Bugün saat 11’de Meclis önünde toplanacak olan 4-C’ye tabi Kuran kursu öğreticileri bir açıklama yaparak mağduriyetleri konusunda yetkililere seslerini duyuracak..
Meclis önünde bir basın açıklaması yapacak olan öğreticiler, milletvekillerine de beklentileri ve isteklerinin olduğu bir metin sunacak..
Metinde şu ifadeler yer alıyor..
SAYIN VEKİLİM,
KONU: Fahri Kur’an Kursu Öğreticileri.
Diyanet İşleri Başkanlığının taşra teşkilatında, FAHRİ KURAN KURSU ÖĞRETİCİLİĞİ yapan görevlileriz. Sizlere mağduriyetimizi bildirmek istiyoruz.
Öncelikle bizim geçerli YETERLİK ve KPSS belgemiz mevcut ve çoğumuz yıllarca fahri olarak çalışmaktayız. Son 5 yıl içinde Fahri görev yapan ve şartları uygun BİNLERCE aday mevcut. (Memurlar.netteki Fahrilerin iletişim formu verilerine göre, YETERLİK ve KPSS belgeleri mevcut ve halen görevde olan FAHRİ sayısı 2.150, son 5 yıl içinde FAHRİ görev yapmış fakat şu anda görev yapmayan fakat YETERLİK ve KPSS belgeleri bulunan aday sayısı da 2.700 civarında ve toplam şartları uygun 4.850 FAHRİ aday beklemede.)
MAĞDURİYETİMİZ VE BEKLENTİLERİMİZ
1. Öncelikle FAHRİ KUR’AN KURSU ÖĞRETİCİLERİ Diyanet İşleri Başkanlığının önünde duran büyük sorunlardan birisidir. Yıllardan beri var olagelmiş kurumun tabiri caizse baş elemanlarından birisidir. Başkanlığın vazgeçilmez bir başka ifadeyle tecrübeli- uzman elemanıdır. Nasıl ki, her yıl yeni Kur’an Kursu veya önceden açılmış Kursa ihtiyaçtan dolayı yeni sınıf açılıyor. Bu Kurslara yeni öğretici ihtiyacı doğuyor. İlk akla gelen daha önce FAHRİ görev yapmış, şartları uygun adaylara başvuruluyor. Ve ilgi onayla görevlendiriliyor.Başkanlık halen (2010-2011 eğitim-öğretim yılı itibariyle) görev başında bulunan 4.850 civarında bulunan FAHRİLİK sorununa çözüm getirmesi gerekmektedir.
2010 yılında Fahrilerin ekders ödemeleri sorun olmuştu. Hatta 2010 yılı EKİM-KASIM-ARALIK ayında Türkiye’de birçok Müftülük Fahrilere ekders ücreti ödeyemedi.
2. 2006 ve 2009 yıllarında yapılan Yeterlik belge sınavından bekleyen ve halen görev alamamış 4000-5000 civarında aday varken, başkanlığınız 2011 yılında (ihtimal Mart ayında) yine yeterlik belge sınavı yapacak. Zat-ı Alinizce bekleyen adayların eritilmesi daha uygun değil mi?
3. Fahrilerin çalışma şartları hem çok ağır hem de maddi yönden çok mağdurlar. Kadrolu görevlilerle aynı şartlarda çalışıyoruz. Görev yaptığımız yerler çok uzak. Evimizi geçici (Fahri) olduğumuz için taşıyamıyoruz. Birçoğumuz 2-3 vasıta ile gidip geliyor. Ve birçoğumuz da evli. Ücret olarak ta kadrolu öğreticilerin maaşının yarsından da az. Tatillerde ücret işlemiyor. Vekil imamlar asli görevlinin maaşının 3/2 sini almaktadırlar. Fakat Fahri Öğreticiler haftalık girmiş oldukları ders saatine göre ücret alabilmektedirler. Sigorta sorunumuz uzun yıllardan beri vardı. Ama son 2 yıldır kurum tarafından bir kısmı ödeniyor.
4. Müftülüklerin can simidi gibiyiz. Fakat görev yaptığımız kursa kadrolu veya 4/b sözleşmeli görevli atandığı zaman biz boşta kalıyoruz.
