Liselilerden Osmanlıca gazete

Eğitim Güncel
Okul müdürü ve edebiyat öğretmeni Durmuş Sezgin, son 2 yıldır okullarında verilen Osmanlı Türkçesi dersini bu yıl 24 öğrencinin seçtiğini söyledi. Genelde sözel ağırlıklı eğitim alan öğrencilerin Osma...
EMOJİLE

Okul müdürü ve edebiyat öğretmeni Durmuş Sezgin, son 2 yıldır okullarında verilen Osmanlı Türkçesi dersini bu yıl 24 öğrencinin seçtiğini söyledi.

Genelde sözel ağırlıklı eğitim alan öğrencilerin Osmanlı Türkçesi dersini seçtiğini, bu öğrencilerin de üniversite sınavında Türk dili ve edebiyatı, Türkçe öğretmenliği, tarih, arşivcilik, arkeoloji gibi bölümleri tercih ettiğini belirten Sezgin, Hürriyet’e yaptığı açıklamada “Gittikleri yerlerde Osmanlı Türkçesini öğrenmeleri onlara çok büyük katkı sağlayacağı için çocuklarımıza bu dersi tanıttık. Öğrencilerimiz de tanıtım sonucunda bu dersi seçti” diye konuştu.

Yönetmelik gereği bu dersi alan her öğrencinin proje hazırlamak zorunda olduğunu hatırlatan  Sezgin, Osmanlı Türkçesi ile gazete çıkarma fikrinin buradan doğduğunu anlattı.    

Proje için ekip oluşturduklarını söyleyen Sezgin, “Öğrencilerimiz de gönüllü katıldı, kendi fikirlerini ortaya koydu. Gazete çıkarma fikrimizin temelinde proje zorunluluğu yatıyor. Şuna inanıyoruz ki öğrenilen bilgi uygulamaya konulduğunda tekrar edildiğinde unutulmuyor, hayata geçmiş oluyor. Gazetemizin öğrencilerimize kazandırdığı en büyük sonuç aslında budur” dedi.

Liselilerden

“Okuyucular da beğendi”

Sezgin, hem Türkçe hem de Osmanlı Türkçesi ile yayınlanan gazeteye, okulun adından esinlenerek ‘Fatihname’ ismi vermeyi uygun gördüklerini anlattı.      

Öğrenciler tarafından hazırlanan gazetede okulda bir yılda düzenlenen etkinliklerin, öğrencilerin sportif ve akademik başarılarının, ilçedeki eğitim projelerinin haberleştirildiğini belirten Sezgin, kültür sanat haberleri ve kısa hikayelere de yer verildiğini söyledi.      

Tasarımını bilgisayar öğretmeni Abdullatif Demir’in üstlendiği, 12 sayfadan oluşan gazetenin 2 bin baskı yaptığını bildiren Sezgin, ‘Fatihname’yi her dönem sonunda yılda 2 kez çıkarmayı sürdüreceklerini belirtti.      

Gazeteyi ücretsiz dağıttıklarını anlatan Sezgin, “Gazetemizin, Osmanlı Türkçesi bilmeyen vatandaşlarımız tarafından okunabilmesi için haberlerimizi hem Latin hem de Arap harfleriyle hazırladık. Bu da okuyucular tarafından hoş bulundu. ‘Bunun okunabilirlik açısından iyi olduğu’ ifade ediyor. Bu da bizim doğru yolda olduğumuzu gösteriyor” diye konuştu.