Marangozluk Bile Yapıyorlar

Eğitim Güncel
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulunda eğitim gören kız öğrenciler, erkek öğrenciler gibi torna ve tesviyecilik yapıyor, harç karıp, tuğlalarla duvar örüyor. Selçuk Üniversite...
EMOJİLE

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulunda eğitim gören kız öğrenciler, erkek öğrenciler gibi torna ve tesviyecilik yapıyor, harç karıp, tuğlalarla duvar örüyor.

Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Süleyman Yaldız, 1978 yılında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak kurulan okulun, ilerleyen yıllarda program ve öğrenci sayısının artmasıyla önce Sağlık Bilimler MYO sonra da Sosyal Bilimler MYO, son olarak da Teknik Bilimler MYO olarak yapılandığını belirtti.

Bugün itibariyle okulda normal öğretimde 16, ikinci öğretimde 14 olmak üzere toplam 30 programda ders verildiğini ifade eden Yaldız, 30 programda ders gören 3 bin 700 öğrenciye 23 atölye ve laboratuvarda eğitim imkanı sağladıklarını belirtti.

Okulda makine, tarım makineleri, elektrik elektronik, inşaat, mobilya, bilgisayar gibi farklı bölümlerde eğitimler verildiğini vurgulayan Yaldız, şunları kaydetti:

”Okulumuza erkek öğrenciler kadar kız öğrenciler de yoğun ilgi gösteriyor. Geçmiş yıllarda kız öğrencilerin erkek öğrencilere oranı yüzde 40’lar civarındaydı. Son yıllarda uygulanan katsayı nedeniyle kız öğrenci sayısı azaldı ama birçok bölümde yine erkekler kadar kız öğrenciler de bulunuyor. Okul genelinde bine yakın kız öğrencimiz bulunuyor. Gıda, kimya, matbaa gibi bölümlerde kız öğrenciler yoğunlukta. Buna karşın tarım makineleri, makine, inşaat gibi programlarda kızların sayısı daha az.”

Bu bölümlerde okuyan kız öğrencilerin atölyede erkek öğrenciler gibi bizzat üretim safhasında çalıştığını dile getiren Yaldız, mobilya bölümündeki kız öğrencilerin de gene erkekler gibi hızarda çalışıp, dübel kullandığını, makine bölümündeki bir kız öğrencinin de torna ve tesviyecilik yapabildiğini bildirdi.

KIZ ÖĞRENCİLER EN AZ ERKEKLER KADAR BAŞARILI

Tüm bölümlerde eğitim gören kız öğrencilerin en az erkekler kadar başarılı olduğunu anlatan Yaldız, ”Öğrenciler, mesleklerini tam anlamıyla öğrenebilmek için üretimin en alt bölümünde de çalışıyorlar. Örneğin İnşaat bölümündeki bir öğrenci, üretim sürecini öğrenmek için harç karıyor, tuğla ile duvar da örüyor, kürekle kum eleyip taşıyor. Böylece üretimin her aşamasını uygulamalı olarak öğrenmiş oluyor” dedi.

Günümüz şartlarında artık kadınların da en az erkekler kadar başarılı şekilde hür türlü mesleği icra edebildiğini dile getiren Yaldız, ”Erkek mesleği, kadın mesleği” diye ayrım yapmanın söz konusu olmadığını, kadınların da en az erkekler kadar başarılı şekilde hür türlü mesleği icra edebildiğini bildirdi.

Yaldız, okuldan mezun olan öğrencilerin iş konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadığını, mezun olup 200-300 işçi çalıştıran fabrika sahibi öğrencilerin de olduğunu sözlerine ekledi.