5. Fahrilerin 4/ sözleşmeli kadroya alımıyla ilgili örnek 2007 yılında 2500 Fahri Öğretici 4/b’ye ve 2008 yılında da 450 Fahri Öğretici yine 4/b’ye alınmıştır. Bu yıllarda sınava girme şartlarından birisi de FAHRİ görev yapma şartı idi.
6. En büyük sıkıntımız STRES ile beraber görev yapıyor olmamız. Acaba bu dönem mi yoksa ikinci dönem mi yerime atama yapılacak ve benim görevime son verilecek endişesiyle hemhal oluyoruz. Çalıştığımız Kuran Kursunda devam edebilme garantimiz olmadığı için sürekli stres içindeyiz Bu yüzden görevimize dört elle sarılıyoruz.
7. En büyük avantajımızda YILLARIN TECRÜBESİNE sahip olmamızdır. Ve içimizde HAFIZLARIN yoğunlukta olmasıdır.
8. Fahri görev yapan öğreticiler varken ve şartları uygunken, hiç fahri görev yapmamış adaylar içinden normal alım yapılıyor. Bu da bizim aşk ve şevkimizi kırıyor.
9. 2010 yılı içinde ki normal alımlarda, öncelikle kadro sayısı az (150-200 kişi) olduğundan ve 4/b sözleşmelilerde başvurabildiklerinden, maalesef Fahrilerden yerleşenlerin sayısı bir elin parmak sayısını geçmez. Normal alımlarda KPSS puanına göre mülakata çağrıldığından, Fahriler olarak KPSS puanımızın düşük olmasından dolayı 3 katına dahi giremiyoruz. Fahrilerde 3-5-8 hatta 10 yıllık görev yapanlar var. Okuldan mezun olalı 5-6 yıl olmuş. KPSS sınavında 60-65-70-75’i geçemiyoruz. Ama yeni mezun adaylar bilgi taze olduğu için KPSS sınavından 80-85-90 alabildikleri için öncelikle onlar çağrılıyor. Mesleki yönden sınavla alınmış olsa veya Yeterlilik belgesi puanına göre çağrılmış olsa bizim haklılığımız ve başarımız ortaya çıkacak.
10. Diyanet İşleri Başkanlığı Müfettişleri Denetim ve Teftiş Raporları Fahrilerin başarısını belgeleyecektir.
11. Sayın Bakanım, biz şöyle haykırıyoruz.
BİZİM 4/B’YE GEÇİRİLMEMİZ KONUSUNDA TÜM ŞARTLARIMIZ UYGUN. HİÇBİR ENGEL YOK. KPSS VE YETERLİK BELGEMİZDE VAR. EN ÖNEMLİSİ TECRÜBEMİZ VAR. TEŞKİLAT YASASINDA VEKİL İMAMLARLA BERABER BİZİMDE 4/B’YE GEÇİRİLMEMİZ KONUSUNDA ÜMİT VERİLMİŞTİ. ZAT-I ALİLERİNİZDEN FAHRİLER İÇİN YENİ BİR ÜMİT IŞIĞI BEKLİYORUZ.
Sayın Vekilim ,
2011 Nisan ayı içinde 4/b sözleşmeli alım olacağı, bunların içinde Kuran Kursu Öğreticiliği kadrosunun bulunmadığı bilgisine ulaştık.
Takdir edersiniz ki, Özveri ve sabırla yapmış olduğumuz bu görev, milletimiz adına yüce ve kutsal, neslimiz adına büyük-küçük fark etmeden gerekli ve elzem bir görevdir.
T.B.M.M’ inde görüşülüp Cumhurbaşkanınca onaylandıktan sonra yürürlüğe giren teşkilat kanununa eklenen ek 15. madde gereğince, belirlenen şartlara haiz Vekil İmam-Hatip ve Müezzin-Kayyımların 4/b statüsüne alımı yapılmıştır.
Söz konusu kanun Fahri Kur’an Kursu Öğreticilerini de umutlandırmıştı. Ancak aradan geçen zaman içerisinde atanma ile ilgili herhangi çalışma yapılmamıştır.
Sayın Vekilim,
Aynı şartlara haiz Fahri Kur’an Kursu Öğreticilerinin de, Vekil İmam-Hatipler gibi 4/b sözleşmeli statüye alınması konusunda Zat-ı Alinizin yardımlarını beklemekteyiz. Saygılarımızla.