‘Kürtçe dersi milli birlik için faydalı’

Eğitim Güncel
Zorunlu eğitimi 4+4+4 şeklinde kademelendiren yeni sistemin mimarlarından TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık,  seçmeli Kürtçe dersinin, her açıdan faydalı ...
EMOJİLE

Zorunlu eğitimi 4+4+4 şeklinde kademelendiren yeni sistemin mimarlarından TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık,  seçmeli Kürtçe dersinin, her açıdan faydalı olacağını söyledi. Işık, müfredattaki dönüşümü AKŞAM’a değerlendirdi.

Işık’ın, eğitimde yeni sisteme ilişkin sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Kürtçe eğitim için altyapı hazır mı? Kim verecek bu eğitimi?

Başta birtakım zorluklar olur, aksaklıklar olabilir. Ama sistem sonra oturur. Mardin Artuklu Üniversitesi’nde ‘Yaşayan Diller’ bölümü açıldı. Orada öğrenciler Kürtçe eğitimi alıyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı, bu konu için ek çalışmalar yapabilir. Kısa sürede ‘her şey hazır, mükemmel’ gibi bir noktada olmamalıyız. Önemli olan Türkiye’de bu kararın alınmış olmasıdır. Bundan sonra altyapısı zamanla olur.

Kürtçe’nin pek çok lehçesi var. Nasıl bir eğitim esas alınacak?

Biz okullarda, kitabi, edebi Kürtçe’nin dil ve gramer kurallarına uygun olan formunu öğreteceğiz. Bu ders, her açıdan faydalı olacak. Bakın Kurtuluş Savaşı öncesinde İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar Kürt kökenli vatandaşımıza ‘Sizin de devleti kurma vaktiniz geldi’ dediler, kışkırtmaya çalıştılar. Ama biz Kurtuluş Savaşı’nı birlikte verdik. Bu mücadele ruhunun devam etmesi lazım. Bu yapı, dili, etnik yapıyı çok çok aşan bir yapı. Bizdeki millet kavramı Batı’daki ulus kavramının çok daha ötesinde bir kavram. Atatürk milliyetçiliğinde de ortaya konduğu gibi bizim anladığımız millet kavramının özünde, etnik farklılıkları ayrışma değil, pekiştirme unsuru olarak görmek var.  Kürtçe ile ilgili atılan her adım, milli birliği pekiştiren sağlamlaştıran adımladır.

KÜRTÇE ‘YABANCI’ DEĞİL

BDP, İngilizce zorunlu ders olarak ikinci sınıfa kaydırılırken, Kürtçe’nin seçmeli olarak 5. sınıfta okutulmasına itiraz ediyor?

Bunların söylediklerinin hiçbir mantıksal temeli yok. İlköğretim 2. sınıfta İngilizce yabancı dil dersi verilecek çocuklar sadece Türk çocukları mı? Kürt çocuklarına da verilecek. Bu işin Kürtlükle Türklükle ilgisi yok ki.  İyi yetişme ile iyi eğitim ile alakası var. Çocuğunuzu ‘Kürt, Türk’ diye ayırırsanız, eğitim noktasında baştan kaybedersiniz. Yabancı dil zorunlu. Kürtçe, yabancı dil olarak sisteme girmiyor ki.  İngilizce ile Kürtçe’yi o noktada karşılaştırmak doğru değil.

BDP’nin eleştirilerinin haklı payı olamaz mı?

10 sene önce Kürtçe’nin okullarda seçmeli ders olarak gireceğini söyleseniz, kimse size inanmazdı. Üniversitede, Kürt dili ve edebiyatı öğretileceğini söyleseniz, size kimse inanmazdı. Bu dersin okullara konulması, başlı başına büyük bir reformdur. Peki BDP’nin rahatsızlığı ne? Muhatap alınmama rahatsızlığı var. ‘Bizimle pazarlık etmeden bu hakları veriyorlar. Bu denklemin içinde biz yokuz’ diyorlar. Rahatsızlık bu! AK Parti, o bölgede BDP’den daha çok oy alıyor. Bir çocuğun kendi dilini en iyi şekilde öğrenmesi için adım atıyoruz. İnsanın insan olmasından kaynaklanan haklarını veriyoruz.
Güneydoğu Anadolu’da bir insanın çocuğuna Kürtçe öğretmek istemesi halinde, çocuğunu kursa göndermesine, para vermesine gerek kalmayacak. Bu reform değil de ne?

Kasımda okuma bayramını unutun

İlköğretime başlamak için öngörülen 66 aya ilişkin tartışmalar var. Göndermeyenlere yasal müeyyide uygulanacak mı?

Bakan uygulanacağını söylüyor. Kanuna göre, günlük 15 lira, bir defaya mahsus da 500 lira cezası var. Bu açık açık yazılmış. Ayrıca, artık kasım ve aralıkta okuma bayramını unutalım. Önce çocuklara okulu sevdirelim. Çocuklar, okulu bir sosyal ortam olarak algılasınlar.
Çocuklara ilk 3-4 ay sadece oyun ve okula hazırlık olacak.  İkinci yarı yıldan itibaren okuma yazma öğretilecek. Çocuk gelişimi ile uyumlu bir müfredattan yanayız.  Bu olursa isterse 4 yaşında alın çocuğu.

‘MATEMATiK METODUMUZU GÖZDEN GEÇiRMELiYiZ’

Eğitim sisteminde matematik dersinin saatlerinin artırılacağı anlaşılıyor?

Matematik ders saatini arttırmakla kalmayıp, matematik dersinin öğretme metodunu da gözden geçirmek zorundayız. Matematik, çok zevkli bir derstir aslında. Türkçe, kelimelerle düşünmektir, matematik de rakamlarla düşünmektir. Bu açıdan matematik müfredatında ciddi bir çalışmanın kesinlikle ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.  Kağıt, kalem ve tahta enstrümanlarından ziyade pek çok eğitim aracını matematikte kullanabilmeyiz. Mesela kesirleri anlatırken somut olarak elmayı kullanırsınız. Bir parçası için bir bölü dört dersin. Somut düşünme çağındaki öğrenciye soyut anlatım, o öğrenciyi matematikten soğutur.

Akşam