretim ve lise matematik derslerinin içerik ve öğr...
EMOJİLE

Geçiş Sınavı’nda 50 binden fazla öğrencinin sıfır çekmesi, dikkatleri derslerin müfredatlarına yöneltti. TÜBİTAK, matematiği sevdirmek için ilköğretim ve lise matematik derslerinin içerik ve öğrenme biçimini yeni baştan hazırlayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 12 yıllık zorunlu eğitime ilişkin yasal düzenlemenin ardından eğitimin niteliğini artırmaya yönelik adımlar atmaya başladı. TÜBİTAK ile eğitimde işbirliği projesini hayata geçirecek olan MEB, müfredatların yenilenmesi için düğmeye bastı. Proje kapsamında Türkiye’nin bir hayli geri olduğu matematik eğitimine öncelikli olarak el atılacak. Projeyle ilk kez TÜBİTAK, okullarda okutulacak matematik müfredatının içeriğini belirleyecek. Fen bilimleri, İngilizce ve bilişim teknolojileri derslerinin müfredatlarını da TÜBİTAK hazırlayacak.

TÜBİTAK yetkilileri, Türk öğrencilerin matematik başarı ortalamalarının çok düşük olduğunu belirterek bunun nedeninin matematiği öğretme ve sevdirme biçimi olduğunu ifade ediyor. Matematik müfredatını hazırlayacak olan TÜBİTAK, Finlandiya, Kore gibi PİSA’da başarılı ülkelerin müfredatlarını Türkiye’ye uyarlayacak. Soyut bir ders olan matematik özellikle, FATİH Projesi’yle birlikte öğrencilere dağıtılacak tablet bilgisayarlarda somut şekilde anlatılacak. Gelecek yıla yetiştirilmesi planlanan matematik müfredatı için öğretmenlerin de eğitimi planlanıyor. TÜBİTAK müfredatın yanı sıra dijital içerikler de geliştirecek. Öğrencilerin analitik düşünme becerilerini artıracak eğitim içerikleri oluşturulacak. Yurtdışı burs programları yeniden yapılandırılacak.

Türkiye’de özellikle kızların matematikte daha az başarılı olduklarını belirten TÜBİTAK yetkilileri, ulusal ve uluslararası yarışmalarda özellikle kız çocuklarına ayrıcalık tanıdıklarını kaydetti. Kızların matematiğe ilgisini artırmak için liseler arası kız matematik bilgi yarışmaları düzenleyeceklerini ifade eden TÜBİTAK yetkilileri, liseler arası matematik yarışmalarının da yeniden güncelleneceğini duyurdu.

Öte yandan son yıllarda hükümetin büyük önem verdiği girişimcilik, eğitim müfredatı içinde yere alacak. TÜBİTAK ile MEB arasındaki görüşmelerde girişimciliğin ‘meslekî gelişim’ dersi içerisinde 1 dönemlik ders olarak okutulması kararı alındı. TÜBİTAK’ın girişimciliğin müstakil bir ders olarak okutulması isteğine karşın, MEB ders sayısının fazla olduğu gerekçesiyle buna karşı çıktı. Bunun üzerine girişimciliğin, meslek ve ticaret liselerinde 10. sınıf öğrencilerine bir dönemlik seçimlik ders olarak okutulması kararı alındı. Daha sonra ise bütün liselere yaygınlaştırılacak. Bu derste girişimciliğin önemi başarılı girişimci hikâyeleri öğrencilere anlatılacak. Ders ile öğrencilerin girişimcilik ruhunun, okul çağından başlanarak geliştirilmesi amaçlanıyor.

Zaman