Kürdoloji Bölümü Ne Zaman Açılıyor

Eğitim Güncel
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversitelerde Kürt dili ve edebiyatı enstitü veya bölümünün açılabilmesi için güçlü birer Türkçe, Farsça ve Arapça dil edebiyat bölümlerinin olması gerektiğin...
EMOJİLE

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversitelerde Kürt dili ve edebiyatı enstitü veya bölümünün açılabilmesi için güçlü birer Türkçe, Farsça ve Arapça dil edebiyat bölümlerinin olması gerektiğini belirterek, "Çünkü Kürt diline bakarsanız, tespitlere göre, yüzde 60-70 Farsça’dan ödünç aldığını, yine yüzde 20-25 arasında Arapçadan ödünç aldığını ifade ediyorlar. Türkçeden de kelimeler olduğunu biliyoruz" dedi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa kampüsünde "Yükseköğretimde Kurumsal Yönetimle İlgili OECD Programı"nca düzenlenen "Yükseköğretimde Kalite" konferansında gazetecilerin sorularını cevaplayan Özcan, "Kürdoloji araştırma merkezlerinin kurulmasıyla ilgili son gelişmeler"in sorulması üzerine, İstanbul Üniversitesinden 5-6 ay önce bu yönde bir talep geldiğini, onay verildiğini, ardından Mardin Artuklu Üniversitesi’nden, Kürdoloji bölümü açılması talebi geldiğini anlattı.

ŞEMSİYE ENSTİTÜ

Özcan, konuyu YÖKte tartıştıklarını ve tek tek diller yerine Anadolu’da konuşulan bütün dilleri içine alan "Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü" gibi bir şemsiye oluşturmayı kararlaştırdıklarını bildirdi.
Mardin Artuklu Üniversitesinin, "bu iş için biçilmiş kaftan" olduğuna işaret eden Özcan, şöyle devam etti:

"Kürt Dili ve Edebiyatı araştırması enstitüsü veya bölümünün açılabilmesi için çok güçlü bir Türk Dili ve Edebiyatı bölümü lazım. Aynı şekilde çok güçlü bir Farsça Dil ve Edebiyatı bölümü ve yine çok güçlü bir Arapça Dil ve Edebiyatı bölümü lazım. Bunlar olmaksızın zaten Kürdoloji ile ilgili herhangi bir bölüm, enstitü veya ana bilim dalının başarılı olacağını zannetmiyorum. Çünkü Kürt diline bakarsanız, tespitlere göre, yüzde 60-70 Farsça’dan ödünç aldığını, yine yüzde 20-25 arasında Arapça‘dan ödünç aldığını ifade ediyorlar. Türkçe’den de kelimeler olduğunu biliyoruz. Bütün bölümler hazırlanırsa orada bu bölümler arasındaki etkileşim daha güçlü olur. Daha iyi sonuç elde edilebilir."

ULUSAL AKREDİTASYON KURULU

Türkiye’deki yükseköğretimin kalitesiyle ilgili bir soru üzerine Özcan, bu konunun çok ciddi ele alındığını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile mesleki yeterlilik konusunda çalışıldığını anlattı. Özcan, "YÖKte akreditasyon ile ilgili çalışmalar oluyor. Ülkemiz için ulusal bir akreditasyon kurulu kurmak istiyoruz. YÖK‘ten tamamıyla bağımsız bir şey olmasını istiyoruz. Nasıl yapılacağı üzerine bugünlerde çalışıyoruz" dedi.

Bu konuyla ilgili son toplantıyı yapacaklarını ve Türkiye’ye ulusal bir akreditasyon kurulu kazandırmış olacaklarını bildiren Özcan, bu kurumun, Mühendislik Değerlendirme Kurulu, Fen Edebiyat Değerlendirme Kurulu gibi küçük akreditasyon kurumlarına, şemsiye olacağını kaydetti.