LYS’ye iki hafta kala neler yapılmalı?

Eğitim Güncel
LYS maratonu 14 Haziran’da başlayacak ve LYS’ye girecek adaylar son günleri iyi değerlendirmenin telaşını yaşıyor. 946 bin 244 kişinin gireceği Lisans Yerleştirme Sınavları için uzmanlar adaylar...
EMOJİLE

LYS maratonu 14 Haziran’da başlayacak ve LYS’ye girecek adaylar son günleri iyi değerlendirmenin telaşını yaşıyor. 946 bin 244 kişinin gireceği Lisans Yerleştirme Sınavları için uzmanlar adaylar için kritik uyarılarda bulunuyor. 

Sınav türüne göre LYS tarihleri ve başvuran aday sayısı:

Açı Dershaneleri’nden Murat Taş LYS’ye iki hafta kala adaylara önerilerini şöyle sıralıyor:

EKSİĞİNİZ OLAN KONULARA ODAKLANIN

1. LYS-1, LYS-4 ve LYS-5 sınavlarına kalan süre diğer sınavlara kalan süreden az. Bu derslerdeki konu eksiklerinizi biraz öne çekmenizde fayda görüyorum.

Sınavlara kalan süre yaklaştıkça öğrencilerde ister istemez sınav stresi oluşmaktadır.

Bu dönemlerde öğrenciler bazı temel hatalarda bulunabilmektedir. Örneğin, öğrenci eksik olduğuna inandığı ve deneme sınavlarında düşük puan aldığı dersle ilgili konu eksikleri olduğunu hissedip kitap almaktadır. Kitap alınmasında bir hata yok ama kitabı alıp baştan sona bitirmeye çalışmak hatadır.

Öğrencilerin yapması gereken eksik olduğu derslerle ilgili konu eksiklerini tespit edip kitaplarda o konularla ilgili yerlerden sorular çözmektir. Bir kitabı alıp bütün testlerini çözmeye çalışmak öğrencinin hem zaman kaybetmesine hem de kitabı bitireyim derken hazırlanması gereken diğer dersleri ihmal etmesine neden olacaktır.

Özetle, bu sınavlara hazırlanan öğrencilerin konu eksiklerini kapatmaları için süre daralmaktadır. Öğrenciler konu eksiklerini kapadıktan sonra süratle ÖSYM’nin geçmiş yıllarda sorduğu soruları çözmeye çalışmalılar. Öğrenciler çıkmış ÖSYM sorularını çözmeden sınava tam olarak hazırlandıklarını düşünmemeliler.

SAKIN OLA PES ETMEYİN!

2. LYS-2 ve LYS-3 sınavlarına kalan süre her ne kadar diğer sınavlara kalan süreden uzun gözükse de bu sınavlarda sorumlu olduğunuz dersleri ihmal etmemelisiniz.

Kalan süre bilinçli, paniklemeyen ve sonuna kadar mücadelesine devam edecek olan öğrenciler için fırsatlar sunmaktadır. Sakın ola pes etmeyin ve pes etmenize neden olacak düşünceler içerisine girmeyin.

Sınav akşamına kadar ders çalışan ve konu eksiklerini kapatmaya çalışın. Sınav akşamına kadar konu eksiklerini kaptmaya çalışan ve sınavlarda başarılı olan nice öğrenciler gördük ve görmeye devam edeceğiz. Önemli olan kendinize olan inancınızı kaybetmemeniz ve hedeflerinize emin adımlarla yaklaşmak için mücadele etmenizdir.

GEÇMİŞ YILLARDA ÇIKMIŞ SORULAR ÖNEMLİ!

LYS-2 ve LYS-3’e hazırlanan öğrenciler, konu eksiklerini kapattıktan sonra biran önce ÖSYM’nin geçmiş yıllarda sorduğu soruları çözmeye çalışmalılar. Yanlış yaptıkları soruların konu eksiklerini tespit edip hazırlıklarını buna göre şekillendirmeliler.

Bütün konulara çalışıp zaman kaybetmek yerine eksik olduğunuz konulara çalışıp nokta atışı yapmanız lehinize olacaktır.

