LYS Adayları İki Sınav İstiyor

Eğitim Güncel
Sınavları gerçekleştirecek olan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi‘nin (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan yaptığı açıklamada, 2010-LYS’ye toplam 872 bin 800 adayın başvurduğunu bild...
EMOJİLE

Sınavları gerçekleştirecek olan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi‘nin (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan yaptığı açıklamada, 2010-LYS’ye toplam 872 bin 800 adayın başvurduğunu bildirdi.

Üniversiteye girişin birinci aşaması olan Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) sonucunda 1 milyon 233 bin 580 aday LYS‘ye katılma hakkı elde etmişti.

Yarımağan, Matematik ağırlıklı LYS-1’e 605 bin 520, Fen Bilimleri ağırlıklı LYS-2’ye 276 bin 800, Edebiyat-Coğrafya ağırlıklı LYS-3’e 635 bin 300, Sosyal Bilimler ağırlıklı LYS-4’e 349 bin 100, yabancı dil ağırlıklı LYS-5’e de 31 bin 300 adayın gireceğini bildirdi.

Yarımağan, "Bu rakamlar çok normal rakamlar. Bir anormallik yok. Bazıları yorum yapıyorlar, ‘bu sayılar çok az’ diye, katılmıyorum. Bu sayılar normal sayılar. Çünkü adayların belli bir bölümü sınava sadece açıköğretim veya meslek yüksekokulu için giriyor. O adaylar tabii ki LYS’ye başvurmuyorlar" dedi.

Adaylardan 680 bin kişinin iki sınava, 146 bin kişi üç sınava, 13 bin 300 kişinin dört sınava, 2 bin kişinin beş sınava girmek için başvurduğunu kaydeden Yarımağan, "LYS puanıyla öğrenci alacak programların kontenjanları henüz belli değil ama geçen yıl 275 bin kişiydi. Bu sene de 300 bin dolayında olur. 300 bin dolayındaki bir kontenjan için 872 bin kişi rahatlıkla yetecek bir sayı" diye konuştu.

"YANLIŞ TERCİH" YAPANLAR

LYS’de sınav tercihini yanlış yapanlara düzeltmeleri için 31 Mayısa kadar süre tanındığı anımsatılarak, "yanlış tercih yapan kaç kişi bulunduğunun" sorulması üzerine, Yarımağan, şunları kaydetti:"Bizim tahminimize göre birkaç bin kişi yanlış sınav tercihi bildirmiş. Örneğin hem Fen’e hem de Sosyal’e gireceğim diyor. Hem Fen’e hem Sosyal’e girmek mantıklı değil. Böyle birkaç bin kişi var. Bunlar ya sistemi anlamamışlar ya da dikkatsizler. Biz başvurular esnasında LYS-1 dediğimizde yanına mutlaka Matematik de yazıyoruz ki anlaşılsın. ‘Yabancı dil ile Edebiyat sınavına gireceğim’ diyor. Yabancı dil ile Edebiyat’a niye girer? Edebiyat’a girerse onun yanında mutlaka Sosyal’e veya Matematik’e girmesi lazım. Yabancı dile girmek istiyorsa tek başına Yabancı Dil Sınavı yeterli. Bize çok tutarlı gelmiyor ama bilerek yapmışlarsa da onlara saygımız var. ‘Ben böyle tercih ettim, kendimi böyle denemek istiyorum’ diyorsa mesele yok."

LYS-2 ile LYS-4’e başvuru sayısının az olmasının nedenini Yarımağan, "Üç ana grup var, Fen Bilimleri, Türkçe-Matematik ve Sosyal Bilimciler var. Matematik’e iki grup giriyor, o nedenle 605 bin kişi; Edebiyat’a da iki grup giriyor ama LYS-2 ile 4’e birer grup girdiği için onların sayıları az" şeklinde açıkladı.

Yarımağan, sınav alanlarına göre yaptığı başvuru tahminlerinin Edebiyat alanında yapılacak olan LYS-3 dışında doğru çıktığını belirterek, "LYS-3’e başvuru 700 bin olabilir diye düşünmüştüm, beklentimin altında oldu" dedi.

LYS’ye başvuran 872 bin kişiden bazılarının lisans programları yerine açıköğretim veya meslek yüksekokullarını tercih edenler de bulunacağına işaret eden Yarımağan, "Ama lisans programlarının tamamı LYS’ye başvuranlarla dolacaktır" diye konuştu.

"ÇOK ZORLANMAYA BAŞLADIK"

Yarımağan, LYS‘ye başvurularda adayların dikkatsizliğinden yakınarak, şunları söyledi: "Adaylar dikkatsiz olunca biz işleri yetiştirmekte çok zorlanıyoruz. Ek süre versek bir türlü, vermesek öbür türlü. Sınavları yetiştireceğiz, dünya kadar ek kağıt olacak. ÖSYM’nin iş yükü çok arttı. Adayların dikkatli olmasını istiyoruz. Hata yapmasınlar çünkü hatayı düzeltmek çok zor oluyor.

Mesela adaylardan faksla bilgi aldık, ‘faksla başvurunuzu yapın’ dedik, aday diyor ki ‘Ben iki oturuma gireceğim.’  Yani hangi sınavlara gireceğini yazma zahmetine bile katlanmıyor veya bilincinde değil. ‘Ben iki sınava gireceğim’ deyince sanıyor ki onun aklındakini biz okuruz. Beş sınavdan hangi ikisine gireceğini bile bildirmiyor birçok aday. Böyle bir kitleyle iş yapıyoruz ve çok zorlanmaya başladık."