LYS öncesi son haftalar yoğun deneme çözülerek geçirilmesi gereken günlerdendir. Ama tüm denemeler sınav bitimine kadar terk edilmemelidir. Ne kadar moral bozucu olarak geçse de onun bir deneme olduğunu unutmamalısınız. Sonucunu görün ve telafisinin mümkün olduğunu bilerek devam edin. Durumunuzu görmekten korkmayın, deneme yapmaktan çekinmeyin.
Denemelerde sürekli taktik değiştirmeyin, yeni heyecanlar aramayın. Bir prensip çerçevesinde sorularınızı çözün. Bir soruyu arka arkaya iki kez okudunuz ve çözemediyseniz geçin, en sonunda bakarsınız. Denemeye ciddi bir şekilde yaklaşın. Nasıl olsa bu bir denemedir, diye rahat davranmayın. Sınav ciddiyetini koruyun. Gerçek ortama yakın ortamlarda deneme sınavlarına girin. Gerçek zamanlı denemeler uygulayın. Zaman yönetiminize katkıda bulunur. LYS‘lerde her soruya 1,5 dakika ayrılmıştır. Sınavlar bir bütündür. Matematikten hemen sonra geometri sınavına devam edin, sakın ‘biraz dinleneyim’ demeyin. Aynı hızla çözmeye devam edin. Deneme çözerken ‘nasıl olsa bu deneme, zamana uymama gerek yok, arkadaşlara soru sorayım, gözetmenle konuşayım’ demek hiç mantıklı değildir.
"Deneme çözmek hangi sıklıkla yapılmalıdır?" sorusunu soran bir öğrenci, artık soru sormayı bırakmalı ve hemen her gün deneme çözmelidir. Bir gün matematik, geometri, bir gün fen bilimleri şeklinde yapmalı ve sonrasını da planlamalıdır. Sınavlardan önceki günler hariç deneme çözebilir. Ara haftada sadece geriye kalan sınavlarla ilgili deneme çözmelidir. 26-27 Haziran günü yapılacak fen bilimleri ve sosyal bilimler sınavlarını düşünerek alanına uygun bir şekilde deneme çözmelidir. Dilciler 19 Haziran’a kadar her gün bir deneme çözmeli.
Deneme Sonrası yanlışları telafi edin
Her gün deneme çözen öğrenci, deneme sonrasında hemen cevap anahtarından cevaplara bakmalıdır. Denemeyi çözüp arkasını takip etmemenin bir anlamı yoktur. Tahlili yapılmayan denemenin öğrenmeye etkisi de oldukça azdır. Deneme sonrası hemen bir tahlil yapılmalı ve soruların neden çözüldüğü veya çözülemediği irdelenmelidir.
"Bir soruda direkt sonuca mı ulaşılmış yoksa ikiye indirgeyerek yakın cevapla mı çözülmüş?" soruları cevap bulmalıdır. Bazen doğru yapıldığı zannedilen sorular doğru net bilgisi vermeyebilir. Yanlış cevaplanan sorularla ilgili analiz kesinlikle yapılmalıdır. "Bilgi eksikliği mi, işlem hatası mı, dikkatsizlikten mi, yanlış okumaktan mı veya hızlı çözmeye çalışmaktan mı? Sorular neden yanlış yapılmış?" soruları cevabını bulmalıdır.
Bu cevaplar sonrasında hemen aynı günün öğle yemeği sonrası çalışmalar yapılmalıdır. Eksik konunun eksik yanı giderilmelidir. İşlem hatalarına engel olmak için ilgili konu ile alakalı olarak tekrar testleri çözülmelidir. Bununla birlikte o gün verimli bir şekilde deneme analiz çalışması sonrasında en verimli bir şekilde değerlendirilmelidir. Tek başına yapılamayacak işlemlerde mutlaka öğretmenlerden yardım istenmelidir. Sorunun çözümünde kısa yollar var ise öğrenilmelidir.
Denemede zamanı kullanma adına her seferinde ayrılan süre tam olarak kullanılmalıdır. Eğer zaman yetiştirememe sorunu var ise bolca soru çözerek açık kapatılmaya çalışılmalıdır.
Deneme sonuçlarını aşırı yorumlayıp, aşırı sevinç veya aşırı hüzne kapılmamalıdır. ‘Oldu artık tamam, artık çalışmama gerek yok’ demeden son ana kadar denemeler veya sorular çözülmeli, gerektiği yerde tekrarlar yapılmalıdır. Farklı sonuçlar alındığı zaman da moraller bozulmamalıdır.