Üniversiteler, kapasitelerinin tam olarak değerlendirilmesi ve toplumla içli dışlı olmaları için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesindeki öğretmen ve öğrencilere açılıyor. Projeye göre üniversite adayı öğrenci programı ile son sınıf öğrencilerinin üniversitelerde derse girmesi mümkün olacak.
Öğretmen ve öğrenciler üniversite kütüphanelerinden ücretsiz yararlanabilecek. Akademik kadrolar, öğretmenlerin zümre toplantılarına katılacak ve destek verecek. Sosyal tesisleri liseli öğrencilere açılacak olan üniversite bünyesindeki öğrenci toplulukları ile okullarda yer alan öğrenci kulüpleri ortak etkinlikler düzenleyecek. Öğretmenler üniversitedeki yüksek lisans veya doktora programlarından öncelikli ve etkin olarak yararlandırılacak.
Bu proje ile üniversitelerin kapasitelerinin tam olarak değerlendirilmesi ve üniversitelerin toplumla içli dışlı olması hedefleniyor. Proje kapsamında il milli eğitim müdürlükleri ile üniversiteler arasında protokoller yapılıyor. Son olarak Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gazi, Ankara ve Yıldırım Beyazıt üniversiteleri arasında protokol imzalandı. Uygulama daha önce de Hacettepe ve Kırıkkale üniversitelerinde hayata geçirildi. Benzer çalışmalar, 81 ildeki üniversitelerle o kentlerin milli eğitim müdürlükleri arasında önümüzdeki günlerde yapılacak.
Türkiye’deki üniversite sayısında son yıllarda önemli bir artış yaşandı. Halen 62’si vakıf, 104’ü devlet olmak üzere 166 üniversite faaliyet gösteriyor. Hemen hemen tüm illerde devlet üniversitesi mevcut. Hızla sayısı artan üniversiteler önemli bir fiziki altyapıyı ve akademik kapasiteyi barındırıyor. Milli Eğitim de bu kapasiteden istifade edebilmek için harekete geçti. MEB, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve üniversiteler arasında yapılan protokol kapsamında artık üniversiteler ile okullar iç içe olacak. Bakanlık bu proje ile okullarda eğitimin niteliğini geliştirmek, öğrencilerin öğrenme başarılarını artırmak ve lise öğrencilerinin ileri düzeyde öğrenim görmesini amaçlıyor.
Hayata geçirilen proje kapsamında lise öğrencileri, öğretmenleri ve okul yöneticileri üniversite kütüphanesinden ve sosyal faaliyetlerinden yararlanacak. Lise öğretmenleri çalışmalarını üniversitede yapabilecek. Üniversite öğrencisi ve lise öğrencisi birlikte ortak projeler geliştirebilecek. Üniversite öğrencileri, okulları bilimsel araştırmalar için bir laboratuvar olarak kullanabilecek. Akademisyenler ile öğretmenler ortak işbirliği içerisinde bilimsel araştırmalar yapabilecek. Üniversitenin diş hekimliği bölümünde okuyan öğrenciler ücretsiz olarak öğrencileri diş taramasından geçirecek. Böylece hem üniversite öğrencileri staj yapma imkânına sahip olacak hem de lise ve ortaokul öğrencilerinde diş sağlığı bilinci oluşturulacak. Ayrıca üniversitenin eğitim fakültesi öğrencileri de uygulamalı eğitim için okullardan daha fazla yararlanabilecek.
Zaman