HER GÜN 1 DENEME ÇÖZÜN

3. Bu günden itibaren sınav saatine ve süresine uygun olarak her gün 1 deneme çözmek ve bu denemelerde çıkan eksiklere göre çalışmamızı devam ettirmemiz yararınıza olacaktır.

4. Çözemediğiniz soruların muhakkak çözümlerini veya cevaplarını öğrenmeye çalışın.

STRESLİ ORTAMLARDAN UZAK DURUN

5. Stresli ortamlardan ve arkadaş çevresinden uzak durmaya çalışın. Unutmayın ki stres bulaşıcıdır.

6. Sportif faaliyetlerde bulunurken; ağır kondisyon gerektiren ve bedeninizin yorulmasına veya sakatlanmanıza neden olabilecek sportif faaliyetlerden uzak durmanız gerekmektedir. Örneğin, halı sahada futbol oynamak hem bedeninizin yorulmasına hem de ciddi sakatlıklar geçirmenize neden olabilir.

UYKU DÜZENİNE DİKKAT!

7.  Uyku düzeninize özen gösterin. Belirli saatlerde yatıp belirli saatlerde kalkmaya çalışın. Uykunuz 5 saatin altına düşmemeli 7 saati de geçmemelidir.

8. Beslenmenize dikkat edin. Akşamları yağlı yemeklerden uzak durmaya çalışın.

Yemeklerde yağın az olduğu yemekleri veya sebzenin bol olduğu yemek türlerini seçmeniz ders çalışırken uykunuzun gelmesini engelleyecektir.

Geç saatlerde yemek yeme yerine bol bol meyve ve sebze tüketmeniz sizi daha dinç tutacaktır.

Özellikle öğlen saatlerinde dışarda yenilen yemeklere veya abur cuburlara dikkat etmek gerekir. mümkünse bilmediğiniz müesseslerden alış veriş yapmayın veya yemek yemeyin. 

MF PUAN TÜRÜNDEN SINAVA GİRECEK ADAYLAR DİKKAT!

Eğitimtercihi.com’da yayınlanan yazısında Hayati Oktay da LYS’ye girecek adaylara MF puan türlerine göre nasıl bir strateji izleyecekleri konusunda şu önerilerde bulunuyor:

MF PUAN TÜRÜNE GÖRE NASIL BİR STRATEJİ İZLENMELİ?

Adaylar on ayrı puan türü ile tercih yapabilecekler. Buna göre nasıl bir strateji ile tercihlerinde etkili olacak puanı artırabilirler. Bu sorunun yanıtı her puan türü için analiz yapılmalı ve ağırlığı fazla olan testlerden daha fazla net çıkarılmalıdır. Bu yazımda MF adayları için aşağıdaki analizleri derledim.

 MF-1 Puan türü için stratejiler;

Bu puan türünde Matematik ve geometri %55 paya sahip. Türkçe % 11, Fizik %10, Kimya %6 ve biyoloji  %5 getiri sağlıyor. Sosyal bilimlerin katkısı da% 5 civarında. Bu veriler doğrultusunda  Matematik  ve Türkçe testinin diğer testlere göre ağırlığı önemli.

MF-2 Puan türü için stratejiler;

Bu puan türünde Matematik ve Geometrinin katkı değeri  %34 civarındadır. Fen bilimlerinin katkısı oldukça yüksek ve% 50 oranına sahiptir. Sosyal bilimlerin katkısı % 5 kadar olurken, Geometrinin katkısı % 7’dir. Bu puan türündeki adaylar fen bilimlerinden tercih yapacakları için Fen bilimleri testlerinden oluşacak netleri puanlarını artıracaktır.

MF-3 Puan türü için stratejiler;

Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği bölümlerine bu puan türünden yerleştirme yapılıyor. Fen bilimleri %53 ağırlıkta. Geometri ağırlığı %5 ve Sosyal bilimler testi %7 ağırlığa sahip. Bu durumda sosyal bilimler testinin de önemli olduğunu söyleyebiliriz.

MF-4 Puan türü için stratejiler;

Matematik bu puan türünde de etkili ve %47 ağırlığa sahip. Geometri ‘nin %11 katısı var.  Biyoloji ve Sosyal bilimlerin katkısı hemen hemen  eşit durumda. Biyoloji % 5 katkı sağlarken, Sosyal bilimler %6 katkı sağlıyor.